MEB'de okul müdürü olarak atanma şartları
Milli Eğitim Bakanlığı'nda okul müdürü olarak nasıl atanırım? Yenişafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, okul müdürü olarak atanma şartlarını yazdı.
- Milli Eğitim Bakanlığı'nda okul müdürü olarak nasıl atanırım? Yenişafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, okul müdürü olarak atanma şartlarını yazdı. İşte o yazı;
04/09/2006 yılında göreve başladım. Şu an 8 yılı geçmiş oluyorum. Fakat başvuru yapamıyorum. Gerekçe ise aday öğretmenlik sayılmaz deniliyor. Sizin yazınız ise tam tersini söylüyor. Yazınızın kanunen bir dayanağı varsa bu dayanağı benimle paylaşmanızı istiyorum.
Ayrıca benim 1.5 yıl atanmış müdür yardımcılığım ve 2.5 yılda görevlendirme müdür yardımcılığım var. Aynı maddenin c fıkrasında 3 yıl süresinde asaleten ibaresi olmamasına rağmen burada da görevlendirme sürelerim sayılmıyor. Bakanlığa başvurdum, topu il milli eğitime attılar. Onlar ise yönetmelikte aksi bir açıklama olmamasına rağmen atanmış müdür yardımcılığı geçerli diyorlar. Kelime oyunları içinde boğulmuş durumdayım. Size göre atanma şartlarını taşıyor muyum?
Öncelikle 657 sayılı Kanun'un 'İkinci görev verilecek memurlar ve görevler' başlıklı 88'inci maddesinde; Asıl görevlerinin yanında öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevlerinin ikinci görev olarak yaptırılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu çerçevede çıkarılan Millî Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik'in 'Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar' başlıklı 6'ncı maddesine göre müdür olarak görevlendirileceklerde şu şartlar aranmaktadır:
1- Müdür olarak görev yapmış olmak.
2- Müdür başyardımcısı olarak en az iki yıl görev yapmış olmak.
3- Kurucu müdür, müdür yardımcısı ve müdür yetkili öğretmen olarak ayrı ayrı veya müdür başyardımcılığı dâhil toplam en az üç yıl görev yapmış olmak.
4- Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şube müdürü veya daha üstü kadrolarda görev yapmış olmak.
5- Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak asaleten en az sekiz yıl görev yapmış olmak.
Aday öğretmenlikte geçen süreler Müdür atamasında dikkate alınır mı?
Madde metninde geçen 'Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak asaleten en az sekiz yıl görev yapmış olmak' ifadesine göre aday öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınır. Çünkü, madde metninde asaleten ifadesi kullanılmış olup, asil ifadesi kullanılmamıştır. Asaleten ifadesi vekaleten yapılan görevlerle ayrım yapmak için kullanılan bir ifadedir. Özellikle MEB'de vekil öğretmenlik yaygın olarak kullanıldığı için böyle bir ayrıma gidildiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde madde metninde; adaylık dönemi hariç en az sekiz yıl görev yapmış olmak şeklinde düzenleme yapılması gerekirdi.
Ayrıca, okul müdürü ve yardımcılıkları ikinci görev olduğu için bunların yürütümünde asil veya vekil ayrımına gidilemez. Asalet veya vekalet kavramları kadrolarla alakalıdır. Bu görevlerde ise boş kadroya gerek yoktur. Kaldı ki okul müdürlüğü kadroları 190 sayılı KHK'da da yoktur ve bu görevler kadro şartı aranmaksızın ikinci görev olarak yürütülmektedir.
Yine, üst düzey görevlere yapılan atamalarda da adaylık döneminde geçirilen sürelerin dikkate alınmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yazımızın kaynağı ise 657 sayılı Kanun'un geneli olup, bu kanun dikkatlice incelendiğinde ne demek istediğimiz anlaşılacaktır. Bu nedenle, MEB tarafından uygun görülmesi ve diğer şartların taşınması halinde hizmet sürenizin müdür olarak atanmanıza engel bir hal olmadığını düşünüyoruz.
666 sayılı KHK sonrasında makam tazminatı almama engel var mı?
666 sayılı KHK çıktıktan sonra Bakanlık Merkezde 1. Dereceli Daire Başkanlık kadrosuna atandım ve 2 yıldır bu görevdeyim, bu görevden alındığımda Görev ve Makam Tazminatı'nı nasıl alırım emeklilikte faydalanabilir miyim? Fiilen makam tazminatı almamam emeklilikte makam tazminatı almama engel midir?
