Memur kazanılmış hak aylık derecesinin altında bir kadroya atanabilir mi?

Memurlar kazanılmış hak aylık derecelerinin altında bir kadroya atanabilir mi? İşte yanıtı...

Soru:

1993 yılından bu yana … Üniversitesinde çalışmaktayım. Meslek Lisesi mezunuyum. 21 yıllık devlet memuruyum. Kadrom bu zamana kadar …. Bilgi İşlem Daire Başkanlığındaydı ve "Bilgisayar İşletmeni" kadrosu ile çalışmaktaydım. Son 3 yıldan beri de ….Ü. Fen Edebiyat Fakültesinde 13-b/4 maddesine göre çalışmaktayım. 
Bilgisayar İşletmeni olarak bu zamana kadar 4 lük kadroda çalışıyordum. Ek göstergem 650, Kazanılmış hak aylığım 4/3, emekli aylığım 3/1, görev aylığım 4/3 tü.
15 mart 2013 tarihinde tarafıma tebliğ edilen yazıda 13-b/4 görevlendirilmemin kaldırıldığı ve şu an görev yapmakta olduğum …Ü. Fen Edebiyat Fakültesine kadromun verildiği tarafıma tebliğ edildi.
Ayrıca şu anki Bilgisayar İşletmenliği kadromda değiştirilmişti. Şimdiki kadrom "Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği" kadrosudur. Şahsıma verilen bu kadro 7 lik bir kadrodur ama ne kazanılmış hak aylığımda, ne emekli aylığımda ne de görev aylığımda bir değişiklik olmamıştır. Yani Bilgisayar İşletmenliği kadrosundaki değerler ile aynıdır. Maaşımda da hiçbir eksilme olmayacağı Personel Daire Başkanlığından ve Maaş İşlerine sorduğum bir kaç kişi tarafından da söylenmiştir.
Bu değişikliğin dayanağı tarafıma tebliğ edilen yazıda 657 sayılı DMK nun 67. ve 76. maddeleri uyarınca yapıldığı yazmaktadır. Bu değişikliğe istinaden bende Personel Daire Başkanlığına bir yazı yazdım. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap:

Devlet Üniversitelerinde 2 kısım personel istihdam edilmektedir.
1-Akademik personel 
2-İdari personel

1- Akademik personel hakkında 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Söz konusu kanunlarda hüküm bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

2- İdari personel hakkında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.

4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu "Rektör" başlıklı 13 maddesinin "b) Görev, yetki ve sorumlulukları" başlıklı bendinin 4 üncü fıkrasında "Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek," hükmü yer almaktadır.
Anılan hüküm görev yeri değiştirme ve yeni ve farklı görev verme yetkisinin rektöre verildiğini düzenlemektedir. Bu yetki çerçevesinde rektör istediğini yapamaz. Ancak Kanun Tüzük ve yönetmelik hükümlerine uymak suretiyle hareket etmek zorundadır.

Diğer taraftan, Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları"başlıklı 67 ncı maddesinde "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde (...)(1) kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir." ve "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" 76 ıncı maddesinde"Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." 
hükmü yer almaktadır.
Mezkur 76 madde kurum içerisinde atama düzenlenmektedir. Bu madde uyarınca asıl olan kazanılmış hak aylık derecesine eşit veya 68 inci madde hükmü uyarınca daha üst derecelere atanmak mümkündür.
Kazanılmış hak aylık derece ve kademenin altına atama ancak memurun isteği ile mümkün bulunmaktadır.
Memurun isteği dışında kazanılmış hak aylık derecenin altına atama yapılamaz yapılan atama mevzuata aykırıdır.
Bu tür bir atamayı yargı yolu ile iptal edilmesi kaçınılmazdır.
Rektörlük tek bir kurumdur. Farklı fakültelere tahsisli kadrolara yapılacak atamalarda yalnız 657 sayılı Kanunun 76 üncü maddesi hükmü uygulanır.
657 sayılı Kanunun 67 maddesi devlet memurunun derece yapması gerekirken yapmaması halinde uygulanacak bir maddedir.
Böyle bir uygulama rektörlük personel daire başkanlığı başındaki kişilerin liyakatini göstermektedir.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Üniversite idari personelinin;
1- Görevlerinin ve yerlerinin değişmesi 657 sayılı Kanun ve görevde yükselmeye ilişkin mevzuat hükümlerine uymak şartıyla rektör tarafından yapılabileceği,
2- Kazanılmış hak aylık derce ve kademesinin altındaki bir kadroya atanması ancak memurun isteği ile mümkün olabileceği,
3- Bilgisayar işletmeni ve veri hazırlama kontrol işletmeni kadroları arasında mali haklar bakımından fark bulunduğu bu sebebe dayanarak dava açmanız halinde de davayı kazanma imkânı bulunduğu,
4-Rektörün görev yeri değiştirme ve yeni ve farklı görev verme yetkisinin mutlak olmayıp meri mevzuat olan 657 sayılı Kanun ve görevde yükselmeye ilişkin mevzuatla sınırlı olduğu,
değerlendirilmektedir.
Açıklamalar çerçevesinde dava açma veya açmama sizin takdirinizdedir.