12 sınav için kopya soruşturması sürüyor!
2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı, 2010 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı, 2012 KPSS, 2012 Adli Yargı Hakim ve Savcı Seçme Sınavı, gibi pek çok sınava ilişkin Başsavcılık soruşturma sürdürüyor.
12 sınav için kopya soruşturması devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 31'i tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davanın 12'nci celsesi başladı.
Başsavcılığın mercek altına aldığı sınavlar şunlar:
2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı,
2010 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı,
2012 KPSS,
2012 Adli Yargı Hakim ve Savcı Seçme Sınavı,
2014 LYS, 2005-2013 arasındaki Komiser Yardımcılığı Sınavları,
2009 Polis Koleji Sınavı,
2012 Polis Akademisi Sınavı,
2011 Adalet Bakanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavı,
2012 Astsubaylık Sınavı,
2010 SHÇEK Müfettiş Yardımcılığı Sınavı
2014 Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Sınavı
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, sanık ve şikayetçi avukatları katılıyor.
Duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarının alınması bekleniyor.
Soruşturma, 10 Temmuz 2010 tarihli KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarında gerçekleştirilen 3 sınav öncesinde soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine başlatılmıştı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Aralık 2015'te davayı açmıştı.
Savcı Erkman, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, Yalvaç'ta ikamet eden sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşmıştı.
PARALEL YAPI
İddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ ve Paralel Devlet Yapılanması (PDY) içinde yer aldıkları kaydedilmişti.
Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına yurt dışından medya üzerinden talimat verdiği kaydedilen iddianamede, Gülen'in, devlete sızmayı esas alan bir konuşması hatırlatıldı. İddianamede, "Gülen'in, geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadı ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir." ifadesi yer aldı.
DEVLET TEKRARLANAN SINAVLAR YÜZÜNDEN ZARARDA!
İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğradığı vurgulanarak, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu bildirilmişti.
Soruşturma konusu sınavı, 81 ilden yüz binlerce adayın varlık-yokluk meselesi olarak gördüğü ve sınava aylarca hazırlandığı ifade edilen iddianamede, anayasanın, devlete, kamuya atanmayı sağlayan sınavın hakkaniyet ölçülerinde gerçekleştirilmesi görevi verdiği belirtilmişti.
FETÖ/PDY'nin, ÖSYM ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunduğu, bu faaliyetlerin cumhuriyet ve topluma yönelik eylem olduğuna işaret edilen iddianamede, şunlar kaydedilmişti:
"Aralarında mali-himmet, sosyal, iş yeri, HTS vesaire bağı olan, emir-komuta zinciri altında çalışan örgütün kamu görevine atanmada sınav sorularını elde etmek suretiyle diğer kesimlere nazaran öncelik kazanması, kendi mensuplarını, sınav sorularını dağıtıp sınav kazandırarak devlet kurumlarına yerleştirmesi ve memur olanların da 'himmet' adı altında örgüte finansal destek sağlaması rejim için büyük tehlike oluşturan, anayasal ilkelerimize, kamu görevine atanmada eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı, toplum değerlerini, barışını, huzurunu, devlete olan güveni zedeleyen, kul hakkına giren, aileleriyle, yakınlarıyla beraber milyonlarca insanı derinden üzen bir durumdur."
SANIKLAR ARASINDAKİ İLGİNÇ İLİŞKİ
Yüksek net yapan sanıkların çoğunun aynı dershane, okul ve şirket çalışanları veya eş, kardeş ve diğer akrabaları olduğuna dikkati çekilen iddianamede, yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'i arasında telefon irtibatı, bin 148'i arasında akrabalık bağı bulunduğu, 896'sının karı koca olduğu, 2 bin 690'ının aynı kurum ya da firmada çalıştığı belirtilmişti.
İddianamede, bin 136 adayın aynı adresi, 217 adayın ise aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak bildirdikleri vurgulanarak, 3 bin 227 adaydan bin 175'inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan sınava katılmadığı, sınava giren 2 bin 52 adayın bin 999'unun ise puanını düşürdüğü aktarılmıştı.
SINAVLAR HALA SORUŞTURULUYOR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı KPSS soruşturmasını bu davayla kapatmadı. Başsavcılık, geçen günlerde, 51 kişi hakkında aynı suçlamalarla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine bir dava daha açtı. Bu sanıkların yargılanmasına da 8 Ağustos'ta başlanacak.
2010 KPSS'ye giren, 100 ve üzeri net yapan diğer adayların soruları elde edip etmediklerine ilişkin soruşturma da sürüyor.
Soruşturma kapsamında 23 Mart 2015'ten bu yana 7 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda haklarında adli işlem yapılan 385 kişiden 206'sı tutuklandı, 97'sine de adli kontrol kararı uygulandı.
Zanlılardan 54'ü, hamilelik, sağlık gerekçeleri ve çocuklarının sağlık sorunları nedeniyle savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Soruşturmada, haklarında gözaltı kararı verilen ama hala yakalanamayan 28 zanlının aranmasına devam ediliyor.
Bunun yanı sıra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteye giriş, kamuya yerleşme ve kamuda yükselmeye ilişkin toplam 20 sınavla ilgili soruşturma yürütüyor.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görev yapan 8 cumhuriyet savcısı, bu sınavlarda soruların FETÖ/PDY tarafından sızdırılıp sızdırılmadığı ve başka usulsüzlükler yapılıp yapılmadığını araştırıyor.