KPSS'ye tek taş yüzükle girdi ve bakın ne oldu?
Tek taş yüzükle 2015'te KPSS'ye giren adayın sınavı iptal edildi. Ombudsman ÖSYM'yi haklı buldu.
2015 yılında KPSS'ye tek taş yüzükle giren bir adayın sınavı iptal edilmişti. Kamu Denetçiliği Kurumu, yapılan incelemeler sonucu adayın kurallara uymadığı gerekçesiyle ÖSYM'yi haklı buldu.
Aday, öğleden sonraki oturuma parmağında tek taş olan bir yüzükle katıldı. Sınav esnasında bu durum tespit edildi ve tutanak altına alındı. Sınav sonuçları açıklandığında, sınav kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle adayın sınavının öğleden sonraki bölümü geçersiz sayıldı ve ilgili derslerle ilgili olan puan hesaplaması yapılmadı.
ÖSYM HAKLI BULUNDU
Kamu Denetçiliği Kurumu yaptığı incelemede, ÖSYM'nin gerekçelerini haklı buldu. ÖSYM tek taş yüzüğün içine konulacak teknolojik cihazlarla kopya çekilmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Kamu Baş Denetçisi de on binlerce sınava katılan kişinin bulunduğu ortamlarda, sadece idareye her türlü tedbiri alma yükümlülüğünün getirilmesinin kamu yararı ile uygun düşmediğine dikkat çekmiş ve sınava giren bireylerinde kılavuzlarda açıklanan talimatlara uyma yükümlülüğü bulunduğunu belirtti.
Kamu Denetçiliği Kurumunun konuya dair açıklaması ise şöyle:
"32.Yukarıdan bu yana tüm açıklananlar, şikayetçinin iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, mevzuat, yargı kararı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde 6114 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi gereğince ÖSYM'nin sınav kurallarına uymayan adayların girdiği sınavları geçersiz sayma yetkisine haiz olduğu, ÖSYM'nin sınavların sağlıklı, objektif ve güvenli bir biçimde yapılması konusunda önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş kurallara uyulmasının sağlanmasının, sınavların yapılış amacının gereği olduğu, sınavın geçersiz sayılması yaptırımıyla karşılaşan şikayetçinin sınav salonunda parmağında bulundurduğu tek taş yüzüğün, sınava getirilmesi yasak olan araç-gereçler kapsamında kaldığı, sınavın kopya iddiasıyla geçersiz sayılmadığı ve sınavın geçersiz sayılması işleminin kurallara riayet etmemenin bir sonucu olduğu anlaşıldığından söz konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır"