Dışişleri'nden personel alımı açıklaması
Dışişleri Bakanlığı'na personel alımı artık KPSS ile yapılmayacak. Bakanlık, personel alımı şartlarına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu.
Dışişleri Bakanlığı'na personel alımı artık KPSS ile yapılmayacak. Peki Dışişleri Bakanlığı meslek mensubu alımı için gerekli şartlar neler? İşte Dışişleri Bakanlığı'ndan personel alımı hakkında ayrıntılı bilgiler...
21 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, Dışişleri Bakanlığına meslek mensubu alımında, KPSS sınavı önşart olmaktan çıkarılmıştı.
Bakanlık yaptığı açıklamada, KPSS sınavının ön şart olmaktan çıkarılmasının sınavsız alım anlamına gelmediğini, meslek mensubu alımının yine dört aşamalı yazılı ve sözlü sınav uygulamasıyla gerçekleştirileceğini belirtti.
Daha önceki uygulamada KPSS+ yazılı sınav+ sözlü sınav süreci bulunmaktaydı. Bakanlığın açıklamasına göre KPSS önşart kaldırıldı. Şartları taşıyan adaylara, yazılı+sözlü sınav uygulamasına devam edilecek.
İŞTE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA
21 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2016/8833 sayılı kararla, Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmuştur.
Dolayısıyla, yapılacak müteakip yarışma sınavlarında aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları için Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) katılmış olma ön şartı aranmayacaktır.
Bakanlığımızın objektif ve şeffaf sınavlarla nitelikli memur alımı konusunda köklü bir geleneğe sahip olduğu yakından bilinmektedir. Bu itibarla, Dışişleri Bakanlığına diplomatik kariyer memuru alımlarında yetkinlik ile liyakati esas tutan uzun yıllara dayalı yarışma sınavı süreçleri önümüzdeki dönemde de titizlikle uygulanmaya devam olunacaktır.
Meslek memurları ile konsolosluk ve ihtisas memurları kapsamlı ve çok boyutlu dış politikamızın merkezde ve yurtdışındaki başat uygulayıcıları konumundadır. Yapılan mevzuat değişikliğinin temel amacı, bu kategorilerdeki memurların ihtiyaçlarımıza daha fazla yanıt veren, çeşitlendirilmiş ve fırsat eşitliğine dayalı bir havuzdan seçilmesi imkanlarının kuvvetlendirilmesidir.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, Dışişleri Bakanlığına diplomatik kariyer memuru alımları, adayların Türkçe ve yabancı dile hakimiyetleri ile verilen konuyu işleyebilme yeteneklerinin öncelikli olarak değerlendirildiğidört farklı aşamadan oluşan yazılı sınav ile muhakeme, kavrayış, temsil görevine ilişkin nitelikleri ve yeterliliklerinin ölçüldüğü sözlü sınav temelinde yapılacaktır.
Güncellenecek Sınav Yönetmeliğimiz gerekli onay sürecinin tamamlanmasının ardından en kısa sürede Resmi Gazete'de yayınlanacaktır.