Astsubay memur olursa, 3600 ek göstergeyi nasıl alır?

Astsubaylıktan memurluğa atanan bir kişi daha düşük bir unvana atandığı için ek göstergesi de düşer. Peki 3600 ek göstergeye ulaşması mümkün mü? İşte cevabı...

Askeri personel olarak 926 sayılı kanununa tabi olarak çalışan ve 3600 ek göstergeyi hak eden astsubay, 657'e tabi GİH sınıfındaki memur kadrosuna atandığında, 3600 ek göstergeden nasıl yararlanır?

SORU: Merhaba.Ben jandarma astsubay iken Büyükşehir Belediyesine açıktan atama ile gih memuru olarak atandim.Bildiginiz üzere Astsubay rütbesi 3600 ek gösterge ye tabi bir ünvan.Fakat Gih memuru 2200 ek gösterge rakamına tabi.Basbakanligin 2013 yılında çıkardığı bir genelgede bu husustan bahsedilmekte.3600 ek gösterge den daha düşük ek göstergeli unvana atananlarının aradaki farkı kendileri yatırmak koşuluyla faydalanilabileceginden bahsetmek te. Açıklık getirebilirmisiniz lütfen.

CEVAP: Bu konu ile ilgili kanun hükmü 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 67 de bulunmaktadır.

MADDE ŞU ŞEKİLDE:

Ek Madde 67 - (29/11/1984 - KHK - 243/50 md. ile gelen Ek Madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir. Değişik: 21/4/2005 - 5335/3 md.)

Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler. Bu Kanunun 12 nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (n) bendinde sayılanlar hariç, atandıkları veya seçildikleri kadro, görev ya da derecede en az altı ay görev yapmaksızın ek göstergesi daha düşük bir kadro, görev ya da dereceye atanan veya seçilenler hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz.

MADDENİN AÇIKLAMASI: 

Memurlukta yüksek ek göstergeli görevden düşük ek göstergeli veya ek göstergesiz görevlere atanmalar olabiliyor. Memurun ek göstergesiz veya daha düşük ek göstergeli bir göreve atanmalarında ek göstergeler arasındaki farkların tamamı 2005 yılına kadar memurdan kesilmiyordu. Bu tarihe kadar memurun payına ne tutar düşüyorsa o tutar memurdan, Kurumun payına ne tutar düşüyorsa o tutar da kurumun bütçesinden Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilirdi.

2005 yılında bu sistem değiştirildi. Fiili olarak yüksek ek göstergeli görevde bulunmayan memur, yüksek ek göstergeli bu görevinden emeklilikte yararlanacağından, külfetini de memur karşılasın olarak değerlendirdiğimiz ve böyle durumlarda Hazinenin-Sosyal Güvenlik Kurumunun gelir kaybını önlemenin amaçlandığı düşünceyle fark tutarının tamamı da memura yüklenildi.

Yani, 3600 ek göstergeli bir astsubay, daire başkanı, genel müdür yardımcısı gibi görevlerde bulunmuş memurlar, 3000, 2200 ek göstergeli bir göreve veya hiç ek göstergesi olmayacak şekilde bir göreve atandıklarında ek göstergeler arasında oluşan 600, 1400 puanlık veya ek göstergesi olmayan bir görev ise 3600 puanlık ek gösterge fark tutarının tamamı memurun aylığından kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. Bu işlem memurun 3600 ek göstergeden emekli aylık ve emekli ikramiye hesabında kullanılması için yapılmaktadır. Emekli yaş ve hizmet grubunu tamamlamaya uzun süre bulunan memurlar için yapılan bu işlem dezavantaj olur.

 MEMURUN İSTEĞİNE BAĞLI OLMADAN AYLIKTAN KESİLİR

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak 3600 ek göstergeyi kazanan astsubay, daha sonra 2200 ek göstergeli memur kadrosuna atanırsa, 1400 puanlık ek gösterge farkından oluşacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu kesenek ve karşılık tutarlarının tamamı memurun isteğine bağlı olmadan Kurumlarca resen görev aylıklarından kesilir.

2008 yılı Ekim ayından önceki memurlar için kesenek fark tutarları bu şekilde yapılırken, 2008 yılı Ekim ayından sonraki memurlarda bu şekilde bir işlem yapılmıyor. Bu memurların görev aylıkları ne kadar ise aylık tutarlarından primler Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.

Sonuç olarak, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlardan yüksek ek göstergeli bir görevden daha az ek göstergeli veya hiç ek göstergesi olmayan bir göreve atanan tüm memurlar için geçerli olan işlem 5434 sayılı Kanun Ek Madde 67 hükmü gereği olur.