Kamudaki taşıt savurganlığı için kanun teklifi
Taşıt kanununda değişiklik yapılması kakkında verilen kanun teklifinde savurganlığın önlenebilmesi ve bütçelerine getirdiği yükün azaltılması amaçlandı.
Eskişehir Milletvekili Kazım KURT ve İzmir Milletvekili Musa ÇAM tarafından verilen "Taşıt Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" ile kamunun kiraladığı taşıtlara sıkı takip getirilmesi öneriliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının taşıt kiralamasında savurganlığa kaçtığı bilinen bir gerçektir. Bu taşıtlarda resmi plakanın olmaması ise savurgnlığın su altından yürütülmesinin gerçek nedenlerinden birisi olarak görülüyor.
Kanun teklifinin gerekçesinde neler yer alıyor?
Bu kanun teklifi ile kurumların, makam ve hizmetler için 2006/10193 Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde hizmet alımı suretiyle sağlayacakları taşıtlar için ödedikleri yıllık kira bedellerinde görülen savurganlığın önlenebilmesi ve bütçelerine getirdiği yükün azaltılması amaçlanmıştır.
Genelde kamu kurumlarında taşıt hizmet alımlarında savurganlık yapıldığına dair bir kanaat oluşmuştur. Hizmetin gereği nedeniyle, taşıt kiralanması her yerde söz konusu olabilir. Ancak, öyle abartılı kira bedelleri görülmüştür ki, kamuya olan güveni zedelemektedir. Oysa kamu kurum ve kuruluşlarının iyi hizmet, verimli hizmet yapması yanında güvenilir olması da esastır. Bu güvenirliliği sağlamak kurumları yönetenlerin belki de en temel görevidir. Bu nedenlerle, kanunda kira bedellerini sınırlayıcı düzenlemeler yapılamasına ihtiyaç duyulmuştur.
Kanun teklifinde neler yer alıyor?
TAŞIT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
TEKLİFİ
MADDE 1- 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 6 ncı
maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Kurumların (1) ve (2) sayılı cetvellerde yazılı makam ve hizmetler
için 2006/10193 Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde hizmet alımı
suretiyle sağlayacakları taşıtlar için ödeyecekleri yıllık kira
bedeli, taşıtın satın alma bedelinin %20 sini geçemez."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Muhalefetin önerdiği kanun teklifleri yabana atılmamalı
Doğru kimden ve nasıl gelirse gelsin yabana atılmamalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının taşıt savurganlığında nasıl hareket ettiğini sağır sultan dahi duymuştur. Elbette doğru kullananlara kimsenin bir şey deme hakkı olamaz. Ancak, çocuklarının okul servis hizmetini dahi yaptıranların olduğunu da unutmamak gerekiyor. Teklif yetersiz görülse dahi başlangıç olarak kabul edilmeli ve üzerine yapılacak ilavelerle gerekli adımlar atılmalıdır. Yoksa bunun vebali taşınamaz.