Fazla mesai ücreti ne zamana kadar alınır?

Fazla mesai ücreti ne zamana kadar alınmalıdır? Fazla mesai ücretini alamayanlar neler yapmalı, nereye başvurmalıdırlar?

MEMURHABER.COM/ÖZEL İÇERİK- Ücret Alacaklarında Zaman aşımı Var mı?

İşçiler memurlardan farklı olarak ücretlerini çalıştıktan sonra ay sonunda alırlar. Memurlar ise maaşlarını çalışmadan peşin alır.

Eğer iş sözleşmesinde özel hukuk hükümleri gereğince getirilmiş bir hüküm yoksa işçinin ücretini alacağı zaman, başka bir deyişle ücret almayı talep ve davaya hak ettiği zaman bir aylık çalışmasının sonudur.

Buna göre her ayın ücreti ayrı ayrı zamanaşımı hükümlerine tabidir.

Ücret alacağı ile ilgili olarak zamanaşımı her ayın ücretinin hak edildiği, başka bir deyişle muaccel olduğu tarihten başlar, beş yıl sonra zamanaşımına uğrar.

Fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil çalışma ücretleri ise doğdukları zaman muaccel olur ve beş yıllık zaman aşımı süresi başlar.

Beş yıllık zaman aşımı süresi içerisinde mahkemeye başvurularak hak talep edilebilir.

Yetkili Mahkeme İş Mahkemesidir

Ücret alacakları davaları İş Mahkemeleri’nde açılmalıdır.

Dava ister işçinin oturduğu (ikamet ettiği) yerin isterse de çalıştığı yerin (işyeri adresinin) iş mahkemesinde açılabilir. Her iki mahkemede yer yönünden yetkilidir.

Ücret alacağı zaman aşımına uğramamış ise İş Mahkemelerinin ücretinizin muaccel hale geldiği tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte size ödenmesine karar verme hakkı vardır.

Mahkeme sizin ücret alacaklarınıza karar verirken talebiniz doğrultusunda SGK’ya bildirilen resmi ücretinizi de kayıt altına alacaktır.

SGK da, mahkeme kararına istinaden sizin ücretinizi gerçek düzeyine çeker, eksik primleri de cezası ile birlikte işverenden alır.