Başka göreve atanan memurun maaşı nasıl ödenir?

Devlet memurları bulunduğu görevden alınıp başka bir göreve atandığı zaman maaşını hangi kurum öder? İşte cevabı...

Devlet memurlarının, “başka bir göreve atanmak üzere” bulundukları görevlerden alındıkları zaman atanma işlemleri sırasında maşının hangi kurum tarafından ödeneceği tereddütlere neden olabiliyor.

Başka bir göreve atanmak üzere görevden alınan memurların atamasının, en geç eski görevlerinden alınma işlemini tebliğ tarihine kadar yapılması gerekirken, bazen buna uyulmamakta ve herhangi bir kadroya ataması yapılmadan memurun bekletilmesi söz konusu olabiliyor.

KADROSUZ MEMUR ÇALIŞTIRILMAZ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; “kadrosuz memur çalıştırılamaz" derken, memurların kurum içi ve kurumlararası naklen atanmasına da imkan vermiştir.

Kanundaki bu düzenlemelere göre, memurun bulunduğu görevden alınarak başka bir göreve atanması mümkün olmakla birlikte, görevden alınan memurun başka bir göreve ait kadroya eşzamanlı olarak atanması gerekmektedir. Aksi durumda, memurun kadrosuz çalıştırılması gibi bir durum ortaya çıkar.

BAŞKA BİR GÖREVE ATANMAK ÜZERE GÖREVDEN ALINAN MEMURUN MAAŞI 

Görevden alınması nedeniyle bulunduğu kadroyla ilişiği kesilen memurun, aynı işlemle ya da aynı gün yapılacak ikinci bir işlemle başka bir kadroya atanması veya atama işleminin aynı gün yapılamaması durumunda ise görevden alma ve atama işlemlerinin ilgiliye birlikte tebliğ edilmesi gerekir. Aksi halde memur kadrosuz kalmış olacak ve bu durum 657 sayılı Kanunun “kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz” ilkesine aykırılık oluşturacaktır.

Öte yandan, yaptıkları hizmetlerin karşılığında ve belli bir kadroya dayanılarak memurlara aylık ödemesi yapılabilmektedir. Bu nedenle, başka bir göreve atanmak üzere görevden alınan ve başka bir kadroya ataması yapılmayan memura, alınmış olduğu göreve ait kadronun maaşının ödenmesi mümkün olamaz.

Ayrıca, memurlara hangi hallerde kadro tasarrufundan ödeme yapılacağı 657 sayılı Kanunda düzenlenmiş olup, bu haller arasında başka bir kadroya atanmak üzere görevden alınanlara yer verilmemiştir. Kanuna göre, görev yerleri değişen memurlardan eski görevlerine devamları kurumlarınca tebliğ edilenlere; izinli veya geçici bir görevde iken asıl görev yeri değişen memurlara izin veya geçici görevin sona ermesine kadar; başka bir göreve atanan ve hesaplarını yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetlerine devir sonuna kadar aylıkları eski görev yerlerinde kadro tasarrufundan ödenir.

Özetle, başka bir göreve atanmak üzere görevden alınan memura aylık ödenebilmesi için; görevden alma ve yeni göreve atama işlemlerinin aynı gün yapılması veya bunun mümkün olmaması halinde ise bu işlemlerin (görevden alma ve yeni göreve atama) ilgili memura birlikte tebliğ edilmesi gerekecektir.