Geç intibak nedeniyle mali haklarımı alabilir miyim?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, bugünkü köşesinde geç intibak konusuna değindi.

AFAD'da arama kurtarma teknisyeni olarak 2 yıldır çalışıyorum. Kasım 2013'te işe başladım (12/2'den) Mart 2014'te TEF mezunu Teknik Öğretmen oldum ve diplomamı kuruma verdim. İntibakımı yaptılar 9/1'e ilerlettiler. Tazminatımı almaya başladım ama 657'nin A/2, A/4 ve A/6-b maddelerinden yararlandırılmadım. Bunun sebebi ise asaletim henüz onaylanmadığı için dediler. Asaletim onaylandı ama iş bilmezlikler yüzünden yeni ilerlettiler. Halbuki, kanunda asaleti bekler diye bir şey yok. Üstelik diyelim ki hadi beklettiler, o zaman niye 9/1'e intibakı yaptılar? Sorum; haklarımı, diploma tarihinden itibaren alabilir miyim? Benim hakkımı yediler. 12/2 den göreve başladım ama diplomayı verdiğim gibi 7/1 olmam gerekiyordu aradan bir buçuk sene geçmiş vaziyette. Haklarımı alabilmek için ne yapmam gerekiyor? N. D.

Maalesef kamu kurumlarında hala memurlar aleyhine işlem yapılmaktadır. Halbuki internette küçük bir araştırma yapılsa dahi sorun kendiliğinden çözülecekti, ancak çözümsüzlük çözüm olarak algılanmış ve memur aleyhine işlem yapmak kimseyi rahatsız etmemişti. Bu soruları görünce kamu kurumlarında internetin hangi amaçla kullanıldığını sorgulamaktan kendimizi alamıyoruz.

657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesi gereğince yapılması gereken intibak işleminde 142 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. Buna göre, intibak işlemi için diploma ibrazı gerekmektedir. Diploma ibrazını takip eden ay başından itibaren intibak yapılarak maaşa yansıtılması gerekmektedir. Bu küçük girişten sonra yukarıdaki soru çerçevesinde konuyu izah etmeye çalışacağız.

Adaylık döneminde intibak işlemi yapılır mı?

Açıktan aday memur olarak atanan ve göreve başladıktan sonra, adaylık dönemi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9 uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi talebinde bulunanlar hakkında yapılacak işleme ilişkin Devlet Personel Başkanlığı'nın 30/4/2010 tarihli ve 8303 sayılı görüş yazısında konu açıklığa kavuşturulmuştur.

Bu görüşte şu ifadelere yer verilmiştir; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1 bendinde; "Avukatlık stajını açıkta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanır" hükmü, A/6-b bendinde; "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir" hükmü, A/9 bendinde ise; "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur kanunun 158'inci maddesinde ise, aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmayacağı ifade edilmekte olup, bu hükümler çerçevesinde, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 64'üncü maddesi hükümlerine göre kademe ilerlemesi yapılamayacağı ancak, adaylık süresi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9'uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi yapılmasının mümkün olduğu, buna göre, bakanlığınız emrine aday memur olarak atananların kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde bahsi geçen maddeler uyarınca yapılacak kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi uygulamasının ilgililerin söz konusu öğrenim durumlarına ilişkin belgeleri bakanlığınıza ibraz etmek suretiyle intibak talebinde bulundukları tarih itibariyle yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu görüşe göre, AFAD tarafından hakkınızda yanlış bir işlem yapıldığını ifade etmek isteriz. Öncelikle kurumunuza bir dilekçe ile müracaat ederek hakkınızda yapılan geç intibakla ilgili düzeltme oluru alınmasını talep etmenizi, şayet olumsuz cevap verilirse dava hakkınızı kullanmanızı öneririz.

İki yıllık öğrenim sonrası sigortalı süreler torba kadroda dikkate alınır mı?

Adnan Menderes Üniversitesi'nde memur olarak çalışmaktayım. 2002 yılında 2 yıllık yüksekokul mezunu, 2009 yılında lisans mezunu olmuş bir kişi, 2005 yılında 11 ay sigortalı olarak çalıştığı süreler 3000 ek göstergeli (fakülte sekreteri) bir kadroya atanabilmek için 657 sayılı Kanun'un 68/b maddesinde belirtilen sürelerin hesabında dikkate alınır mı? F. Uzan

657 sayılı Kanun'un 68/b maddesinde; “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1'inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1'inci ve 2'nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3'üncü ve 4'üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2'nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile yasama organı üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır” hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, 2547 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesinde ön lisans; ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim olarak tanımlanmaktadır.

Dolayısıyla iki yıllık yükseköğrenim gördükten sonra sigortalı olarak çalışılan sürelerin 657 sayılı Kanun'un 68/b maddesi gereğince yapılacak atamalarda dikkate alınması gerekmektedir.

Kamuda hala başörtüsü sorunu devam ediyor

Manisa Valisi'nin iyi niyetle yapmış olduğu bir açıklamadan adeta fırtına kopartıldı ve vali hakkında soruşturma açıldı. Valinin dediği “...hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların...”ifadesinin algı operasyonlarıyla aleyhe çarpıtılmasına ibretle şahit olduk. Meğer kadın onuru birilerinin çok önemsediği bir şeymiş. Ne hikmetse okul önlerinde ağlayan başörtülü kızlar hakkında bu kadar duyarlı adam görememiştik. Başörtülü kızlar ağlarken valinin iyi niyetle söylediği ifadeleri çarpıtan adam kılıklı heriflerin köpük saçan ağızlarını bıçak açmamıştı.

Ha bu arada, yargıda başörtülü hakimler hakkında yapılan mobbing uygulaması hakkında niçin kimse kılını kıpırdatmaz? Bunlar kadın değil mi? Bunların başörtüsü niçin birilerini hala rahatsız eder? Bunların zedelenen onurları niçin kimseyi harekete geçirmez? Eğer özgürlüğü savunacaksak, kadınların onurlarını zedeleyecek her türlü yasağa karşı çıkmalıyız.

Sonuç olarak, memurlar hakkında uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılması kıyameti koparmadı. Ancak, hala kamunun birçok yerinde başörtüsü yasağı uygulanıyor ve kadınların en temel hakları kısıtlanarak onurları çiğneniyor. Hadi aynı duyarlılığı kamuda görev yapan kadınlar aleyhine uygulanan yasakları kaldırmak için gösterelim ve kadınlar aleyhine uygulanan her türlü yasağı kaldıralım.