Devlet memuru diplomasını kiralayabilir mi?
Devlet memurları diplomasını başka bir kişiye iş yeri açması için kiralayabilir mi? İşte 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre cevabı...
Devlet memurlarının neleri yapıp neleri yapamayacağı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirlenmiştir. Devlet memurları diplomasını kiralayabilir mi sorusunun cevabı ise yine 657'de.
SORU: Yaklaşık 4 yıldır devlet memuruyum. Aynı zamanda Harita mühendisliğini okuyorum. Bu yıl mezun olacağım. Bir arkadaşım 2 yıllık inşaat mezunu ve 2 arkadaşı ile bir büro açtılar. Benim diplomamı istiyor kullanmak üzere. Devlet memuru iken diplomamı verip çalıştırma şansım var mı acaba?
CEVAP: Devlet memurunun kazanç anlamında neleri yapıp neleri yapamayacağı 657 sayılı Kanunun 28. maddesinde düzenlenmiştir.
Maddede yer alan düzenleme şu şekilde:
"Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz,ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz."
Bu maddeye göre, şirket kurma sınırlamasına ilave olarak, bir devlet memuru:
1-Ticaret veya sanayi şirketlerinde görev alamaz.
2- Özel şirketlere ait işyerlerinde çalışamaz.
Sizin olayda, her ne kadar bir çalışma olmadığı diplomanın kiralamaya verildiği belirtilse de, sonuçta diploma sizi temsil etmektedir ve siz o şirkette çalışan bir pozisyonda olursunuz. Bu nedenle bir memurun, diplomasını kiraya vermesi mevcut madde bağlamında söz konusu olamaz.
Memurlar.net