Açıköğretim'de en sık sorular sorular ve yanıtları...

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri... İşte Açıköğretim'de en çok sorulan sorular ve yanıtları...

Adres, büro, sınav merkezi değişikliğini hangi tarihlere kadar bildirmem gerekiyor? Dönemlik-kredili sistemde sınavlar nasıl yapılacak? İşte Açıköğretim'de en sık sorular sorular ve yanıtları...

Sınav merkezi değişikliği, sınav organizasyonu başladıktan sonra yapılırsa bir sonraki sınavlar için geçerli olur. Bu nedenle sınav merkezi değişikliği yaptırırken aşağıda verilen tarihleri ve açıklamaları göz önüne alarak işlem yaptırınız.

16 Kasım 2012 tarihine kadar adres, büro, sınav merkezi değişikliği yapanlar, 2012-2013 öğretim yılı güz dönemi ara sınavına yeni sınav merkezlerinde girebilirler. Bu tarihten sonra yapılan değişiklikler güz dönemi dönem sonu sınavı için geçerlidir.

02 Ocak 2013 tarihine kadar adres, büro, sınav merkezi değişikliği yapanlar, 2012-2013 öğretim yılı güz dönemi dönem sonu sınavına yeni sınav merkezlerinde girebilirler. Bu tarihten sonra yapılan değişiklikler bahar dönemi ara sınavı için geçerlidir.

22 Mart 2013 tarihine kadar adres, büro, sınav merkezi değişikliği yapanlar, 2012-2013 öğretim yılı bahar dönemi ara ve dönem sonu sınavlarına yeni sınav merkezlerinde girebilirler. Bu tarihten sonra yapılan değişiklikler gelecek dönemi kapsayacaktır.caktır.

Fakültemizce adresinize yapılacak gönderilerin zamanında size ulaşması ve mağdur olmamanız için yerel yönetimlerce mahalle, cadde, sokak ve kapı numaralarında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin değişiklikleri yapmanız yararınıza olacaktır.

Dönemlik-kredili sistemde sınavlar nasıl yapılacak?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine kayıtlı öğrenciler güz ve bahar dönemlerinde, her dönem bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı olmak üzere her dersten iki sınava katılmaktadırlar. Bu sınavlara öğrenciler bağlı oldukları AÖF bürosunun bulunduğu ilde katılırlar.

Sınavların organizasyonu, uygulama ve değerlendirilmesi Anadolu Üniversitesince yürütülecektir.

Ara sınavına katılamayan öğrenciler dönem sonu sınavına katılabilirler.

Öğrencilerin; ara sınav ve dönem sonu sınavlarına hangi il, bina, salon ve tarihte gireceği “Sınava Giriş Belgesi”nde yer alacaktır.

Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda mazeret sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.

Öğrencilerin mağdur olmamaları için mutlaka sınavlara katılmaları gerekmektedir. Sınav hakkının saklı tutulması, sistem ve yönetmelik gereği mümkün olmadığından, mazeret beyan ederek başvuruda bulunanlara gereksiz yazışmaya meydan vermemek için cevap verilmeyecektir.

Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için mazeret sınavı açılmaz.

Sınavın yapıldığı Cumartesi ve Pazar günlerinde AÖF büroları sabah saat 07.30’dan itibaren açık tutularak hizmet vermektedir.

Sınavlarda her bir ders için ne kadar soru soruluyor ve ne kadar süre veriliyor?

Fakültemiz ara ve dönem sonu sınavlarında öğrencilere, beş seçenekli çoktan seçmeli testler uygulanacaktır. Öğrencilere, sınava gireceği her ders için 20 soru sorulacak, 30′ar dakika sınav süresi verilecektir.

