Yeni asgari ücrette işler sarpa sardı!

Dün yeni asgari ücret rakamları yürürlüğe girdi ama hala kafalarda soru işaretleri var. Yeni asgari ücretle prime esas kazançtan, idari para cezalarına kadar bütün göstergeler değişmiş oluyor. Peki asgari ücrette diğer farklılıklar neler?

Asgari ücrette yaşanan sıkıntıları kaleme alan Akşam Gazetesi yazarı Cem Kılıç, yeni asgari ücret ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

İŞTE YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMI  TIKLAYIN

İşte Kılıç'ın o yazısının önemli bölümleri...

Dün yeni asgari ücret rakamları yürürlüğe girdi. Rakamlar hem çalışanların ücret gelirlerini hem de işverenlerin maliyetlerini etkiliyor. Türkiye’de sigortalıların yüzde 47’sinin asgari ücret üzerinden gösterildiği için asgari ücretin etkisi büyük. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için brüt 1.021,50 TL’ye çıktı. Net olarak bekar çalışan için ele geçen rakam 803,68 TL. Evli ve çocuklularda artış oluyor. 16 yaşından küçükler için brüt asgari ücret ise 877,50 TL net asgari ücret 700,73 TL oldu. Bu rakamlar 31 Aralık’a kadar geçerli olacak.

MALİYETİ 1.241 LİRA

Çalışanın eline net 803 TL geçerken, asgari ücretlinin işverene maliyeti 1241 TL’ye çıkıyor. Aradaki fark sigorta prim payları ve vergilerden oluşuyor.
BU fark “asgari ücretin vergiden arındırılması” konusunu gündemde tutuyor. Ancak sigortalıların yüzde 47’sinin asgari ücretten SGK’ya bildirildiği bir düzende, devlet bu vergi gelirinden zor vazgeçer. Asgari ücretin belirlenmesi sadece ücret yönüyle ele alındığında yanlışlık yapılmış olur. Nitekim bu rakamın belirlenmesi, sosyal güvenlik sisteminde prime esas kazançtan, idari para cezalarına kadar bütün göstergeleri etkilemekte. Çünkü bu göstergelerdeki artışlar asgari ücret artışlarına endekslenmekte. Bu bağlamda, prime esas kazanç tavan ve tabanı da elbette değişmekte. Taban brüt asgari ücret rakamı olan 1021 TL iken, prime esas kazanç tavanı dediğimiz, vatandaşlar arasında “en yüksekten sigortaya bildirim rakamı” olarak ifade edilen tutar asgari ücretin 6,5 katı olmakta. Yani yeni rakamlara göre tavan 6,339 TL. Bu noktada bilinmesi gereken husus şu; tavan rakamı belli olduğu için tavanın üzerinde ne kadar kazanırsanız kazanın, bu rakam 10 bin TL’de olabilir, 20 bin TL’de olabilir, hiç fark etmeksizin sigorta priminiz 6339 TL üzerinden kesilecek. Bu rakamı geçen tutarlar üzerinden sigorta primi kesilmesi söz konusu değil.

KAPICI 65 TL FAZLA KAZANACAK

Bağ–Kurlu yani 4-b’li olanlar primlerini öderken asgari ücret ile bunun 6,5 katı arasında beyan ettikleri tutar üzerinden sigorta primi ödeyebiliyorlar. Asgari ücretin zamlanması 4-b’lilerin ödeyeceği primlerre re artış yaratacak. Ancak yanında sigortalı çalıştıran esnaf çalıştırdığı sigortalılardan en yüksek ücret ödediği sigortalıdan daha az gelir beyan edemeyecek. Ayrıca asgari ücret alan kapıcılarla ilgili bir ayrıntı da dikkat çekiyor. Kapıcılarından kanuna göre vergi kesilmiyor. Yeni rakamlara normal asgari ücretlinin eline 803 TL geçecek, oysaki konut kapıcılarının eline geçecek tutar, gelir ve damga vergisi ödenmediği için 868 TL olacak.

BORÇLANMA TİPLERİ DE DEĞİŞİM GÖSTERECEK

Yeni rakamlara göre doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları daha yüksek tutarlar ödeyecekler. Bu durumda 2013 yılsonuna kadar yapılacak borçlanma hesaplamalarında “günlük” en düşük borçlanma rakamı 10,90 TL, en yüksek 70,83 TL olacak.

EN AZ 327 LİRA ÖDENECEK

Yeni sistemde prim ödemesi tavan ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. İsteğe bağlı prim ödeyecekler 1 Temmuz – 31 Temmuz arasında, asgari ücret yükseldiği için, yapılacak ödeme de en az 326,88 TL ile en fazla 2.124,77 TL arasında olacak.