YGS puan hesaplama 2016 ÖSYM sistemi

'YGS 1 soru kaç puan' hesaplaması YGS'ye giren tüm adayların en çok merak ettiği soru peki 2016 ÖSYM YGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ÖSYM'nin YGS sonuçları puan hesaplama sisteminin ayrıntıları...

YGS sınavı için puan hesaplama nasıl yapılır? YGS sonuçları ne zaman açıklanacak? YGS kaç soru kaç puan? gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. 

'YGS puan hesaplama 2016 nasıl yapılır?' sorusu pazar günü yapılacak YGS sınavına girecek tüm üniversite adaylarının en çok merak ettiği konu.... İşte ÖSYM YGS puan hesaplama sisteminin bilinmeyenleri...

YGS PUAN HESAPLAMA 2016

YGS sınav giriş yerlerinin açıklanması ve öğrencilerin YGS sınav giriş belgelerini almalarıyla birlikte 13 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS sınavı heyecanı ikiye katlandı. Öğrenciler sınav öncesinde YGS puanı nasıl hesaplanır?, YGS sınav sonuçlarıne zaman açıklanır?, YGS sınavında kaç soru kaç puan? gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladılar.

LYS'YE GİREBİLMEK İÇİN ÖNCE YGS'Yİ GEÇMEK GEREKİYOR

YGS sınavına giren öğrencilerin LYS'ye girmek için YGS'den en az 140 puan almaları gerekmektedir. 140.000 puanın altında puan alan adayların YGS puanı hesaplanmamaktadır. 140.000 ve 179.999 arasında bir puan alan öğrenciler sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarından tercih etme hakkına sahip olabiliyorlar. 180.000 ve üzeri puan almayı başaran öğrenciler ise LYS'ye girmeye hak kazanıyorlar. Öte yandan özel yetenek sınavlarına girmek isteyen adaylar ise YGS'den en az 140.000 puan almaları gerekiyor.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Diğer sınavlardan farklı olarak YGS sınavında verilen 4 yanlış cevap 1 doğru cevabın yok sayılmasına neden oluyor. Yani YGS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

Sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular sorulmaktadır. Bu testlerden alınan puanların ortalaması hesaplanmakta bu sayede de standart sapması bulunmaktadır. Elde edilen ortalama ve standart sapma kullanılarak ortalama 50, standart sapma 10 puan olarak değerlendirilmektedir. Bunun sonucunda da standart puan hesaplanmaktadır.

YGS'DE HANGİ KONULAR ÇIKACAK? KAÇ SORU VAR?

YGS sınavında Türkçe'den 40 soru, Matematik'ten 40 soru, Fen Bilgisi'nden 40 soru ve Sosyal Bilimler'den 40 soru olmak üzere toplam 160 soru soruluyor.

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM, bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. Buna göre, YGS sonuçları, ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden 25 Mart 2016'da açıklanacak. 13 Mart 2016 Pazar günü, saat 10:00’da tek oturum halinde yapılacak olan YGS sınavı 160 dakika sürecek.

YGS SINAVINDA BARAJI AŞMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK LAZIM?

150 puanı aşmak için tüm testlerden eşit olursa 20 net yapılması gerekiyor. Yani her dersten 4'er net çıkarılması gerekmektedir. Matematik'ten daha çok net cevap vererek 16'dan az soru ile de 140 puan alınabilir.

Tahmini netlere bakacak olursak;

Net 11 Matematik Sorusu, 140 barajını aşmak için yeterli.

Net 12 Türkçe Sorusu 140 barajını aşmak için yeterli.

Net 12 Sosyal Sorusu 140 barajını aşmak için yeterli.

Net 10 Fen Sorusu 140 barajını aşmak için yeterli.