Öğrencilerin sınav giriş yerleri nasıl belirleniyor? Adresimize yakın okullarda sınava katılabilir miyiz?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin sınavları toplu ve oturumlu olarak illerde yapılmaktadır. Üniversitemiz, sınav merkezlerinin il merkezlerinde olmasının yanı sıra ulaşımının kolay sağlanması, öğrenci yoğunluğu ve sınav yapılacak binaların sınava uygun olup olmadığı gibi kriterleri de göz önüne almaktadır. Ayrıca, açıköğretim sistemiyle öğretim yapan fakültelere kayıtlı öğrencilerin sınav salonlarına yerleştirilmeleri öğrencilerin sorumlu oldukları dersler, kayıtlı bulundukları sınıf vb. ölçütler göz önüne alınarak bilgisayar sistemiyle ve birbirini takip eden bir düzen içerisinde yapılmaktadır. Öğrenciler, kendilerine Anadolu Üniversitesi tarafından gönderilen sınava giriş belgesinde yazılı olan;  sınav ili, bina, salon, sıra, sınav tarihi ve saatinde sınava girmek zorundadırlar. Sınava gireceğiniz binayı sınavdan en az bir gün önce mutlaka görünüz!

2012-2013 öğretim yılı güz ve bahar dönemlerinin sınavları hangi tarihlerde yapılacak?

Sınava girebilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Öğrenciler sınava girebilmek için aşağıda sıralanan 3 belgeyi yanlarında bulundurmalıdırlar:

1) Sınava Giriş Belgesi: İlgili sınava ait http://ogrenci.anadolu.edu.tr adresinden veya AÖF bürolarından alınan öğrencinin nerede sınava gireceğini gösterir belgedir.

2) Öğrenci Kimlik Kartı veya Belgesi: Anadolu Üniversitesi tarafından verilen Öğrenci Kimlik Kartı veya Öğrenci Tanıtım Kartı ya da AÖF bürolarınca verilen fotoğraflı ve onaylı “Sınavda Geçerli Öğrenci Kimlik Belgesi”dir.

Kayıtlarda verdiğiniz fotoğraf öğrenci kimlik kartınıza aktarılacaktır. Öğrenci kimliğinizi sınavlarda yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuzdan salon başkanı, öğrenci kimliğinizdeki fotoğraftan yararlanarak kimliğinizi belirlemekte güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabilir.

3) Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgesi: Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport veya bunlara eşdeğer kimlik belgesi. Sınava giriş için gerekli bu üç belgeden biri bile eksik olsa öğrenci sınava alınmaz.

Sınava Giriş Belgesi’ni nasıl alabilirim?

“Sınava Giriş Belgeleri” öğrencilerin adreslerine posta ile gönderilmeyecektir!

Öğrenciler, “Sınava Giriş Belgesi”nin dökümünü sınav tarihinden bir hafta öncesinden başlayarak AÖF Bürolarından veya http://ogrenci.anadolu.edu.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve şifrelerini kullanarak alabilirler. Öğrenciler Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan; sınav ili, bina, salon, sıra, sınav tarihi ve saatinde sınava girmek zorundadırlar.  Sınava gireceğiniz binayı sınavdan en az bir gün önce mutlaka görünüz. Ayrıca sınav saatinden bir saat önce sınava gireceğiniz binada hazır bulununuz. Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda mazeret sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.  Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için mazeret sınavı açılmaz.

Sınavlar ne şekilde yapılmaktadır?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapılan fakültelerde sınavlarının değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Bağıl Değerlendirme Esasları”na göre yapılmaktadır.

Sınavlarda soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olarak iki tür belge kullanılmaktadır.

Bunun dışında dönemlik-kredili uzaktan eğitim programlarında online sınav uygulaması da yapılabilmektedir. Online sınav İnternet üzerinden sınav ekranı ara yüzleri kullanılarak yapılmaktadır. Sınavın yapılacağı İnternet adresi ve giriş şifreleri sınavdan önce salon başkanı tarafından dağıtılmaktadır. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve tek kullanımlık şifreleri ile giriş yaparak sınava başlayacaklardır. Diğer sınav adımları bilgisayar ekranında yer almaktadır.

