Akademisyenlerin akademik zamdan sonra talepleri değişti mi?

Akademisyenler akademik zamdan sonra taleplerinde değişiklik yaşadı mı? ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak açıkladı.

Akademisyenler akademik zamdan sonra taleplerinde değişiklik yaşadı mı?

Akademik çevre için ilk ihtiyaç maaşlarının iyileştirmesi idi. Aldığımız zam yetmez ama ilk adım dedirtti. Şu an için yine OECD ortalamasının altındayız. Ancak 2016 da gelecek olan teşvik ile biraz daha toparlanma olacak.

akademikzam ile Akademisyenler eskiden olduğu gibi tabir yerinde ise kabuğuna çekildi. Akademisyenlerin taleplerinde değişiklik olmadı ancak organize olarak çalışma durumumuz eski günlere geri döndü.

50/d Sorunun da son durum nedir?

Akademinin tümörü tabir ettiğimiz ve kabul gören 50dsorunu çözüme Kasım ayından sonra ilk kez bu kadar yakın. Kasım ayında Gökhan hocanın görevden alınması ile 50/d sorunu çözümden uzaklaştı ve siyasi konuların direkt yansımaları ve Rektör, Dekan atamaları YÖK’ün ana gündemi oldu. Bu doğal bir süreç ancak bu sürede atılan hocalarımız oldu.

Geçen hafta Sayın Yekta Saraç konuya ağırlık vereceğinin sinyallerini verdi. İlk adımı da temsilciler olarak onları 10:30'da dinleyerek atacak. Bu sorun aslında ülkemize de yakışmıyor. Bursluluk olarak algılansa da sosyal güvence ve diğer emsalleri ile aynı işi yapan ancak iki farklı kadronun yansımasından biri olan 50/d’nin kalkmasını istiyoruz.

Sizin öneriniz ve kriterleriniz vardı. Bunun yansımaları nasıl oldu?

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) ve ÖGEDER olarak kriterlerimizi adil ve kimseye başarısız kişileri Akademiye kazandırma olarak hazırladık.

Amacımız kriterlerimizin baz alınması ve eğer bölüme öğrenci alımı konusunda veya ilgili bölümde kadro konusunda sorun var ise hocalarımızın havuz sisteminde saklanması. Havuz sistemi ile hocalarımız süreleri dolmuş olsa dahi ilişikleri kesilmeden maaşlarını alabilecekler.

Kriterlerimize gelince. Kriterlerimiz yüksek lisans sonrası doktora eğitimi olmadığı için atılmayı engellemek. Yüksek lisans sonrası 35.mad alarak doktora eğitimini tamamlamalarını sağlamak ilk kriterimiz.

Diğer kriterimiz doktora yeterliliği vermiş olmak. Yüksek lisans sonrası atılmasını engellenen hocalarımızın başarı kriteri ve en önemli basamaklardan biri olan doktora yeterliliği vermiş olmak ikinci belirlediğimiz kriter.

Üçüncü kriterimiz ise bir adet sözlü veya poster sunumu yapmış olmak. Bu sunumu Uluslararası veya ulusal olarak ayırmadan yapmaları yeterli.

Dördüncü kriterimiz ise asgari dil şartı olan 50 puanı almış olmak. 33/a kadrosunda alımlarda kullanılan asgari dil şartını sağlamış olmak, akademik dil sınavının olmadığı bu dönemde en makul dil seviyesi olarak görülmektedir.

En son isteğimiz de daha önceden belirtiğimiz üzere bir daha 50/d kadrosunun yayınlanmamasıdır. İlana çıkmayacak Akademinin tümörü olan 50/d kadrosu Yüksek Öğretimin fidanlığı olan Araştırma Görevlilerinin mobbing baskısında kurtulması olacaktır.

akademikdil demişken son durum nedir?

Akademisyenlerin sonuna kadar hak ettiği ve olması gereken bir dil sınavı. ÖSYM den bağımsız ancak Üniversitelerin ortak hazırlayacağı bir sınava ihtiyaçları çok fazla. Dili ölçen ama gerçekten ölçen bir sınava Akademisyenlerin en az tıpdil sınavı ile biraz olsun rahatlayan tus dus adayları kadar ihtiyacı var.