Yükseköğretim sınavına geçiş olan kısaca YGS olarak kullanmakta olduğumuz bu sınav, Türkiye’de üniversiteye geçişin ilk adımı olarak sayılmaktadır. Bu kapsamda milyonlarca öğrenci 2010 yılından itibaren, bir yükseköğretime yerleşmek için bu sınava girmek zorundadırlar. Lisans yerleştirme sınavı olan LYS’ ye bireylerin girebilmesi için ilk olarak YGS’ye girmeleri gerekmekte ve bu sınavdan belirli bir puan almaları gerekmektedir. Bu sınav sonrasında dileyen öğrenci bir yüksek öğretime yerleşmek için tercih yapabilirken, dilerse bir sonraki aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girip, üniversite tercihlerinde bulunabilmektedirler.

YGS PUANI

Adından da anlaşıldığı gibi, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmiş olan bireylerin alacak, sınavdan almış oldukları puandır. YGS puan hesaplama işleminizi ise yazımızın sonundaki sizlere vermiş olduğumuz bilgiler kapsamında rahatlıkla yapabilirsiniz.

2016 YGS'DE 6 FARKLI PUAN TÜRÜ VAR

2016 YGS sonunda her adayın 6 farklı puan türü hesaplanacak.

Bunlar: YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6.

Bu puanlardan YGS-1 ve 2 Sayısal, YGS-3 ve 4 Sözel, YGS-5 ve 6 ise Eşit Ağırlık puan türlerini ifade ediyor.

İşte sınavda çözeceğiniz her sorunun değeri de bu puanlara göre değişiyor. Çünkü testlerin ağırlık katsayıları her puan türünde farklı olacak. Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etkili. Ama bu puanın oluşmasında Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında katkı yapıyor.

YGS MATEMATİK, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ TESTLERİNDEN...

Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puandan vazgeçmiş oluyor.

YGS TÜRKÇE VE SOSYAL PUANLAR HESAPLANIRKEN...

Aynı hatayı sözel öğrencileri de tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ama fen ve matematik sorularının da etkisi yüzde 20 ile yüzde 10 orasında değişiyor. Puanlarınız hesaplanırken de testlerin ağırlık katsayıları kullanılacak.

Yani her sorunun puanınızın oluşmasında etkisi var. Örneğin geçen yıl sosyal sorularının sözel puanlarının oluşmasında 4.250 katkısı varken, sayısal puanlarının oluşmasında da 1.115 katkısı oldu.

RAKAMLARLA YGS 2016

150- YGS'NİN İLK BARAJI

900.000-EK PUAN MAĞDURU ÖĞRENCİ

24-TERCİH SAYISI

200.000-MİMARLIK BARAJI

40.000-TIP BARAJI

240.000-MÜHENDİSLİK BARAJI

150.000-HUKUK BARAJI

Türkçe

Matematik

Sosyal

Fen Bilimleri

YGS Puan Hesapla 

YGS sınavından belirli bir puan ile birlikte, LYS’ye girmeye hak kazanmaktasınızdır. Peki, YGS en az kaç puan almanız şartı ile LYS’ye girebilmeye hak kazanmaktasınız? YGS puan hesaplama işlemi ile bu sorunun yanıtına ulaşabilirsiniz. YGS, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bireylerin bu aşamada bu bölümlerden ez az belirli bir sayıda doğru yapmaları gerekmektedir. Her bölümde toplam 40 soru bulunmaktadır ve sınav toplamında 160 tane soru bulunmaktadır. Bu sorular için bireylere 160 dakika süre tanınmaktadır. Bireylerin Lisans Yerleştirme Sınavına girebilmeleri için puan hesaplama sistemlerinin birinden 180 puan almaları yeterli olacaktır.

Sınavda YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6 puan türündeki YGS ham puanlarınız hesaplanacak ve YGS puan hesaplama işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Bu durum içerisinde YGS puan hesaplama işleminiz ise şöyle olacaktır;

YGS-1’de;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 40, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 30;

YGS-2’de;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 30, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 40;

YGS-3’de;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 40, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 30, Fen’in ağırlıgı yüzde 10;

YGS-4’te;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 30, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 40, Fen’in ağırlıgı yüzde 10,

YGS-5’de;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 37, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 33, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 20, Fen’in ağırlıgı yüzde 10,

YGS-6’da;

Türkçe’nin ağırlıgı yüzde 33, Temel Matematik’in ağırlıgı yüzde 37, Sosyal’in ağırlıgı yüzde 10, Fen’in ağırlıgı yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgilere ek olarak YGS puan hesaplama işleminize okul puanınız dahil edilmemektedir. Okul puanınız YGS puan hesaplama işleminizde son aşama olmaktadır.

