Türk Eğitim Sen'den Üniversite Çalıştayı

Üniversiteler; ülkemizin temel yapı taşı, toplumun temel dinamikleri ve kalkınmanın itici gücüdür diyen Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, önemli açıklamalarda bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Hanefi Bostan, "Üniversiteler; ülkemizin temel yapı taşı, toplumun temel dinamikleri, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda kalkınmanın itici gücüdür. Böylesine önemli işlevlere sahip olan üniversitelerimiz bir türlü demokratik ve özerk kurumlar haline gelememiş, sorunlarından arındırılamamıştır. YÖK, üniversitelerin önündeki en büyük engel olarak görülmektedir. Zira kurulduğu günden bu yana YÖK’ün varlığı ve işlevi hep eleştiri konusu olmuştur. Tepkilerin merkezinde olan YÖK’ün, yeniden yapılandırılması zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin sorunları ilgililere duyurduklarını kaydeden Bostan, “Türk Eğitim-Sen olarak, yıllardır YÖK ile ilgili sıkıntıları gündeme getirdik. YÖK’ün koordinasyon kurulu olarak yeniden düzenlenmesi, otoriter yapısının ortadan kaldırılması, üniversitelerin akademik ve idari yapısına müdahale etmemesi gerektiğini vurguladık, bilimin ve özgür düşüncenin merkezi olan üniversiteleri demokratik ve özerklikten uzaklaştırdığını dile getirdik. YÖK konusunda siyasi iktidarlara da çağrıda bulunduk. Zira siyasi iktidarlar, ne yazık ki YÖK’ü arka bahçeleri olarak görmekte, YÖK üzerinden üniversitelerde hâkimiyet kurmaya ve üniversiteleri kontrol etmeye çalışmaktadır” açıklamasını yaptı.

Anketlerden sempozyuma varan çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bostan, “Öte yandan sendikamız, YÖK’ü derinlemesine ele almak ve üniversitelerin sorunlarını masaya yatırmak için bugüne kadar çeşitli çalışmalar da yaptı. Bu kapsamda, üniversite çalışanları ve akademisyenler ile anket çalışması yaptık, sempozyum, kurultay ve çalıştaylar düzenledik” dedi.

Üniversite Çalıştayı hakkında bilgi veren Bostan, “Türk Eğitim-Sen, 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara’da tüm üniversitelerimizden akademik ve idari kadroda çalışan temsilcilerin katılımıyla 'Türkiye’de Yükseköğretimin Sorunları, Beklentiler ve Çözüm Arayışları' konulu çalıştay düzenliyoruz. Çalıştay’da; Üniversitelerde Yönetim Sorunu ve YÖK'te Yapısal Değişim İhtiyacı, Üniversitelerde Akademik ve İdari Personelin Özlük ve Ekonomik Hakları, Beklentiler, Çözüm Arayışları ve Üniversite Çalışanları ve Demokratik Haklar şeklinde üç ayrı çalışma grubu oluşturulacaktır. 'Üniversitelerde Yönetim Sorunu ve YÖK'te Yapısal Değişim İhtiyacı' konulu komisyonumuz, hem yeni YÖK yasa taslağını değerlendirecek, hem de YÖK’ün yeniden yapılandırılmasına dair önerilerimizi gündeme getirecektir. Çalıştay’da; hem üniversitelerin, hem de akademik ve idari personelin sorunlarına ışık tutulacak, YÖK’ün yapısına, işleyişine yönelik önemli tespitlerde bulunulacak ve yeni yasa taslağına ilişkin tekliflerimiz oluşturulacaktır. Çalıştay’da hazırlayacağımız sonuç raporu, başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderilecektir" ifadelerini kullandı.