İş yükü fazla olan memura zam!

Çalışma şartları ağır olan devlet memurları iş güçlüğü zammı alıyor.

Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışan Devlet memurlarından, aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alanlara, maaşlarıyla birlikte “iş güçlüğü zammı” da veriliyor.

Devlet memurlarının hangilerine ne kadar iş güçlüğü zammı ödeneği, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararnamede (yan ödeme kararnamesi) belirlenmiştir.

İŞ GÜÇLÜĞÜ ZAMMI

Aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alan Devlet memurlarının tamamına ödenmekte olan iş güçlüğü zammı, memurların yaptıkları işin niteliği ve çalışma şartları bakımından güçlük durumuna göre, yan ödeme kararnamesinde farklı düzenlenmiştir.

Memurların aylık ücretleri içindeki miktarı çok düşük olan iş güçlüğü zammı, emeklilik haklarını da etkilememektedir.

Öte yandan, iş güçlüğü zammı; en düşük “500” puan ve en yüksek “2000” puan olarak belirlenmiştir.

 İŞ GÜÇLÜĞÜ ZAMMI MİKTARININ HESAPLANMASI

Unvanları, sınıfları, eğitimleri, hizmet yılları, aylık dereceleri veya çalıştıkları kurumlar itibariyle Devlet memurları hakkında farklı belirlenmiş olan iş güçlüğü zammı puanlarının, “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımıyla iş güçlüğü zammının aylık brüt miktarına ulaşılmaktadır.

 İş güçlüğü zammının brüt miktarı üzerinden, damga vergisi ve bulunulan vergi dilimine göre geçerli olan oranda gelir vergisi kesilmektedir.

2016 yılı ilk altı ayı için geçerli olan yan ödeme katsayısı “0,028165”dir. Bu katsayıya göre, %15 gelir vergisi diliminde her “100” puanlık iş güçlüğü zammı, memurun aylık net maaşını “2,37 TL” artırmaktadır.

Buna göre, Devlet memurlarının 2016 yılının ilk altı aylık döneminde alabileceği iş güçlüğü zammının aylık net tutarı (%15 gelir vergisi oranıyla); en az 11,86 TL, en çok da 47,45 TL olmaktadır.

zam