Araştırma görevlisinin maaşı zamlanacak mı?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TRT Haber'de gündeme ilişkin olarak yöneltilen soruları cevapladı. İşte Ali Babacan'ın yaptığı açıklamalar.
- Hakim ve savcılara yapılacak zam miktarı belli olmasına rağmen, akademisyenlere ne kadar zam yapılacağı konusunda yapılmış resmi bir açıklama yok.
Ancak, Başbakan Davutoğlu'nun en son yaptığı açıklamadan bu yana medyaya yansıyan bilgilere bakılırsa, akademisyenlere başka bir meslek grubunun aldığı maaşa bakılarak bir zam yapılacak.
Bu konudaki ilk bilgilendirmeyi SETA direktörü yapmıştı. Gür şöyle yazmıştı: "Benim beklentim, geçen hafta Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından dile getirilen bütün akademisyenlere 1,000TL'lik bir zam yapılması önerisinden ziyade, .. araştırma görevlilerinin maaşının Bakanlıklardaki uzman yardımcılarıyla, yardımcı doçentlerin maaşlarının ise uzmanlarla eşitlenmesi şeklindeki ilkesel bir yaklaşımın esas alınacağı yönünde. Zamlar belirlenirken, rekabet edebilirlik ölçütü korunacaktır diye umuyorum."
da 13 Eylül'de yaptığı açıklamada aynı detaya vurgu yapmıştı. Çetinsaya "Beklentimiz asistan arkadaşlarımızın en azından uzman yardımcısı düzeyinde, doktorasını bitiren arkadaşlarımızın da uzman düzeyinde ve buna ilişkin olarak doçent ve profesörlerimizin de hak ettikleri statülere, maaşlara kavuşabilmeleridir" demişti.
Akademisyenlere yapılacak zamda, başka bir meslek grubunun esas
alınacağı yönündeki 3. açıklama Başbakan Yardımcısı Ali
Babacan'dan geldi. Babacan, dün TRT Haber'de katıldığı programda,
herhangi bir bakanlıktaki uzman yardımcısı maaşı ile araştırma
görevlisi maaşı arasında ciddi fark olduğunun altını çizerek,
başarılı öğrencilerin akademik dünyayı tercih etmeye ellerinin pek
gitmediğini belirtti.
İŞTE BABACAN'IN AÇIKLAMASI
- "Kamunun geneline mal olmuş bir çalışma yok"
, hakimler ve savcılar için yapılan seyyanen zammın başka alanlarda olup olmayacağının sorulması üzerine, 2014'te ilk defa memurlar için bir seyyanen zam yaptıklarını hatırlattı.
Seyyanen zamdan geçen sene en çok öğretmenlerin istifade ettiğini kaydeden Babacan, "Bu seneki ayarlama sadece hakim ve savcılarla ilgili. Bunun haricinde kamunun geneline mal olmuş bir çalışma yok. Şu anda gündemimizde olan tek bir çalışma alanı üniversitelerdeki akademik personel. Bir teknik çalışma taslak olarak oluştu fakat siyasi bir karar haline gelmedi. Fakat bunu da yaptıktan sonra artık orada duruyoruz, başka bir çalışma yok" dedi.
Babacan, herhangi bir bakanlıktaki uzman yardımcısı maaşı ile araştırma görevlisi maaşı arasında ciddi fark olduğunun altını çizerek, başarılı öğrencilerin akademik dünyayı tercih etmeye ellerinin pek gitmediğini belirtti.
Dengeleyici bir yaklaşımda olacaklarını söyleyen Babacan, uzman yardımcıları ile araştırma görevlilerinin arasındaki dengeyi gözeteceklerini ifade etti.
Babacan ayrıca, üniversitelerde performans kavramını da getirmek istediklerini belirterek, "Başarıyı ödüllendirici, sembolik de olsa bir performans ölçümü ve buna bağlı bir maaş bileşeni olsun diye gönlümüzden geçiyor. Teknik bir çalışma var, bu ilerletilecek ondan sonra uygulama başlayacak" bilgisini verdi.
UZMAN YARDIMCISI MAAŞI NE KADAR?
666 sayılı KHK ile yapılan son düzenleme sonrasında kamu
kurumlarının merkez teşkilatlarında çalışan bir uzman yardımcısı 3
bin 300 lira civarında bir maaş alınmaktadır.
memurlar.net