Hayat Ankara bürokratlarına güzel...

Ankara'da bürokratlar arasında son günlerde tatlı bir telaş var. Nedeni belediyenin bürokratlar ile hâkim ve savcıların hizmetine sunduğu sosyal tesis. Üyelik yıllık 100 lira

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ’nin Beştepe’deki tesisini yeniledi. İçinde yüzme havuzu, restoranlar ve spor merkezi olan bu tesis geçen yıl yaz aylarında faaliyete geçti.

Ancak bu yeni tesis bütün Ankaralıların hizmetine açılmadı. Radikal'den Yavuz Oğhan'ın haberine göre Belediye meclisinde alınan bir kararla sadece üst düzey bürokratlarla yargı mensuplarının hizmetine sunuldu. Ancak yargı mensuplarının tamamı da yararlanamıyor bu hizmetten. Üye olabilmek için hakim ya da savcı olmak şart. Yani adliye çalışanları kapsam dışı.

Uygulamaya ilişkin bilgi almak için âlâ Aile Yaşam Merkezi’ni aradığınızda önce onlar şartlarını sıralıyor. Hâkim misiniz, savcı mısınız, devlette üst düzey bürokrat mısınız? Bu sorulardan herhangi birisine evet demezseniz üye olamayacağınız yanıtını alıyorsunuz. Ama sorun yanıtı verende değil belediye meclisinin aldığı kararda.

12’ye kadar açık

ASKİ’nin Beştepe’deki tesisini yeniledikten sonra belediye “Buradan kim yararlanacak” sorusunun yanıtını aramaya başlamış. Belediye her kesime hizmet veriyor, bürokratlara da verelim demiş ve konuyu belediye meclisine götürmüş. Belediye meclisi de tesisin üst düzey bürokratlara tahsisine onay vermiş. Hizmetten yararlanacak bürokratların alt sınırını da daire başkanları olarak belirlemiş. Yani Beştepe’deki tesisten daire başkanları, genel müdür yardımcıları, genel müdürler, müsteşar yardımcıları ve müsteşarlar yararlanabilir kararı almış. Ayrıca tesisten yararlanabilecek bu gruba yargı mensuplarını da eklemiş. Hâkimler ve savcıları.

Uygulanacak fiyat da belediye meclisinin kararı. Şartlara uyanların tesisten yararlanmaları için ödeyecekleri yıllık aidat sadece yüz lira. Bu haktan eşler ve çocuklar da yararlanabiliyor ve onların da ödeyecekleri aidat aynı, yani yıllık 100 lira. Tesis sabah 6’dan gece 12’ye kadar hizmet veriyor.

Kararın bürokratlar arasında duyulmasının ardından tesise ciddi bir ilgi olduğu gözleniyor. âlâ Aile Yaşam Merkezi, tesise üye olacaklardan doktor raporu da istiyor. Bu nedenle üye olmak isteyenlerin kurum doktorlarına başvurdukları, en yoğun başvurunun da Yargıtay’da ve Ankara Adliyesi’nde olduğu belirtiliyor. Aslında bunun nedeni de ortada. Benzetme yerindeyse bakanlıklarda ve diğer kamu kurumlarında daire başkanı ve üstü bürokrat sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Belediyenin tesisinden yararlanacak grubun en yoğun ve birlikte bulundukları yerlerse Yargıtay ve Ankara Adliyesi. Bu nedenle iki noktada tesisin fiyatı ve belediyenin kararı duyuldukça hâkim ve savcıların başvuruları nedeniyle kurum doktorlarının fazla mesai yaptıkları belirtiliyor.

Ayrıcalık yok, gelen talep üzerine yaptık

Uygulamayı gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediyesi “ Bu bir ayrıcalık değil mi” sorusuna hayır yanıtını veriyor ve gerekçesini şöyle açıklıyor: “Belediyenin birçok yerde aile yaşam merkezleri bulunuyor. Bunların içinde gençlere, kadınlara, yaşlılara yönelik olanları vardı. Gelen talep üzerine kamudaki üst düzey yöneticiler için de böyle bir hizmet verilmesi oybirliğiyle belediye meclisi tarafından karar altına alındı. Kimseye herhangi bir ayrıcalık yapılmıyor.”