YÖK, teknik eğitim fakültelerine mühendislik vizesi verdi

YÖK, meslek liselerine öğretmen gönderen teknik eğitim fakültelerine sınav ve ek eğitimle mühendisliğe onay verdi. Karar teknik eğitim fakültelerini sevindirirken, mühendislik fakülteleri vizeye tepkili.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı Genel Kurulu, teknoloji ile mühendislik fakültesindeki mühendislik programlarının eşdeğer olduğunu açıkladı. YÖK, teknoloji fakültelerindeki mühendislik mezunlarının mühendis unvanını kullanabileceğine karar verdi.

Bugün gazetesinin haberine göre; teknik eğitim fakülteleri mezunları önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) sınavına girecek. Bu sınavda başarılı olanlar, 2 dönemlik eğitim sonrasında mühendis unvanını alacak.

Bu karar iki fakülteyi karşı karşıya getirirken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), YÖK kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma davası açtı. Ayrıca Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı’nın iptalini istedi.

ORTALIK KARIŞIR

Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yunus Çengel, uygulamayı “Tartışmalı ve çok doğru olmayan bir karar” şeklinde eleştirdi. Çengel, “Mühendisin görevi tasarımdır. Usta veya teknisyen ise el becerisi kullanır. İş ile eğitimleri farklıdır.
Teknisyenleri mühendis yaparsanız, ortalık karışır. Mühendis olmak için dünya standartlarında, temel bilim ağırlıklı mühendislik eğitimi lazım. Türkiye Ar-Ge yapan ülke olmadığı için iyi mühendise ihtiyaç var” dedi.

20 YILDIR BEKLİYORUZ

Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yükler, kanunun 1993’te çıktığını, ilk kez uygulanacağını kaydetti. Yükler, “Mezunların, teknik öğretmen ve gerekli eğitim sonrası mühendis de olabilmesi bizim için sevindirici bir durum. 20 yıldır bekliyorduk” dedi.

İYİ MÜHENDİSLER İŞ BULABİLECEK

Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, teknik eğitim mezunlarının meslek liselerine öğretmen olarak atanamadığına dikkat çekti. Çanakçı şunları söyledi: “Mezunlar unvan sıkıntısı yaşıyordu. Bu sıkıntının aşılabilmesi için teknik eğitim fakülteleri mezunlarına mühendislik hakkı verildi.

Bu kararla mağduriyetler giderilecek ve piyasanın ihtiyacı karşılanacak. Mezunlarımız, mühendislik eğitimini de alacakları için aralarında fark kalmayacak. Mühendislik fakültesi mezunuyla aynı statüde değerlendirilecekler. İşsiz mühendis sayısı artacak. Ancak, iş bulanlar da iyi mühendisler olmak zorunda olacak. Kendini yetiştiren mühendis, elbette piyasada yer bulacak.”