Çalısan emekli tazminat alabilir mi?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler tazminat hakkından yararlanabilir mi? İşte çalışan emeklilerin tazminat hakkına ilişkin detaylar...

MEMURLAR- Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler tazminat hakkından yararlanabilir mi? İşte çalışan emeklilerin tazminat hakkına ilişkin detaylar...

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin, ücreti artmayanların, doğum nedeniyle ayrılmak isteyenlerin kıdem tazminatı hakkı olup olmadığı, en çok sorulan sorular arasında. İşte bu konulardaki sorularınızın yanıtları: 

 Emekli olduktan sonra çalışan bir işçi, kıdem tazminatına hak kazanır mı? 
Kıdem tazminatında emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçilerin de kıdem tazminatı hakkı vardır. Emekli olmuş bir işçinin iş sözleşmesi, kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde sona ermişse, kıdem tazminatını alır. 

 Ücreti artırılmayan işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?
Ücret uygulamaları konusundaki yasal düzenleme, asgari ücretin altında ücretle işçi çalıştırılamayacağı ile sınırlı. Bunun ötesinde ücret uygulamalarına ilişkin esaslar, iş sözleşmelerinde belirlenebiliyor. İş sözleşmesinde bağlayıcı bir hüküm bulunmaması halinde, uygulamaya ilişkin insiyatif işverene aittir. İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmayacaktır. 

 Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanır mı? 
Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendiriliyor. Bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılır. 

 Bir spor kulübünde profesyonel futbolcu olarak 2 yıl çalışan bir futbolcu İş Kanunu'na göre ne kadar kıdem tazminatı alabilir?
Sporcular 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi değil. İş Kanunu hükümlerine göre kıdem tazminatı talep edemezler.

İŞVERENE BİLDİRİN
 Özel sektörde çalışanın, kaç yıldan sonra istifa sonucu kıdem tazminatı hakkı vardır? 
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği, iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesh eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Öte yandan; iş sözleşmesini fesh etmek isteyen işçi, feshi yazılı olarak ve çalışma süresine göre 2 ile 8 hafta arasında değişen sürelerle uygulanan bildirim süresine bağlı kalarak işverenine iletmekle yükümlüdür. 

 Ev işlerinde çalışanların ihbar ve kıdem tazminatı hakları var mıdır? 
Bu çalışmalar İş Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre istisnalar arasında sayıldığından, bu çalışanların ihbar ve kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır.