Erdoğan'dan doktorlara büyük müjde!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Doktorların önünü açalım profesör olsunlar' dedi.
MEMURLAR - Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin 2014-2015 akademik yılı açılış törenine katılan Erdoğan, yaptığı 44 dakikalık konuşmada özetle şunları söyledi:
4 ÖNCELİK BELİRLEMİŞTİK
Bugünün, yani 3 Kasım tarihinin benim nezdimde çok farklı bir anlamı var. 12 yıl önce o zaman genel başkanı olduğum siyasi parti, ilk seçimlerine girmiş ve milletimizden aldığı yetkiyle tek başına iktidar görevini üstlenmişti. Önce genel başkan ardından hem genel başkan hem de başbakan olarak 12 yıl boyunca başkanlığını yaptığım hükümetler için 4 öncelik belirlemiştik: Eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Bu alanlarda kararlı adımlar attık.
HASTADAN PARA ALINMAMALI
Bezmialem Valide Sultan, rüyasında kendisine 200 kişinin kıyamete kadar dua ettiğini görür. Rüyayı yorumlatır. Kendisine bir hastane kurması tavsiye edilir. Hemen 200 yataklı olarak Vakıf Bezmialem Hastanesi kurdurur. Şöyle bir talimat verir: Bir tek soğan, bir tek altına dahi satılsa hastanın iaşesinden kesilmeyecek, tedavi devam edecek. Bezmialem Valide Sultan Hastanesi'nde kesinlikle hastadan para alınmaması gerekir. Çünkü bu Bezmialem Valide Sultan'ın vakıf olarak tavsiyesi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne de önemli görev düşüyor. Herhangi bir mali noktada, para almamak için bu vakıfnameye uygun hareket etmemiz gerekiyor. 171 yıl önce görülen bir rüyanın bugün ulaştığı seviyeyi sizler en yakından görüyorsunuz. Bunu halletmemiz gerekir.
UZMAN DOKTORA İMKAN
Üniversitelerimiz bir yarışın içerisinde olmalı. Bu kardeşinizin en önemli derdi şuydu: Tıpta bizim açığımız var mı? Var. Özellikle hoca açığımız var mı? Var. O zaman gelin Türkiye'de olmayan bir şeyi yapalım. Nedir? Sağlık bilimleri üniversitelerini kuralım. Bizden önce böyle bir şey var mıydı? Yoktu. İşte hamdolsun sağlık bilimleri üniversitesinin adımlarını attık. Dedik ki Bezmialem Üniversitesi bizim ilk sağlık bilimleri alanındaki üniversitemiz olsun. Şimdi yeni yeni neler başladı? Sağlık bilimleri üniversiteleri kurulmaya başlandı. Özel olarak başlandı, bunu devlette de yaygınlaştırmaya başladık. Bu noktada kariyer yapma noktasında da öyle bir zihniyet var ki, ön tıkıyor. Bir gün rektörlerimizle yaptığımız toplantıda dedim ki: 'Şöyle bir adım atalım. Devlet hastanelerinde doktorlar var, uzman doktorlar var, vs vs'. Dedim ki: 'Sayın hocalarım, yani biz bu doktorlarımıza, bunlar uzman doktorlar aynı zamanda, bunlara doçentlik, profesörlük bu imkanı veremez miyiz?' Dediler ki: 'Veririz'. Şu anda zaten pratik olarak bunlar devlet hastanelerinde bunu yapıyorlar. Önünü açalım, bizim doktorlarımız doçent, profesör olma imkanını yakalasın. Bu, onların rekabeti daha da güçlendireceğinin, çok daha fazla öğrenciler yetiştireceğinin işareti olacaktır.
DOKTORASI ZATEN VAR
Eğitim araştırma hastanelerinde bu süreç başladı. Neyle? Önce afiliye sistemiyle bu başlamış oldu. Şimdi bu gelişecek. Bu böylece artacak, artması lazım. Zira zaten doktora, doktor için gerçekleşmiş bir vakadır. Öyleyse bunun önünün açık olması lazım. Bu tıpta önemli bir adım, bunu başarmamız gerekir. Ve Anadolu'nun, Trakya'nın her bir şehrine inşallah kazandırılmış üniversitelerle tıpta yaygın bir şekilde kariyer yapma imkanı da böylece doğacaktır. Şu anda içinde bulunduğumuz bu kurum gibi kısa sürede çok büyük başarı gösteren inşallah büyük sıçrama kaydeden üniversitelerimiz var. Eğitimle birlikte öncelik verdiğimiz bir diğer alan olan sağlıkta bu adımı atmak durumundayız.
Kaynak: Hürriyet