666 sayılı KHK ile birçok kamu personelinin maaş hesabı kökten değiştirilmiştir. Bunlardan birisi de daire başkanlarıdır. 666 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen ek 10'uncu maddeye göre ödenecek ücretin detayları verilmiştir. Buna göre (II) ve (III) sayılı listelerde unvanlar gruplar halinde yer almakta olup, bu unvanların alacakları ücret göstergeleri ve tazminat göstergeleri bulunmaktadır. Ücret göstergeleri ve tazminat göstergelerinin maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın toplamı personelin alacağı brüt tutarı oluşturmaktadır.
Tazminat göstergesinin maaş katsayısı ile çarpımından oluşacak tutardan sadece damga vergisi kesilmektedir. Ücret göstergesi ile maaş katsayısının çarpımından oluşacak tutardan ise gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir. Emekli kesenekleri ise daha önce hangi kalemlerden oluşuyorsa yine o kalemler üzerinden kesilmektedir. (Konuyla ilgili daha fazla detaya ulaşmak için önceki yazılarımıza bakmanızı öneririz)
Bu çerçevede makam tazminatlı görevlerde fiilen bulunmak yeterli olup, ayrıca fiilen makam tazminatını maaş içerisinde almaya gerek yoktur. Çünkü, 666 sayılı KHK ile bazı görevlerde bulunanların kadro maaşının içerisinde makam tazminatı da olmasına rağmen yeni görev maaşları daha yüksek olduğu için makam tazminatının da içinde yer aldığı kadro maaşını almamaktadırlar. Yalnız emekli kesintileri kadro maaşı üzerinden olmaktadır.
Ayrıca, 657 sayılı Kanun'un ekinde yer alan IV sayılı Makam Tazminatı Cetveli'nde hangi görevlerde bulunanlara makam tazminatının nasıl ödeneceği ve göstergeleri açıklanmıştır. Buna göre daire başkanı olarak fiilen altı ay çalıştıktan sonra bu kanunun 43'üncü maddesinin 'B' bendinin üçüncü paragrafında belirtilen kadro ve görevlere atananların 2000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutar kadar makam tazminatı alacakları ifade edilmiştir.
657 sayılı Kanun'un 43/B maddesinde belirtilen görevler ise; Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman unvanlı kadrolardır. Buna göre müşavir veya 1. dereceli uzman veya müşavir olarak atanırsanız makam tazminatı alabilirsiniz. Şayet Bakanlık Müşaviri olarak atanırsanız maaşınız 666 sayılı KHK çerçevesinde hesaplanacağı için yine makam tazminatı ödemesi fiilen yapılmayacaktır.
Diğer yandan, 5434 sayılı Kanun'un ek 68'inci maddesi hükümleri çerçevesinde 2 yıldır makam tazminatı ödenen bir görevde bulunmuş olmanız nedeniyle emeklilikte makam ve görev tazminatı almanıza hiçbir engel yoktur. Yani aldığınız ücretin farklı hesaplanması ve içerisinde makam tazminatı olmaması emeklilikte makam tazminatı almanıza engel değildir. Önemli olan o görevlerde bulunmaktır.
Kurumlar arası geçişlerde 3 defa geçiş sınırlaması var mıdır?
Şu an Diyanet'te çalışıyorum ve kısmet olursa inşallah MEB'e geçmeyi düşünüyorum. MEB'den sonra da eğer dil sınavlarını iyi verebilirsem ÖYP sistemiyle üniversitede araştırma görevliliği gibi bir düşüncem de var. Bir memur üç kurum değiştiremez diye bir şey okumuştum böyle bir şey var mıdır? MEB'e geçip birkaç yıl çalıştıktan sonra kısmet olursa üniversiteye geçemez miyim ileride?
Kurumlar arası geçişle ilgili herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak, kanuni düzenleme yapılan durumlar hariç (sözleşmeli personelden kadroya geçiş yapanlarda olduğu gibi) 3 defa veya 13 defa kurumlar arası naklen geçiş yapabilirsiniz ve buna engel bir durum yoktur. Muvafakat almanız kaydıyla istediğiniz kadar naklen geçiş yaptırabilirsiniz. Muvafakatla ilgili istisnalara da bu köşede yer verdiğimizden tekrardan kaçınmak için yer vermiyoruz.