Akademisyenlerin beklediği açıklamalar geldi!

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, dünden bugüne süregelen ve çözüme kavuşan bazı akademisyenlerin sorunlarının ayrıntılarını, Memurhaber.com'dan Niyazi Solak'a açıkladı.

MEMURHABER.COM/ÖZEL HABER - NİYAZİ SOLAK: Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, dünden bugüne süregelen ve çözüme kavuşan bazı akademisyenlerin sorunlarının ayrıntılarını, Memurhaber.com'dan Niyazi Solak'a aktardı. Akademik zam, 50/d sorunu, geliştirme ödeneği ve diğer detaylar özel haberimizde...

akademikzam da mutlu sona gelindi. Sizce nasıl gerçekleşti, hikayesi nedir?

14 yıllık bir hasretti akademikzam ve nihayet bu ay zamlı maaşlarımızı alacağız. Tabii ki dünya ortalamasının altındayız ve maalesef taban maaşa yansımadığı için sadece günü kurtarmış bulunuyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki bu bize nefes aldıracak olan iyileştirmede 0 ret vardı. 0 ret Akademisyenlerin davalarına sahip çıkmalarının 3481 Uzman, çevirici ve planlayıcı hocamızın da sonradan hakları için siyaset yapmadan çalışmalarının ürünüdür. Her siyasi oluşuma eşit mesafede olmak bizlere bu başarıyı sağladı. Son 1 yıldır herkesin takibi bile bıraktığı ortamda bizler, Akademisyenler olarak kendi sorunumuzu takip ettik ve çok şükür başarılı olduk. Bu başarı aslında diğer sorunlarımızın çözümü için de bizlere moral
verdi.

Akademinin tümörü olarak tabir ettiğiniz ve kabul gören 50dsorunu nda son durum nedir?

Hiçbir kariyer grubunda güvencesiz çalışma, sözleşme sorunu gibi sorunlarla karşılaşılmıyor. Örneğin Hakim ve savcılar ile Uzman Yardımcılarında bu sorunlar yok. Maalesef sadece Akademisyenlikte var ve bu sorun mobbing kaynağı hatta ilerleyen aşamalarda bireylerin psikolojisini bozan dolayısı ile toplum huzurunu bozan bir durum haline geliyor.

Bu ay yapılacak olan Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) önemli. YÖK eski başkanı Sn Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA’da bu sorunun halledilmesini istiyordu. Yeni Başkan Sn Prof. Dr. Yekta SARAÇ da ilk röportajında 50dsorunu nu çözme mesajı verdi. Ancak somut adımların sessiz sedasız atılacağını da unutmamak gerekiyor. Yeni YÖK yapılanması da sancılı olacaktır. Özellikle YÖK’ün üzerinde baskı bu dönemde daha fazla. Biz tüm YÖK üyelerine ve siyasilere hazırlamış olduğumuz raporu ve adil olarak düzenlenmiş kriterleri sunduk. Artık son söz Sn SARAÇ ve YÖK Yürütme Kurulu üyelerinde. akademikzam a sevinemeyen ve 50 bin Dr. Mezununa acil ihtiyaç duyduğumuz bir sistemde Akademinin tümörü acil çözüme kavuşmalıdır. Bu mesele çözülmedikçe siyasi zeminlere çekilerek farklı boyut kazanmasına sebebiyet verilmemesi adına Sn ÇETİNSAYA ve Sn SARAÇ’tan  acil çözüm beklemekteyiz.

Gündemde popüler olan ve Akademisyenlerin de beklediği Bedelli Askerlik sonrası akademikaskerlik in gelişimi nasıl olacak?

Öncelikle bedelli askerlik bekleyenlere hayırlı olsun. Az önce imzalanan metin elimize ulaştı. Ancak yaşa takılan ve sorun yaşayan lisansüstü eğitim yapan tecili olan Akademisyenlerimizin bedelli askerlikten yararlanamaması bizi akademikaskerlik konusuna yoğunlaşmaya sevk etti. Özellikle MSB ve MEB tarafından olumlu görülen ve MHP tarafından hazırlanan kanun teklifine gerekçe sunarak içeriği birlikte hazırlayan bizlere konuyu TBMM’ye taşıma fırsatı oldu. Bu işin doğası gereği hükümet onaylamayabilir ve kendileri revize ederek sunabilir. akademikam da olduğu gibi bu konuda da hem hükümet hem de muhalefet ile görüşmelerimizi sürdürerek 2015 yılında akademikaskerlik in uygulanacağını düşünüyoruz. Akademisyenlerimiz için 2015 yılı hareketli bir yıl olacak.

İlk kez müjdeyi Memurhaber.com dan verdiğiniz gelistirmeodenegi kesilecek mi? Müjdeden sonra açıklama yapılmadı. Aralık ayında müjde gelecek mi?

Bu konuda açıklamayı yapacak olan Sn SARAÇ olacaktır. Aldığım bilgi net idi. Maliye ile anlaştık Geliştirme ödenekleri kalkmayacak. Bu konu Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelir ve müjde verilir diye düşünüyorum. Öyle ki Erzurum da iki farklı Üniversitenin birinde geliştirme ödeneği olacak birinde olmayacak. Aynı il aynı coğrafya aynı görev. Sizce bu ilde bu Üniversitede Akademik huzur kalır mı? Zaten bu durumu ne hükümet ne muhalefet ne de YÖK kabul edebilir. Bu ay içerisinde bu konuda açıklama yapılacağını düşünüyorum. Umarım bu durum siyasi malzeme olmadan olur biter. Çünkü bazı kesimlere ya da birilerine başvuru sonrası oldu izlenimi verilerek yapılmayan işlerden pay verdiriliyor. Bunu fazlasıyla gördük ve en azından Akademik camianın sorunlarında bunu yaşamayalım. Siyasi kazanım her alanda baskın bari Akademisyenlerin sorunlarında ve çözümlerinde gündeme gelmesin.

YÖK’te Başkan değişikliği oldu. yeniyokyasasi ve YÖK yapılanması sizce nasıl olacak?

Devlette süreklilik ve devamlılık esastır. Türkiye Cumhuriyet’inde bu gelenek süre gelmiştir. Sn Çetinsaya hocamızla ilişkilerimiz çok iyi idi. İnşallah yeni yapılanma sonrasında Sn Saraç ile de görüşmelerimiz olacak. Şu an kendisi YÖK yapılanmasına yoğunlaştı ve yapması gereken işlere yoğunlaştı. Yapacağı ilk iş Sn SARAÇ’ın 50dsorunu nu halletmek olacak tır. Ayrıca yeni YÖK yasasını, röportajında belirttiği üzere STK lar ile birlikte hazırlayarak 2015 Haziran ‘da nihayete erdirecektir. YÖK’te Başkanvekilleri düzeyinde değişiklik olabileceği sinyalleri var. Ancak bu süreçte ne olacağını hep birlikte göreceğiz. 2015 yılı Yeni YÖK Yasası ve mevzuata dayalı değişiklikler yılı olacak. Sn SARAÇ röportajında köklü reformların çok azını yasa değişikliği pek çoğunu ise mevzuat değişikliği yapacaklarını belirtti. Biz de her iki durumda Akademisyenler olarak aktif rol oynayacağız. Çünkü artık geleceğimizi siyasiler ve diğer meslek gruplarının eline bırakmak istemiyoruz. Sorunumuzu en iyi biz bilir ve en yapıcı ve en değerli çözümleri yine biz sunarız diye düşünüyoruz.