Taşerona kadro şartları özel statülü işçi nedir

Taşeron işçilere kadro müjdesi geçtiğimiz aylarda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildi. Taşeronun merak ettiği ise kadroya geçiş süreci. Henüz kadroya geçiş tarihi ise belli olmadı. Taşeron nasıl kadroya geçecek?

720 bin taşeron işçi bu yıl içinde kadroya geçecek, fakat şartlar işçilerin kafalarını karıştırıyor. Kadroya geçiş tarihinden kadro şartlarını sizin için derledik. Detaylar memurhaber.com'da.

Taşeron işçi kadroları için heyecanlı bekeyiş devam ediyor. 720 bin işçinin kadroya geçemesi ile ilgili düzenlemeler devam ederken kadroya geçiş süreci ile ilgili ayrıntılarda netleşmeye başlıyor. Taşeron kadroları son durum haberleri Kamuda ve belediyede kadro bekleyen taşeronler için en çok ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Peki, taşeron kadroları ne zaman verilecek?

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL NEDİR?

Başbakan'ın işçilere kadro haberinin ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsü olacağını belirtmesi üzerine özel sözleşmeli personel nasıl olacak? Sorusunun cevabı kadro bekleyen taşeronlar tarafından büyük merak konusu olurken kadroya alınacak 720 bin işçinin  kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Taşerona kadro ne zaman?

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkması sonrasında Meclis'te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' kanunuba tabi olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERONLAR KADROYA SINAVLA ALINACAKLAR

Taşeron kadroları ile ilgli düzenler kapsamında her kurum, bazı sınavlar yaparak taşeronları alacak, güvenlik soruşturması yapılacak. Kişilerden, devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suçlarla ilgili haklarında soruşturma ve kovuşturma bulunmama şartı aranacak.

4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımları gibi sosyal haklardan aynı şekilde yararlanacaklar.

TAŞERONLERIN İŞLERİ DEVAM EDECEK

- Kamuya geçecek taşeron işçiler, halen çalıştıkları işlerde çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları artık kamu kurumları tarafından yerine getirilecek.
- 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

KADROYA GEÇECEK OLAN TAŞERONLARIN YARIYA YAKINI BELEDİYEDEN OLCAK

Kadroya geçecek olan taşeromlardan en fazla çalışanın 311 bini aşkın kişi ile belediyeler olduğu ifade ediliyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.