TOFAŞ ve Renault işçi eylemlerinde son durum!

TOFAŞ ve Renault eyleminde dördüncü güne girilirken bir açıklama geldi. TOFAŞ üretim durduğunu ilan edince hisseleri sert bir şekilde düştü.

Bursa 'daki Renault ve Tofaş 'daki üretimi durdurma eylemi dördüncü gününe girerken eylem yan sanayiye de sıçradı. Cuma gecesi vardiyasında Coşkunöz Farbikası'nda da üretim durdu. Bugün eyleme yeni bir katılım daha oluyor. Çarşamba günü ise bir başka fabrika sırada. TOFAŞ yönetimi ise son dakika bir açıklama yaparak yatırımcıları 'üretim durdu' diyerek bilgilendirdi. Bu açıklamayla birlikte TOFAŞ hisseleri çakıldı.

Metal işçilerinin üretimi durdurma eylemi dördüncü gününü geride bırakırken, Bursa'daki iki metal fabrikasında daha işçiler eyleme hazırlanıyor. Bursa'nın en büyük otomotiv yan sanayi fabrikası Mako'da bugün, Valeo'da ise çarşamba üretim duracak. Bursa'da işçiler fabrika önünde battaniyelere sarılarak sabahlarken onlara diğer metal fabrikalarında çalışan işçiler de destek ziyaretinde bulundu. İşçiler haklarını alana kadar eylemde kararlı olduklarını söyledi.

TOFAŞ'TAN AÇIKLAMA

Otomobil üreticisi Tofaş, Bursa'da devam eden işçi eylemleri nedeniyle sorunlar çözülene kadar üretime ara verdiklerinie KAP'a da açıklayarak, yatırımcıları bilgilendirdi. Açıklamanın ardından, TOFAŞ hisseleri açılışta yüzde 4,42 düşüşle güne başladı.

TOFAŞ'tan yapılan açıklamada, bu aşamada şirketin satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği de ifade edildi. Açıklamada, yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarih öngörülmediği için, faliyetlerin durmasının şirketin toplam üretimine etkisinin ise tahmin edilemediği belirtildi. Açıklamada ayrıca, iş akitlerinin feshi konusunda herhangi bir karar alınmadığı; iş akitlerinin feshinin beklenmediği ifade edildi.

UZLAŞMA SAĞLANANA KADAR...

Faaliyetlerin 16 Mayıs itibariyle imkansız hale geldiği belirtilen açıklamada; yeniden faaliyete başlanması için, işçi eylemlerinin sona ermesi için uzlaşma sağlanmasının belirleyici olacağı ifade edildi.

TOFAŞ HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ

TOFAŞ hisseleri Bursa'da devam eden işçi eylemlerine bağlı üretime ara verilmesinin ardından ilk işlemlerde yüzde 4,42 düşüşle açıldı.

TOFAŞ İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Temel talep ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması ve Türk Metal Sendikası'nın farbikalardan çıkması.

8 yıldır TOFAŞ fabrikasında çalışan bir işçi cebine ayda 1500 ila 1600 TL arasında paranın girdiğini söylüyor. Bu miktara tüm fazla mesailerle birlikte, tüm sosyal yardımlar da dahil.

Birisi 7 diğer 1,5 yaşında iki çocuğuyla beraber fabrika önüne eşini görmeye gelen işçi eşiyse "Çok zor geçiniyoruz. Her şeyden kısıyoruz" diyor.

SU İÇMEYE BİLE İZİN YOK

Renault fabrikasında çalışan bir diğer işçi ise çalışma koşullarından şikayet ediyor ve "Üç kişinin yaptığı işi tek kişi yapıyor" diyor ve çalışırken başlarında kronometre tutulduğunu, su içmeye dahi yerlerine birini bırakmadan gidemeklerini anlatıyor.

Yeni işe girenlerin iş yüküne dayanamayıp kısa sürede ayrıldığını da söyleyen işçi, "Üretim rekorları kırılıyor ama işçiye bir şey yok," diyor.

TÜRK METAL SENDİKASINA NİYE ÖFKELİLİLER?

