Memur amirinden kötü tutum görürse... İşte cezası...
Devlet memurları zaman zaman amirlerinin kötü davranışlarına maruz kalmaktadır. Amirin kötü tutum ve davranışlarına maruz kalan memur yasaya göre şikayette bulunabilir. Peki hangi durumlarda amire ceza uygulanır?
Amirler ceza alır mı? Devlet memurları zaman zaman amirlerinin kötü tutum ve davranışlarına maruz kalmaktadır. Peki bu tutum ve davranışları sergileyen amir ceza alır mı? 657 Devlet Kanunu bunun için neler söylüyor? İşte detaylar...
Devlet memurları, amirlerinin hukuka uygun olmayan ve çalışma huzurunu bozan tutum ve davranışlarına iş hayatında maruz kalabilmektedir. Bu tutum ve davranışlarına maruz kalan memur neler yapmalıdır? 657 sayılı Kanun mevzuatında konuyla ilgili açıklama yer almaktadır.
AMİRİN TUTUM VE DAVRANIŞLARI!
Amirin; memura tutum ve davranışları 657 Devlet Kanunu'nda yer almaktadır.Amirin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği açık bir şekilde 657'de belirtilmiştir. Kanunda yer alan düzenlemelere göre, amirin; ilgili olduğu birime mevzuatla verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yaptırma, maiyetindeki memurları yetiştirme, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etme gibi görev ve sorumluluklarının yanı sıra, emrinde çalışanlara karşı yapması veya yapmaması gereken tutum ve davranışlar da vardır.
MEMURLAR AMİLERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLMUYOR
Amirin memura karşı yaptığı veya takındığı hukuka uygun olmayan davranışları nedeniyle memur hakkı olmasına rağmen şikayetçi olmuyor. Eşit davranmama, mevzuatı uygulamama, bağırma, kötü davranma, alay etme, küçük düşürme, hakaret etme, fiili saldırıda bulunma gibi tutum ve davranışlarının şikayet ya da dava konusu edilmesi 657 sayılı Kanun'a göre mümkün fakat memur genellikle bu yola başvurmuyor.
YASA MEMURLARA BU HAKKI VERİYOR
Memurlar, 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin kendileri hakkında aynen uygulanmasını isteme ve hakkına sahip oldukları gibi, haklarında amirleri tarafından uygulanan eylem ve işlemlerden dolayı da müracaat-şikayet ve dava açma haklarına sahip.
HANGİ DAVRANIŞLAR NEDENİYLE AMİRLER ŞİKAYET EDİLEBİLİR?
Amir konumundaki memurların, emrinde çalışanlara karşı olan bazı tutum ve davranışları haklarında cezai işlem yapılmasını gerektirebilmektedir. Örneğin;
-Astına kötü muamelede bulunan amire, kınama cezası verilebilmektedir.
-Astın karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketlerde bulunan amire, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilebilmektedir.
-Astına hakarette bulanan veya tehdit eden amire, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilebilmektedir.
-Astına fiili tecavüzde bulunan amire, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarma cezası verilebilmektedir.
-Herhangi bir sebeple görevden uzaklaştırdığı memur hakkında, keyfi olarak ya da garaz veya kinle derhal soruşturmaya başlamayan veya gerekli şartlara rağmen görevden uzaklaştırma tedbirini kaldırmayan amirin hukuki, mali ve cezai sorumluluğu olacaktır.