Türkiye istihdamını ne kadar arttırdı?
Akşam gazetesinden Funda Özkan Türkiye'nin istihdamını ne kadar arttırdığını yazdı ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.
- Akşam gazetesinden Funda Özkan Türkiye'nin istihdamını ne
kadar arttırdığını yazdı ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.
İnşallah onlar da en yakın zamanda işsizlik belasından kurtulurlar.
Rakamları anlatan Merkez Bankası Başkanı Erdem
Başçı. Geçen hafta ihracatçılara sunum yaptı, Türkiye
İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi "İşte
belgesi" dedi, Erdem Başçı'nın sunumunu verdi.
Bayram günü, sizleri rakamlara boğacak değilim. Tabloyu genel hatlarıyla aktarayım.
Küresel kriz ve sonrasında Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Japonya, ABD, Kanada gibi gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, 2007-2009 yılları arasında istihdam artışında benzer bir seyir izliyor. Ancak 2009 başı itibarıyla istihdam artışında koşmaya başlıyor ve bahsettiğim ülkeler ile arasındaki fark yaratıyor.
2007-2013 yılları arasında Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında da büyük başarı gösteriyor veKolombiya'nın ardından istihdamını en fazla artıran ikinci ülke oluyor. Türkiye'nin ardından Malezya, Şili geliyor.
Dahası 2014'te de Türkiye'de istihdam artış eğilimi devam ediyor.
Ne var ki, iş gücüne katılımdaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyrediyor. Mevsimsellikten arındırılmış iş gücüne katılım oranları hızla artarken, niye mi biz hala işsizlik belasından yakınıyoruz?
76 milyonluk nüfus içinde her yıl 800 bin kadar genç, iş gücü piyasasına katılma çağına geliyor ve istihdam edilmeyi talep ediyor.
Kadınlar evde oturuyor
İşsizlikten söz etmişken, iş gücüne katılım oranlarına da vurgu yapalım. İş gücüne katılım oranı yüzde 49.9. Erkeklerde iş gücüne katılım yüzde 70.6, kadınlarda ise yüzde 29.8. İş hayatında erkeklerin hakimiyeti söz konusuyken, her 10 kadından sadece 3 'ü çalışıyor.