Eylemlerde öfkenin hedefinde Türk Metal Sendikası var. İşçiler, fabrikalarını çok sevdiklerini ancak sendikayı istemediklerini anlatıyorlar.

TOFAŞ'ta 10 yıldır çalışan bir işçi “Sendikayı işçinin kurması lazım, işveren kuruyor” diyor. Türk Metal sendikasını “örümcek ağına” benzetiyor. İşçileri iş yeri temsilcilerini kendileri seçmediklerini söylüyor. Fabrika yönetimlerine ilettikleri taleplerden bir diğeri, kendi temsilcilerini kendileri seçmek.

Başka bir TOFAŞ işçisi sendikaya olan tepkisini şu sözlerle dile getiriyor:

-"Fabrikamızı çok seviyoruz. Fabrikamızla bir derdimiz yok. Ama sendikayı burada istemiyoruz. Yıllardır bizi sömürdüler. Ben eşime Pazar parası 50 lira, 20 lira veriyorum. Sendika benden her ay 80 lira kesiyor. Hiçbir hayrını da görmedim. Aynı parayı çocuk esirgemeye kessinler 20 yıl çalışırım."

SENDİKADA KİMSE KALMADI

İşçiler Renault'ta sendikadan çıkışın yüzde 100'e, TOFAŞ'ta ise yüzde 50'nin üzerine ulaştığını söylerken, Türk Metal sendikası Bursa Nilüfer şube başkanı Ruhi Biçen, Renault'da istifa eden işçi sayısını 2500 olarak veriyor. Bu sayı fabrikada çalışan işçilerin yüzde 50'si civarıda.

TOFAŞ VE RENAULT EYLEMLERİ NASIL PATLADI?

Bursa'da üretim yapan otomotiv devlerindeki iş bırakma eylemlerinin ilki Renault'ta başladı. Daha sonra sırası ile Tofaş, Coşkunöz ve MAKO'ya (Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.) sıçramıştı. İşçiler 'Neden şimdi?' sorusuna "Burnumuza kadar geldi" diyerek yanıt veriyor.

İşçiler yıllardır dolduklarını ancak bardağı taşıran son noktanın Bosch fabrikasında MESS ve Türk Metal arasında imzalanan ve işçilere daha yüksek zam veren sözleşme olduğunu söylüyor. İşçiler senelerdir kendilerine olmaz denilen şeyin, Bosch'ta olduğunu, bu durumun “kendilerini uyandırdığını, 'demek ki oluyormuş' dediklerini söylüyor.

SUÇLANAN SENDİKA NE DİYOR?

Türk Metal Sendikası ise Bosch çalışanlarının yıl başında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kaldığını, bu nedenle de ayrı bir anlaşmanın imzalandığını söylüyor.

Sendikadan yapılan açıklamada "Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, [Bosch çalışanları için yapılan] artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir" deniyor.

SENDİKANIN YAPTIĞI SON AÇIKLAMA

İşçilerin toplu olarak istifa ettiği Türk Metal Sendikası'nın genel kurulu ise dün Eskişehir'de yapıldı. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa'daki işçilere seslenerek eyleme son vermelerini istedi. Kavlak, "Bizim sizinle bir sorunumuz yok. Olmadı, olmayacak. Artık yalanlara inanmayın. Bakanlık müfettişinin söylediği gibi kendinizi tehlikeye atmayın. Artık bitirin. Bitirin ki çok geç olmadan, hiçbir namuslu, dürüst, çalışkan işçinin burnu bile kanamadan bu işi çözebilelim. Aranızdaki provokatörleri, ajanları, militanları ayıklayın. Siz, tercihinizi, bu hainlerden yana değil, çoluğunuz çocuğunuz eşiniz ailenizden yana kullanın. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlara sesleniyorum. Siyasi partilerin ve seçime katılacak adayların dikkatini çekmek istiyorum. Ateşe odunla gitmeyin. O fabrikaların önü seçim meydanı değil" dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Renault ve Tofaş'ta işçiler eylemlerine devam ederken valiliğin devreye girmesine rağmen sorun henüz çözülmüş değil. Eylem daha da büyüyerek devam ediyor. Bundan sonra ne olacağına dair kimse bir şey bilmiyor.