YDS başvurusu nasıl yapılır ÖSYM uyardı dikkat!

2016 YDS başvuruları bugün başladı ardından 'YDS başvurusu nasıl yapılır' sorusu dayların en çok merak ettiği konu haline geldi... 27 Mart'ta gerçekleşecek YDS sınavı ilkbahar dönemi başvuruları nasıl yapılır işte adım adım YDS başvurusu rehberi...

YDS başvuruları bugün başladı YDS sınavına girmek isteyen adaylar, bugünden  itibaren 15 Şubat'a kadar ÖSYM'nin internet sitesinden başvuru yapabilecek. Peki YDS sınavı ne zaman yapılacak, başvuru esnasında nelere dikkat edilmeli... İşte cevabı...

YDS sınavı 27 Mart'ta gerçekleştirilecek, sonuçlar ise 14 Nisan'da açıklanacak. Adaylar, kılavuz ile başvuru formuna, başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin "" internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

YDS İÇİN SON TARİH... DİKKAT!

YDS'ye girmek isteyen adaylar, bugünden itibaren 15 Şubat'a kadar ÖSYM'nin internet sitesinden başvuru yapabilecek.

KPSS PUANLARININ HESAPLANMASINDA YDS ZORUNLULUĞU DA VAR! DİKKAT!

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yılda iki kere uygulanan YDS sınavı, adayların yabancı dil yeterliliğini değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır. Öte yandan yabancı dil içeren KPSS puanlarının hesaplanması için de 2016 YDS sınavına girme zorunluluğu adaylar tarafından es geçilmemelidir.


YDS 2016 SINAVINA KİMLER KATILABİLİR?

Yüksek lisansa başlayacak olan kişilerin yanı sıra doçent ve doktora adayları da YDS sınavına katılabilirler. Öte yandan KPSS’ye girmeyi planlayan ve atanmak istediği kurum tarafından YDS puanı istenen kişiler de sınava girmek zorundadır. Aynı zamanda üniversite ya da ön lisans mezunları da YDS’ye girebilirler.

YDS İLKBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU VE SINAV TARİHİ

YDS 2016 ilkbahar dönemi sınav başvuruları 3 Şubat – 15 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Sınava girecek adaylar başvurularını yaptıktan sonra YDS 2016 ilkbahar dönemi sınavına 27 Mart 2016 Pazar günü girebilirler. YDS sonbahar dönem sınavı ise 4 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilecektir.



YDS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

2016 YDS sınavına katılmak isteyen adaylar belirlenen başvuru süresi içerisinde başvuru formuna ‘www.osym.gov.tr’ web sitesinden ulaşabilirler. Adayların başvuru yapmadan önce 2016 YDS kılavuzunu incelemeleri yararlı olacaktır. ÖSYM’nin resmi web sitesi haricinde hiçbir merkezde 2016 YDS kılavuz dağıtımı yapılmayacaktır.

Son 2 sene içerisinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınav için başvuru merkezleri aracılığıyla başvuru yapmış olan adaylar, YDS başvuru işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Ancak daha önce ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınav için başvuru merkezine gitmemiş olan adayların 2016 YDS İlkbahar Dönemi sınav başvurusunu, başvuru merkezleri aracılığıyla yapması gerekmektedir.

BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?
 
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda açıklanmıştır:
 
a) Kılavuz ve Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2015-YDS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
 
b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi: Sınava başvurmak için eğitim bilgisine ihtiyaç yoktur. Başvuru aşamasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine eğitim bilginizi eklemek isterseniz, eğitim bilgisini gösteren resmi bir belge ile Sınav Koordinatörlükleri veya Başvuru Merkezlerine başvurunuz. ÖSYM kayıtlarında bulunan herhangi bir eğitim bilginizi güncellemek isterseniz eğitim bilgisini gösteren resmi bir belge ile Sınav Koordinatörlükleri’ne başvurunuz.
 
Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) veya Yunancadan sınava başvuran adaylar (İlgili yönetmelik gereği YDS Sonbahar Döneminde bu dillerden sınav yapılmayacaktır.): Sınav merkezi tercihi olarak 062-Ankara Çankaya sınav merkezini tercih edebileceklerdir.       

SINAV MERKEZLERİ KODU VE ADI
 
010 Adana
030 Afyonkarahisar
062 Ankara-Çankaya
070 Antalya
090 Aydın
100 Balıkesir
140 Bolu
160 Bursa
170 Çanakkale
190 Çorum
200 Denizli
210 Diyarbakır
220 Edirne
230 Elazığ
250 Erzurum
260 Eskişehir
270 Gaziantep
310 Hatay
320 Isparta
330 Mersin
341 İstanbul-1 (Kadıköy/Maltepe/Ataşehir)
343 İstanbul-3 (Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/Kağıthane/Sarıyer)
352 İzmir-Kuzey (Karşıyaka/Bornova/Çiğli)
360 Kars
380 Kayseri
410 Kocaeli
420 Konya
430 Kütahya
440 Malatya
450 Manisa
460 Kahramanmaraş
480 Muğla
510 Niğde
540 Sakarya
550 Samsun
580 Sivas
600 Tokat
610 Trabzon
630 Şanlıurfa
650 Van
670 Zonguldak
710 Kırıkkale
910 Bişkek/Kırgızistan 
 
SINAV ÜCRETİNİN YATIRILMASI
 
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. 70,00 TL olan sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri TC Kimlik Numarasını ile ad ve soyadı bilgilerini bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.


 
DEĞERLENDİRME
 
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.
 
Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
 
Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanacaktır.
 
Test hazırlanmayan dillerde çeviriler ÖSYM'de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.
 
Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,
 
90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi
 
olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir.
 
SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ
 
Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir.İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri/duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. İlgili kamu kurum ve kuruluşları adaylara ait sonuç bilgilerini, Merkezimize resmi olarak başvurdukları takdirde web servis üzerinden alabilirler. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır. 

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik, 04/01/2013 tarihinde yürürlüğe giren Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış, ÜDS ve KPDS kaldırılarak yerine YDS uygulanmaya başlanmıştır.