Sınavların değerlendirilmesi, notların kaydı, çizelgelere geçirilmesi, saklanması, öğrenci kütüklerine yazımı ve öğrencilere duyurulmasında bilgi işlem yöntemleri kullanılır. Cevap kâğıtları bilgi işlem ortamında optik okuyucu ile iki kez kontrollü olarak okunduğundan ve bu okumada yanılma payı bulunmadığı yargı mercilerince de onaylandığından herhangi bir yanlışlığın olması söz konusu değildir. Bu nedenle duyurulan sınav sonuçları kesin olup itiraz edilemez.

Her dersin cevabı, o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlış sütuna yapacağınız işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Cevap kâğıdında mutlaka ilgili ders için ayrılan ve açıkça dersin adı yazılan sütunu kodlayınız.

Tüm sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta ve bilgisayarla değerlendirilmektedir. Bu sınavlarda öğrencilerin, derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmaları gerekmektedir.

Sınavlarda sorumlu olduğum üniteleri nasıl öğrenebilirim?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerindeki önlisans programlarında ve lisans bölümlerinde okutulacak dersler ve ders adlarının karşılarında ara sınavda sorumlu olunacak üniteler “2012-2013 Öğretim Yılı Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Güz ve Bahar Dönemlerinde Okutulacak Ders Listesi”nde belirtilmektedir.

2012-2013 Öğretim Yılı Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Güz ve Bahar Dönemlerinde Okutulacak Ders Listesine buradan erişebilirsiniz.

Sınavda uygulanacak kurallar nelerdir?

1) Sınav süresince görevlilerle konuşmak ve soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de öğrencilerle yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır. Yanında veya sırasında kitap, not vb. bulunduran, sınav sırasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, kopya veren ya da kopya çekilmesine yardım edenlerin kimlikleri, Bireysel Sınav İptal Tutanağı’na yazılacak ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılacaktır. Aynı zamanda bir sonraki sınava katılamayacaklardır. Bu nedenle sorumluluk öğrencilere aittir. Görevliler sınava giren diğer öğrencileri rahatsız etmemek için kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir. Bu nedenle sorumluluk sınav kurallarına uymayan öğrencilere aittir.

Sınavda yetki verilmiş görevliler; bu salondaki sınavın kurallara uygun biçimde yapılmadığını, toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporlarında bildirdikleri veya üniversite sınav merkezince yapılan incelemeler sonucu toplu kopya yapıldığı saptandığı takdirde, Anadolu Üniversitesinin yetkili organlarınca bu salonda sınava giren öğrencilerin tümünün o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

2) Öğrenciler sınav sırasında görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler oturduğunuz yerleri değiştirebilir. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. Sınav görevlilerinin talimatlarına uymayan, sınav görevlilerine hakaret eden, fiilî saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu terk etmesi yasaklanan zaman içinde terk eden, sınav yapılmasını belli bir süre engelleyenlerin kimlikleri Bireysel Sınav İptal Tutanağı’na yazılır ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

3) Sınav sırasında herhangi bir nedenle dışarı çıkmak yasaktır. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika ve sınav süresinin son 5 dakikası içinde, sınavlarını tamamlasalar bile hiçbir öğrencinin salondan çıkmasına izin verilmeyecektir. Sınavın başlamasını izleyen ilk 15 dakika geçtikten sonra hiçbir öğrenci sınava alınamaz.

4) Cevaplamaya geçmeden önce size verilecek soru kitapçığının üzerinde ayrılan yere; adınızı, soyadınızı, öğrenci numaranızı ve bu salonun numarasını mutlaka yazınız. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve sınav merkezinde tek tek incelenecektir. Soru kitapçığının bir tek sayfası eksik çıksa bile o oturumdaki sınavlarınız geçersiz sayılır.

