Bağ-Kur borçları yapılandırma işlemi nasıl yapılır?
Bağ-Kur borçlarını yapılandırmak için ne yapmak gerekiyor? Bağ-Kur borçlarını yapılandırmak için nereye başvurmak gerekiyor? İşte ayrıntılar...
Bağ-Kur borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşların nereye başvurması ve ne yapması gerekiyor? İşte Bağ-Kur borç yapılandırması ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
Günümüzde yaklaşık seksen milyon insana sosyal güvenlik hizmeti sunan Sosyal Güvenlik Kurumu, verilen hizmetin kaliteli, etkin ve hızlı bir biçimde sunulup gelecek nesillere aktarılabilir bir Sosyal Güvenlik Hizmeti bırakabilmek için prim gelirlerinin tam ve zamanında tahsil edilmesi için BAĞ-KUR yapılandırma çalışması başlatmıştır.
BAĞ-KUR yapılandırma işlemi iştirakçilerin borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için SGK tarafından yapılmaktadır. BAĞ-KUR yapılandırma ile prim borcu olanlara ödeme kolaylıkları getirilmiştir.
BAĞ-KUR yapılandırma da özellikle de borcu olmasından dolayı anne baba ve eşinin üzerinden bakılanlara borç çıkarılmıştı. Çıkarılan bu borçların silinmesi ve BAĞ-KUR yapılandırma ile kendi borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için kişiler SGK‘ya başvurmalıdırlar. Böylelikle sağlık ve diğer hizmetlerden daha kolay yararlanabilirler. BAĞ-KUR yapılandırma için kişinin SGK’ya yazılı olarak başvurması gerekmektedir.
BAĞ-KUR yapılandırma hizmeti kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu süresi içerisinde ödenmeyen prim ve diğer borçları Amme Alacaklarının Tahsil Usulü hakkındaki 6183 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda icra yoluyla tahsil edebilecektir. SGK prim ve diğer alacaklarını adı geçen kanun hükümlerine dayanarak hızlı ve etkin bir biçimde otomatik icra yoluyla da tahsil edebilir.
BAĞ-KUR YAPILANDIRMADA TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILABİLİR?
5510 sayılı sağlık güvencelerinden yararlanma koşullarını belirleyen kanunun 67. maddesinde değişik yapılmış ve 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan, isteğe bağlı olan sigortalılar haricindeki sigortalıların, birikmiş prim borçları için 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesine dayanarak SGK’ya BAĞ-KUR yapılandırmada taksitlendirme talebinde bulunarak peşinat tutarını ödemesi halinde kişiler kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sunmuştur.
BAĞ-KUR YAPILANDIRMA İMKANI OLMAYAN KİŞİLER NE YAPABİLİR?
Borcu olup tecil ve BAĞ-KUR yapılandırma imkanı olmayan kişiler bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaşından büyük olan kız çocuklarına da yaşadıkları yerdeki kaymakamlık gelir testi yaptırmak kaydıyla Genel Sağlık Sigortalısı olarak ailedeki kişi başına düşen gelir ve GSS primlerini ödemek şartı ile borçlu olan BAĞ-KUR sigortalısının eş ve çocukları sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir.
BAĞ-KUR YAPILANDIRMA KAÇ TAKSİT İMKANI VAR?
Gerek sağlık gerek emeklilik açısından mağduriyetlerin yaşanmaması için BAĞ-KUR sigortalısının bulunan birikmiş prim borçlarını ikamet ettiği yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek 36 aya kadar taksitlendirme imkanı bulunmakta ve bu borçların peşinat tutarının ödenmesi halinde kişi kendisi de bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanabilecektir.