Türk-İş: Asgari ücretliden 100 lira kesilmemeli

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı ve bireysel emeklilik sistemi ile ilgili konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, zorunlu BES ile ssgari ücretliden 100 lira kesilmesi doğru olmadığını söyledi.

Atalay "Asgari ücretli çalışan için 10 lira bile çok önemli. Meclis'tekilerin başka işi yokmuş gibi habire işçiyle uğraşıyorlar" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Buradaki bir geriye gidişi kabul etmeyiz. Yapılacak düzenlemede hak kaybı olmayacaksa katkı sağlamaya hazırız" dedi.

Atalay, Türk-İş tarafından bir otelde basın mensuplarına verilen iftarda, kıdem tazminatıyla ilgili kimsenin işçilerin sabrını test etmemesi gerektiğini söyledi.

"KIDEM TAZMİNATINDA 30 GÜNÜN ALTINDAKİ SÜRELERİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Türk-İş'in kıdem tazminatı konusunda tavrının gayet net olduğunu, 30 günün altındaki bir süreyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Buradaki bir geriye gidişi kabul etmeyiz. Yapılacak düzenlemede hak kaybı olmayacaksa katkı sağlamaya hazırız. 30 gün bizim için kırmızı çizgidir. Buradan geri gitmeyeceğiz. Türk-İş olarak olumsuz bir şeyin içinde olmayız. Elbette kıdem tazminatını alamayan çalışanlarımız var. Mevcut çalışanların hak kaybı olmadan herkesin kıdem tazminatını almasını biz de istiyoruz."

Kıdem tazminatının 15 milyon çalışanı ve gelecek nesilleri ilgilendirdiğine dikkati çeken Atalay, "Kıdem tazminatı gittikten sonra sendikacılık yapmanın da anlamı yok. Böyle bir şey olursa başta sendikacılar ceketini alıp gitsin. Benim kanaatim, kıdem tazminatında olumsuz bir şey olamayacağı yönünde." diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRETLİDEN 100 LİRA KESİLMESİ DOĞRU DEĞİL"

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) tüm çalışanların otomatik olarak dahil olmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Atalay, "Asgari ücretliden 100 lira kesileceği söyleniyor. Asgari ücretliden 100 lira kesilmesi doğru değil. Asgari ücretli çalışan için 10 lira bile çok önemli. Meclis'tekilerin başka işi yokmuş gibi ha bire işçiyle uğraşıyorlar. Kabinede işçi aleyhine çalışan kadrolu bakanlar var. Kimse huzurumuzu kaçırmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Taşeron işçilerin, "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edilmesiyle ilgili düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, "Taşeron işçilerinin sorununu her platformda 10 yıldır gündeme getiriyoruz. Her zaman 'asıl iş' veya 'yardımcı iş' ayrımı yapılmadan hepsinin kadroya alınmasını talep ettik. Gelinen noktada beklentilerimizi karşılamıyor. Çalışanların statülerinin değiştirilmesi kabul edilebilir bir şey değil. İşçi, işi yapanlar, işçi statüsünde kalmalı." diye konuştu.

 ESNEK ÇALIŞMA DÜZENLEMESİ

Atalay, tüm itirazlarına rağmen esnek çalışma ilgili getiren düzenlemenin yasalaştığını anımsatarak, bu düzenlemede asıl itirazlarının öngörülemeyen işlerle ilgili madde olduğunu söyledi.

Söz konusu yasanın iptali için muhalefet partileri ile Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını bildiren Atalay, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vereceğine inandığını belirtti.

Tarafsız arabuluculuk sistemine yönelik de eleştirilerde bulunan Atalay, bu sistemin işçilerin aleyhine olduğunu vurguladı.

İftar programına, Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve bağlı sendikaların genel başkanları da katıldı.