5) Sınav salonunda size verilen cevap kâğıdı üzerindeki T.C. kimlik no, ad ve soyadın size ait olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Cevap kâğıdı size ait değilse görevlileri uyarıp size ait cevap kâğıdını alınız. Daha sonra cevap kâğıdı üzerinde ayrılmış olan yerlere T.C. kimlik numaranızı ve test grubunuzu mutlaka kodlayınız, adınızı, soyadınızı yazınız ve ilgili yeri imzalayınız. Kendisine ait olmayan cevap kâğıdını kullanan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

Soru kitapçığı ile cevap kâğıdı üzerine T.C. kimlik numarasını ve ad-soyadını yazmayan, test grubunu kodlamayan ve imzasını atmayan öğrencilerin durumları Üniversitede incelenerek karara bağlanacaktır. Bu öğrencilerin yukarıda belirtilen eksik işlemden bahisle Üniversitemize ve Fakültemize başvurmalarına gerek yoktur. Bu tür başvurulara cevap verilmeyecektir.

6) Cevap kâğıdına yazılacak her türlü yazı, rakam ve yapılacak işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanılacaktır. Tükenmez kalem veya dolmakalem kesinlikle kullanılmayacaktır. Kullanıldığı takdirde cevap kâğıdı optik okuyucuda okutulamadığından öğrencinin o oturumdaki sınavı geçersiz sayılır.

7) Cevapların tümü cevap kâğıdına işaretlenecektir. Soru kitapçıkları üzerine yapılan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Her dersin cevabı, o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlış sütuna yapacağınız işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez.

8) Soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde yapmak için kullanabilirsiniz. Başka bir kâğıdı müsvedde olarak kullanmak yasaktır. Bu tür işlemleri yapanların o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

9) Öğrencilerin soruları ve/veya sorulara verdikleri yanıtları cevap kâğıdı dışında herhangi bir yere yazmaları ve bunu sınav salonundan dışarıya çıkarmaları yasaktır. Bu kurala uymayanların o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

10) Sınav sırasında öğrencilerin birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemesi kesinlikle yasaktır. Yasağa uymayanların o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

11) Sınav sırasında hesap makinesi kullanılabilir. Ancak üzerinde program yapılmasına, saklanmasına ve çalıştırılmasına izin veren (EXE, STORE, RUN gibi tuşları bulunan) hesap makineleri ile data bank, vb. özel donanımlar kullanılamaz.Hesap makinesinin sınav sırasında ödünç alınması, verilmesi ve değiştirilmesi yasaktır. Bu tür davranışlarda bulunanların o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

12) Öğrenciler telsiz, cep telefonu, çağrı cihazı, taşınabilir bilgisayar vb. iletişim araçları ile görüntü kaydetmeye yarayan fotoğraf makinesi, kamera vb. araçları sınava gelirken getirmemeleri konusunda sınava giriş belgelerinde uyarılmışlardır.

Bu cihazları sınav salonunda yanlarında bulunduran öğrencilerin cihazları, kapalı olsa bile, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

13) Öğrenciler ruhsatlı veya resmî amaçlı kullanılsa bile silah ile sınav binasına gelmemelidirler. Bu öğrenciler kesinlikle sınava ve binaya alınmaz. Bir şekilde girmişlerse dışarı çıkartılırlar ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

14) Kıtalarından izinli olan er-erbaşlar dışında resmî kıyafetle sınava girmek yasaktır. Aksine davranan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

15) Sınavınız bittiğinde, cevap kâğıdınız ve soru kitapçığınızı salon görevlilerine şahsen teslim ediniz. Teslim etmediğiniz evrak nedeniyle o oturumdaki sınavlarınız geçersiz sayılır.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 9.3. maddesine göre; sınav kurallarını, düzenini ve işleyişini bozan, sınavın yapılmasını uzun veya kısa süre engelleyen, sınav görevlilerine hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle, sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu kendilerine duyurulan süreden önce terk eden, sınav görevlilerinin sınavla ilgili düzenlemelerine uymayan öğrencilerin sınavları, sınav görevlilerince düzenlenen bireysel sınav iptal tutanağına göre o oturumdaki sınavları Dekanlık tarafından geçersiz sayılır.

Sınavları kopya nedeniyle geçersiz sayılan öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 10. maddesine göre kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiçbir dersin sınavına giremezler. Sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilirler.

Bunun için öğrencilerin yukarıda açıklanan sınav kurallarına mutlak surette uymaları gerekmektedir.