657'nin değişmesi için çalışmalara hız verildi
657 Devlet Memurları Kanunu değişmeye hazırlanıyor. 50 yıldır yürürlükte olan kanun yeni alınan kararla birlikte değişime gidecek. Peki 657 nasıl değişecek? Hangi maddelerde değişikliğe gidilecek? İşte detaylar...
Hükümetin 2016 yılı sonuna kadar değiştirmeyi planladığı 50 yıllık memurlar yasası için çalışmalar hızlandırıldı. Sendikalardan tepkiler gelmeye devam etse de Hükümet 657'nin değişmesinde kararlı.
Karar'dan Özgür Kaya'nın bugün ele aldığı habere göre, toplumda devlet memurluğuna güvenli iş imkânı olarak bakılır. Yapılacak olan yeni düzenlemede her ne kadar güvenli iş olma imkanı tanınacak olsa da artık memurlar “Kanunlarda belirlenen haller dışında memurluğa son verilemez” maddesine sığınma imkanını yitirmiş olacak.
Son yıllarda memurların çalışma koşullarında ve özlük haklarında (yeterli olmamakla birlikte) pek çok düzenleme yapıldı. Yıllık izin sürelerinin artırılması, ek ödenekler, vekalet ücretleri, ders ücretleri gibi düzenlemelerin yanı sıra engelli kadrolarında da artış gözlenmekte. 50 yıldan bu yana yürürlükte bulunan yasanın günümüz koşullarına cevap veremediği gerçeğini görmek gerekiyor.
Türkiye’de 2 milyon 500 bine yakın devlet memuru bulunuyor. Sözleşmeli personelle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların sayısı 3 milyonu geçiyor. İşçi-memur ayrımını ortadan kaldırıp, tıpkı özel sektörde olduğu gibi hizmet kalitesini artırarak memurların performanslarını yükseltecek, daha hızlı çözüm üretecek bir sistem oluşturulması kaçınılmazdır.
Ne yazık ki, bazı sendikalar her düzenlemede olduğu gibi, karşı çıktıkları 657 sayılı kanun 18. maddesine takılıp kalmaları bunun karşılığında da ortaya çözüm olacak bir öneri sunamamaları amaçlarının ne olduğunu ortaya koymaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki yıldan bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu, görevden alma ve göreve iadelerle ilgili yaşanan sıkıntıların ancak yapılacak olan yeni bir yasa ile mümkün olduğu, devletin içine çöreklenmiş bazı mihrakların temizlenebilmesi ve Kamu’ya ait olan devlet kurumlarının bu kişi veya kişilerden temizlenmesi, devletin işleyişine ve vatandaşın hizmet alma kalitesine önem katacaktır.