Memura aylıksız izin müjdesi!
Çalışma hayatına ilişkin önemli düzenlemeler ardarda yapılırken çalışma yaşamının dinamikliğine uygun olarak TBMM’de görüşülen kanun tasarısı ile bir çok kesime önemli haklar getiriliyor. Ayrıntılar haberimizde...
Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler ardı sıra yapılırken TBMM'de ele alınan kanun tasarısı ile milyonları ilgilendiren kesime önemli haklar getiriliyor. Bunlar biri olan 'memura aylıksız izin' neyi kapsıyor? İşte ayrıntılar...
GENÇLERE GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ
Gelir vergisi muafiyeti ile iş hayatına girecek genç işverenler desteklenecek. Bu kapsamda, 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere, elde ettikleri gelirlerin 12.600 TL’ye kadar olan kısmı için kazanç istisnası sağlanmaktadır.
ESNAFIN 8.000 TL'SİNDEN VERGİ ALINMAYACAK
Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmayacaktır. Bu da esnafımızın büyük bir sorununa derman olmaktadır. Esnaf bu düzenlemeyle rahat bir nefes alacak.
ÖĞRENCİDEN PASAPORT HARCI ALINMAYACAK
Öğrenimi devam eden ve 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmaması amaçlanmaktadır. Öğrenciler bununla birlikte harç ödemeden pasaport alabilecek.
İZİNLİ MEMURA KADRO-DERECE İMKANI
Memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri sürelerin kademe ve derece intibakında değerlendirilebilecek.
DOĞUM YAPANA KISMİ ÇALIŞMA
Kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmaksızın çalışma imkânı tanınması amaçlanmaktadır.
Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilmekte, bebeğin engelli doğması halinde ise her halükarda 12 ay süreyle çalışan kadın memura yarı zamanlı çalışma imkânı getirilmektedir.
Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen erken doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilmesi öngörülmektedir.
Söz konusu haklardan evlat edinenlerin de aynen yararlanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca memurların evlat edinmesi hâlinde çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilmesi öngörülmektedir.
MEMURA AYLIKSIZ İZİN
Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız iznin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilmesine ve 24 aylık ücretsiz izin hakkından evlat edinen memurların da faydalanabilmesine imkân sağlanmaktadır.
Doğum sonrası memurlardan yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanacak olanların, bu sürelere ilişkin sigorta prim/emekli keseneği ve kurum karşılıkları ile genel sağlık sigortası primlerinin SGK’na ne şekilde gönderileceği ilişkin düzenleme yapılmıştır.
POLİSİN ASKERİN TAZMİNATI ARTIYOR
Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil kadrolarda bulunanların yararlanmakta oldukları emniyet hizmetleri tazminat oranlarının %25 oranında arttırılacak.
Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil personelden yüksek öğrenimli olanların ek göstergeleri 2200’den 3000’e yükseltilmektedir.
Uzman erbaşlara uygulanan ek gösterge tavanı 2200’den 3000’e yükseltilmektedir.
Uzman jandarmalara uygulanan ek gösterge tavanı 2200’den 3000’e yükseltilmektedir.
UZMAN ERBAŞA KADRO
Uzman erbaş olarak en az 7 yıl hizmeti bulunanların; boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur kadrolarına atanacaklar.
Uzman erbaşların birinci dereceye kadar yükselebilecek. Uzman erbaş olarak görev yapmış olup bu görev üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlar en son öğrenim durumları dikkate alınarak bu haktan faydalanabileceklerdir.