İşe geç gelen memurlar dikkat!
İşe geç gelen ve işten erken ayrılan memurlar hakkında hangi işlemler yapılır? İşte cevabı...
Mesai günlerinde ve saatlerinde görevleri başında bulunmaları zorunlu olan devlet memurlarına, izinsiz veya mazeretsiz olarak görevlerine geç gitmeleri veya erken ayrılmaları durumunda disiplin cezası verilebiliyor.
Memurun göreve geç gittiğinin veya görevinden erken ayrıldığının tespitinin sadece kamera kayıtları ile yapılması suretiyle disiplin cezası verildiği durumlarda, bu cezaların iptali söz konusu.
GÖREVE GEÇ GELME VE GÖREVDEN ERKEN AYRILMA
Devlet Memurları Kanunu, mazeretsiz veya izinsiz olarak görevine geç gelen veya görevinden erken ayrılan memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiği hususu yazılı olarak bildirilmek suretiyle UYARMA cezası verileceğine hükmetmiştir.
Öte yandan, görevine geç geldiği veya erken ayrıldığı için Uyarma cezası verilen memurun, 5 yıl içinde yine görevine geç gelmesi veya görevinden erken ayrılması durumunda, hakkında Kınama cezası uygulanıyor.
KAMERA KAYITLARI VE TESPİT
Memur hakkında, göreve geç geldiği veya görevden erken ayrıldığı gerekçesiyle disiplin cezası verilebilmesi için; usulüne uygun disiplin soruşturması yapılması, tanık ifadelerine başvurulması, varsa konuya ilişkin bilgi ve belgelerden hareket edilmesi gerekiyor.
Öte yandan, sadece kurum kamera kayıtlarındaki görüntülerden hareketle, memurun görevine geç geldiği veya erken ayrıldığı değerlendirmesinde bulunularak, ilgili memur hakkında disiplin cezası verildiği durumlarla da karşılaşılabiliyor.
Bu şekilde verilen disiplin cezalarına karşı açılan davalarda, mahkemeler; sadece kamera kayıtlarına dayanılarak memurun göreve geç gelip erken ayrıldığından bahsedilemeyeceği yönünde kararlar verebiliyor.