KESK Başkanı'ndan memurlar için kritik '657' açıklaması

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu değişiyor mu? Devlet memurlarının iş güvencesi kaldırılıyor mu? 657 tartışmalarına ilişkin KESK Genel Başkanı Lami Özgen'den kritik açıklama...

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin Mayıs ayında yapılması planlanan çalıştay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı gerekçesiyle ertelendi.KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, kendilerine iletilmemesine karşın söz konusu yasal değişiklikle ilgili taslağın hazır olduğunu düşündüklerini söyledi.

Özgen, yapılacak değişiklik sonrası, devlet memurlarının iş güvencesini ortadan kaldıracağını iddia ettiği 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Özgen,  eleştirel bakış açısına sahip olan, sendika faaliyetleri yürüten memurlar 'terör' iddiası ile memurluktan çıkarılabileceğini öne sürdü.

Evrensel gazetesinin sorularını yanıtlayan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “Bizim iş güvencemizi de savaş stratejisinin bir parçası haline getirerek, terör kavramlarını bahane ederek kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmak, sendikal mücadeleyi bertaraf etmek istiyorlar. "dedi.

BİR ÇIRPIDA İŞTEN ATMAK İSTİYORLAR

Mevcut ceza yasasında ve 657 sayılı Kanun’da ‘devlete karşı işlenmiş suçların’ cezai bir karşılığı olduğunu belirten Özgen, mevcut sistemle kamu emekçilerinin yargılandığını ve işten atılabildiğini söyledi. Özgen, kamu emekçilerinin bir çırpıda memuriyetten atılabilmesinin istendiğini vurguladı. Çünkü mevcut düzende ceza alan bir kamu emekçisinin eğer bir haksızlık varsa üst mahkemelere başvurabildiğine ve görevine geri dönebildiğine dikkat çeken Özgen, iktidarın kamu emekçilerinin muhalefetinden duyduğu rahatsızlıkla örgütlenmeyi yok etmek ve sendikal alanı boşaltmak istediğini dile getirdi.

 ‘İNKAR ETSELER DE TASLAKLARI HAZIR’

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğe ilişkin gelişmelerin ne durumda olduğunu sorduğumuz Özgen, resmi olarak Devlet Personel Başkanlığından kendilerine iletilmiş herhangi bir taslak olmadığını kaydetti. Ancak performansa dayalı çalışma, rotasyon gibi uygulamaların iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına altyapı oluşturduğunu belirten Özgen, “Ayrıca biz gizli taslaklarının olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü direkt Saray’dan talimat alan yandaş medyanın iş güvencesini terörle ilişkilendirmesinin tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Tabii bu işten sorumlu olan Devlet Personel Başkanı ve Çalışma Bakanı bunu ne kadar inkar etse de biz buna inanmıyoruz. Örneğin; Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), mayıs ayında bir çalıştay yapacaktı. Ancak TODAİE müdürü bizi arayarak çalıştayı ertelediklerini söyledi. Nedenini sorduğumuzda bize verdikleri cevapları ‘Çünkü Cumhurbaşkanımız da katılacak. Ertelememiz gerekiyor’ oldu. Bu şu anlama geliyor; Cumhurbaşkanının Devlet Personel Başkanına, TODAİE’ye kendilerine göre nasıl bir yasa, nasıl bir iş güvencesi istediği talimatı verdiğini ve bunu gizlemek için bunu iptal ettiklerini düşünüyoruz. Bir çalıştay yaptıklarında böyle olacağını göreceğiz” diye konuştu.