ÖSYM'de 2010 öncesini kimse bilmiyor!

KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, "2010 yılı öncesinde ÖSYM'de kimse, neler olduğu hakkında bir şey söyleyemez." dedi.

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişinin "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından yargılandığı davanın sanıklarından ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, "2010 yılı öncesinde ÖSYM'de kimse, neler olduğu hakkında bir şey söyleyemez" dedi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce tutuksuz sanıkların gelmesi halinde cuma günleri savunmalarının alınacağını belirtmişti. Buna göre, aralarında Demir'in de olduğu tutuksuz 8 sanığın gelmesi üzerine resen duruşma yapılmasına karar verildi.

2010 ÖNCESİNDE ÖSYM'DE NELER OLDU, KİMSE BİLEMEZ!

İddianamede, "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlamalarından yargılanan Demir, sanık avukatlarının, yetkili olmayan bir kişinin soruları görmesinin tarihinin belirlenip belirlenemeyeceği yönündeki sorusunu, "2010 yılı öncesinde ÖSYM'de kimse, neler olduğu hakkında bir şey söyleyemez." diye yanıtladı.

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak'ın 2010 Eğitim Bilimleri Testinin iptal edildiğini, neden Genel Kültür-Genel Yetenek testlerinin iptal edilmediğini sorması üzerine Demir, "Benden önce sınav iptal edilmişti, bu konuyla ilgili benim bir dahilim yok" yanıtını verdi.

Dava konusu olayın, kendisinin göreve başlamadan 2,5 ay önce gerçekleştiğini belirten Demir, "2010 KPSS sonrasında YÖK Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlemeye tabi tutulmuştu. Denetleme sonrası Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı istifa etmişti ve vekil olarak göreve başladım. Bizim birinci önceliğimiz yapacağımız sınavları hak ve adaletli gerçekleştirmekti" diye konuştu.

Söz konusu sınava ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda tüm bilgi ve belgeleri sunduklarını bildiren eski ÖSYM Başkanı Demir, Başsavcılığın, kitapçıkları muhafaza etmek için bir talepte bulunmadığını ileri sürdü.

İMHA SÜRESİ ARTTIRILDI

ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda tutanak ve evrakların imhasının yasal bir işlem olduğunu kaydeden Demir, "Sınav Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde bu evrakların imha süresi, sınavdan sonra 100 gündü, 2012'de bu süre bir yıla çıkartıldı" dedi.

ALİ DEMİR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Demir, "Beraatımı talep ediyorum. İddianamede benim savcıya verdiğim ifadenin ardından herhangi bir yorum yapılmıyor. Tamamen dağılmış bir kurum olan ÖSYM'yi Türkiye'nin gurur haline gelen bir kurum yaptık" dedi.