ÖSYM'den engelli adaylara özel sınav binası
5 Ocak'ta başlayan ÖSYS başvuruları 19 Ocak'ta sona eriyor. ÖSYM bu yıl ilk kez görme ve işitme engelli adaylar için kılavuz yayınladı.
MEMURLAR - ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (2015-ÖSYS) kapsamında görme ve işitme engelli adaylar için hazırladığı ÖSYS kılavuzunu kendi internet sitesinde yayınladı. Adaylar, sesli ve görüntülü olarak hazırlanan kılavuza ÖYSM'nin www.osym.gov.tr internet sitesinden erişebilecek.
CİHAZLA SINAVLA GİRİLECEĞİ ÖNCEDEN BİLDİRİLECEK
ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS), sağlık ve engel durumu nedeniyle sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte alet, araç gereç ve cihaz kullanmak zorunda olan adayları, dışarıyla iletişimi kesilmiş yüksek güvenlikli binalarda sınava alacak.
2015-ÖSYS kılavuzunda yer alan bilgiye göre, ilk defa yapılacak uygulamayla sağlık veya engel durumu nedeni ile bir alet, araç gereç ve cihazla sınava girmeleri gereken adayların, sınav konforunu temin etmek ve daha rahat koşullarda sınavlarını gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla cihazlarıyla sınava girmelerine izin verilecek.
Milliyet gazetesinin haberine göre; adaylar ÖSYS sınavlarında sağlık veya engel durumu nedeniyle gözlük tipi işitme cihazı, işitme cihazı, biyonik kulak, tekerlekli sandalye, atel, elektronik büyüteç, oksijen tüpü, masa lambası, koyu renk camlı gözlük, bilgisayar, braille daktilo, kalp pili, kağıt torba, insülin iğnesi, insülin kalemi, enjektör, şırınga, şeker ölçüm cihazı, protez, ortez, diren, kateter, boyunluk veya destek malzemesi, eldiven, havlu, peçete, bez, hasta bezi, bere, şapka, bandaj, saç tokası, astım ilacı ve spreyi, göz damlası, ek gıda, oturma simidi, yastık, maske, pant, dizlik gibi araç ve gereçleri kullanabilecek.
Sınavlara bu cihazlarla girecek olan adayların, ilgili sağlık raporlarını, durumlarını ve taleplerini başvuru süresi içerisinde, kullanacakları alet, araç gereç ve cihazın ne olduğunu ve engelleri nedeniyle ilgili alet, araç gereç ve cihazı kullanmalarının zorunlu olduğunun açıkça ÖSYM'ye belirtmiş olması gerekiyor.
Alet, araç gereç ve cihazların isimlerini net bildirilmeyen adayların söz konusu cihazlarla sınav binalarına girmelerine izin verilmeyecek.
BİNALARLA İLETİŞİM KESİLECEK
Sağlık raporlarında engelli adayların zorunlu kullanacakları belirtilmiş ancak sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikteki alet, araç gereç ve cihazı kullanmak durumunda olan adaylar ile okuyucu talep edenler, elektronik ve metal içeren aletler kullanacak adaylar, ancak Ankara'da ÖSYM tarafından hazırlanacak, her türlü kablolu ve kablosuz iletişimi kesilmiş binalarda sınava alınacaklar. Bu binalarda giriş ve her salonda sınav uygulaması kamerayla kayıt edilecek.
Bu tür alet, araç gereci kullanan adaylardan Ankara'da sınava girmek istemeyenler ise diğer tüm adayların sınava alındığı binalarda, ilgili alet, araç-gereç ve cihazı kullanma izni verilmeden sınava alınacak.
Vücut üzerine monte edilen ve elektronik olmayan alet ve araçlarla (giysi altında olmak koşulu ile) sınava girecek adaylar ise tercih ettikleri sınav merkezinde sınava girecek.
18 VEYA 22 PUNTO İSTEYEN ADAY DA ANKARA'DA SINAVA GİRECEK
ÖSYM, şimdiye kadar verdiği 14 punto soru kitapçığına ek olarak, sınavda 18 veya 22 punto soru kitapçığı isteyen adayları da Ankara'da sınava alacak.
Bu adaylar, 18 ve 22 puntoda yazılı soru kitapçığında yer alan soruların sayfa düzeni ve tasarımdan kaynaklanan durumlardan dolayı hak iddia etmeyeceğini ilgili dilekçesinde belirtmiş olacak. Cevap kağıdı boyutu optik okuyucu ile uyumlu standart boyutta olduğundan (bütün adaylara sadece 9 punto cevap kağıdı verilecek), bu adaylara isterlerse işaretleyici yardımı sağlanacak.
Herhangi bir araç ile sınava giren aday olması durumunda bina sınav sorumlusu yardımcısı, tüm aletleri tek tek kontrol edecek ve izin verilen alet olup olmadığına, aletin üzerinde metal unsurlar bulunmadığına karar verecek ve öyle binaya alacak.
BİLDİRİM HARİCİ ÜZERİNDE METAL EŞYA BULUNAN ADAYLAR SINAVA ALINMAYACAK
Engelli adaylar, ÖSYM tarafından engelli aday binası olarak belirlenmiş binalarda sınava girecek. Metal nitelikli eşya beyanında bulunmadığı halde üzerinde metal eşya çıkan engelliler, atandıkları binalarda söz konusu alet ve cihaz ile sınava alınmayacak.
İşaretleyici yardımı talep eden adaylardan engeli nedeniyle sınavda metal eşya veya cihaz alet bulundurmak durumunda olanlar ve sınav esnasında yüksek sesle soruları kendileri okuyacaklar da Ankara'da her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş binalarda sınava alınacak.
Giysi altında kabul edilen cihazların sınav sırasında giysi üzerine çıkartılması veya bedenden ayrılması durumunda adayın sınavı geçersiz olacak. Aday hemen bina sınav sorumlusu odasına götürülerek, süresi boyunca bekletilip sonradan bina dışına çıkmasına müsaade edilecek. Söz konusu alet tutanakla ÖSYM'ye gönderilecek.
ADAY İHTİYACI OLAN CİHAZI YANINDA GETİRECEK
Ankara'da belirlenen sınav binasına atanan her aday ihtiyacı olan cihazları kendisi getirecek. Sınavdan önce ÖSYM uzmanları, aletleri kontrol edip gözden geçirdikten sonra sınav güvenliğini zedeleyecek bir durum olmadığını onaylayıp, kullanım izni verirlerse aday bu cihazları sınavda kullanabilecek. Güvenlik ihlali yapan aday sınav binasına giremeyecek.
Adaylar başvuru süresi içerisinde kullanmak istedikleri cihazların resimlerini ve özelliklerini içeren dilekçelerini ÖSYM'ye iletecek. ÖSYM her cihazı inceleyip, adayın sınav merkezini belirleyecek. ÖSYM'ye fotoğrafı ve özellikleri gönderilen cihaz dışında bir cihazla sınav binasına gelenler sınava alınmayacak.