KPSS atamaları nasıl olacak?

2015/2 KPSS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra atama süreci nasıl olacak? İşte cevabı...

KPSS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, kamu kurumları ÖSYM sistemi üzerinden, kurumlarına yerleşen aday/adaylara ilişkin bilgileri edinecektir. Tercih Kılavuzu hükmü gereğince yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adaylara ve ilgili kurumlara postayla herhangi bir belge gönderilmeyecektir.

memurlar.net'in haberine göre, daha sonrasında Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 25' inci maddesi doğrultusunda kurumlar "Atamaya Yetkili" amirin onayı ile 5 kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu kuracaklardır.

GEREKLİ BELGELERİN TESLİMİ İÇİN SÜRE TANINACAK

Söz konusu komisyon kurumlarına yerleşen adayların gerekli belgelerin teslimi için süre tanıyacak ve adaylardan belgeleri toplayacaktır. Bu belgeler, Tercih Kılavuzunda söz konusu kadro/pozisyon için belirlenmiş olan mezuniyet belgesi ve varsa özel koşul olarak belirlenmiş ehliyet, sertifika, bonservis, yabancı dil vb. belgelerdir.

Komisyon, kuruma yerleşen adaylardan topladığı belgeleri değerlendirerek şartları taşıyan adayları atanmak üzere atama onayına sunacaktır.

DOĞRUDAN ATAMA

Yerleşen adaylara ayrıca bir sınav veya mülakat yapılmayacak, yerleştiği kadronun şartlarını taşıması halinde doğrudan atanacaklardır.

Yerleştirildikleri halde atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan veya gerekli belgeleri süresi içinde yerleştirildikleri kurum veya kuruluşa teslim etmeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.

Komisyon değerlendirmesini yaparken; diplomanın teyidini ilgili eğitim kurumundan alacak, özel koşullara ilişkin ise istenen belgelerin yerleştirme işlemleri son başvuru tarihi itibariyle alınıp alınmadığını ve özel koşulda tanımlanan hale uygun olup olmadığını kontrol edecektir. Kurumlar diploma teyidini önlisans ve lisans düzeyinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının kurmayı planladığı e-diploma sistemi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilecektir. Sistemin devreye girmesiyle kurumlara atama sürecinde kolaylık sağlayacağını söyleyebiliriz.

ADAY ATAMALARI NASIL YAPILACAK?

Özel koşulların değerlendirilmesi sırasında komisyon üyeleri arasında ihtilaf oluşması halinde söz konusu ihtilaf bir yazı ile görüş alınmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilebilecektir, gelen görüş çerçevesinde adayın ataması yapılacak veya yapılmayacaktır.

Komisyonca değerlendirilmiş ve atamasında herhangi bir sakınca bulunmayan adaylar atama yapılmak üzere atamaya yetkili amirin onayına sunulacak, onaydan sonra atama yazıları adaylara tebliğ edilecektir.

Adayların söz konusu tebligatları almasının ardından aynı yerdeki(örneğin Ankara'da ikamet edip Ankara'da göreve başlayacak olan aday) görevlerine takip eden iş günü, başka yerdeki (örneğin Bursa'da ikamet edip Ankara'da göreve başlayacak olan aday) görevine ise 15 içerisinde başlayacaklardır.

Görevlerine başlamayan adaylar 2016/1'de tercih yapamayacak, ayrıca 657 sayılı Yasanın 63'üncü maddesi gereğince atamaları iptal edilecek ve 1 yıl devlet memuru olarak istihdam edilmeyecektir. Ancak KPSS 2014 puanını 657'ye tabi olmayan kurumsal alımlarda(4/B'li alımlar dahil) kullanabilecek ve 1 yıllık bekleme yaptırıma tabi olmayacaktır.