Memur akrabasının şirketine bakabilir mi?

Memurlar herhangi bir ticari faaliyet yürütebilirler mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bu konu hakkında ne diyor? İşte detaylar...

Memurların başka bir iş yapıp yapamayacağı, herhangi bir ticarette bulunup bulunamayacağı her zaman merak konusu olmuştur. Konuyla ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi bu duruma açıklık getiriyor.

Geçtiğimiz haftalarda bir devlet memurun, kızına ait şirketine vekaleten atandığı tespit edildi. Yapılan inceleme sonucunda durumun doğruluğu kanıtlandı. Peki bu durum yasal mı? 

KANUN BU KONU HAKKINDA NE DİYOR?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. maddesinde, " Memurlar Türk Kanunu'na göre esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak olamazlar.

MEMURLAR GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALARA KATILABİLİR Mİ?

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamalar ise bu hükmün dışında.

MEMURUN KADEME İLERMESİ DURDURULUYOR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, disiplin cezaları da belirlendi. Kanunda yer alan 125. maddeye göre, ticari faaliyete katılan memurların kademe ilerlemesi bir ile 3 yıl arasında durdurulmakta.