YGS puan hesaplama türüne göre 3 baraj puanı bulunmaktadır. Bunlar;

TABAN PUAN-1=140 puan;

YGS’de 140 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilmekte olan 2 yıllık MYO’lar dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını seçebilmektedirler. Bunlara ek olarak YGS puan hesaplama ile, liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme şansları da olacaktır.

TABAN PUAN-2=180 puan :

YGS puan hesaplama ile, YGS’de 180 ve üstü puan alan bireyler LYS’den istediklerine girme hakkına sahiptir.

TABAN PUAN-3=180 puan :

YGS puan hesaplama ile, LYS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1), YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını seçme durumlarına sahip olmaktadırlar.

 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Eski zamanlarda olduğu gibi artık öğrenciler Türkiye genelinde yapılan sınavların sonucunu uzun aylar boyunca beklememektedir. Geliştirilen hızlı optik okuyucuları sayesinde öğrencilerin sınav kâğıtları daha hızlı okunur. Böylece sonuçlara daha çabuk ulaşılır. Öğrenciler de aylar süren sınav heyecanını daha kısa bir şekilde atlatmış olurlar. Her yıl milyonlarca kişinin başvurusunu yaptığı üniversite sınavı da gün geçtikçe yaklaşmaktadır. Üniversiteye gitmek lisans eğitimi alarak bir meslek sahibi olabilmek için öğrencilerin girmiş olduğu bu sınava lise son sınıflar dâhil her lise diplomasına sahip olan birey katılımda bulunabilir. Bu nedenle meslek sahibi olup kendini yeniden denemek isteyen vatandaşlar, ikinci bir üniversite ikinci bir bölüm bitirmek isteyen adaylar bu sınavlara giriş yapabilir.

Ülkemizde artık üniversite sınavları iki oturumlu olarak yapılır. Bunlardan ilkine Yükseköğretime Geçiş Sınavı ikincisine ise Lisans Yerleştirme Sınavı adı verilir. Bu iki oturumlu sınavdan birincisine her öğrenci her aday katılımda bulunur. Gerekli olan bankaların ATM şubelerine yatırmaları gereken tutarı ödedikten sonra internet üzerinden yapılan başvurunun ardından vatandaşlar bu sınava girerek belli bir puanı almaları gerekir. 180 puan barajını geçemeyen öğrenciler ise ikinci oturum olarak adlandırılan Lisans Yerleştirme Sınavına katılımda bulunamazlar. Çünkü bu sınava giriş yapabilmek için öncelikle bu sınavdan barajı geçmeleri gerekir. Her yıl mart ayının ikinci haftası gerçekleştirilen bu sınav 2016 yılı içerisinde ilk kez yapılacaktır. Bu da 13 Mart Pazar günü saat 10.00’da gerçekleştirilecektir. Geçtiğimi hafta içerisinde YGS giriş yerleri de açıklanarak adayların sınav heyecanı da artmıştır. İnternet üzerinden ÖSYM’nin resmi sayfasına aday giriş yaparak sınava nerede gireceklerini de öğrenebilirler. Son zamanlarda daha da stresin arttığı günler öğrenciler YGS Puan Hesaplamalara başlamışlardır. Acaba sınavda ne kadar yaparsam sınavdan geçebilirim diye düşünmeye başlamışlardır. Pazar gününden sonra ÖSYM tarafından belirlenen saatte resmi sitede sorular paylaşılacaktır. Adaylar da bu resmi siteye giriş yaparak sınavda kaç doğru kaç yanlış yaptıkları bir yere not etsinler. Sonrasında internet sistemini kullanarak YGS Puan Hesaplama uygulamasını kullanarak sisteme hangi dersten kaç doğru kaç yanlış yaptıklarını girerek puanlarını kolayca hesaplayabilirler. Böylece sınav sonuçları gelince şok olmadan bekledikleri puana aşağı yukarı hesaplayabilirler.