Memura verilen emir kurallara aykırıysa ne olur?
Devlet memurlarına amirleri tarafından verilen emirlerin mevzuata aykırı olması sonrasında memurların izleyeceği yok oldukça önemlidir.
AMİRLERİN EMİR VERMESİ
Yürüttükleri görevler bakımından amir konumunda olan Devlet memurları, amiri oldukları kurumların ve hizmet birimlerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevlerini zamanında ve eksiksiz olarak yapmak ve yaptırmakla göreli ve sorumludurlar. Amirler, bu görevlerini yerine getirirken amiri oldukları memurlara emir de verebilmektedirler.
EMRİN YERİNE GETİRİLMESİ
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan Devlet memurlarının, amirlerinden aldıkları emirleri yerine getirmeleri, kamu hizmetlerinin yürütülmesi bakımından zorunludur.
Amir tarafından verilen ve anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan emirlerin memurlar tarafından yerine getirilmesi gerekir.
MEVZUATA AYKIRI EMİR
Amirleri tarafından yazılı ya da sözlü olarak verilen emirleri Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı gören memur, o emir yerine getirmez.
Emri yerine getirmeyen memur, bunun gerekçesini sözlü ya da yazılı olarak (memurunyeri.com olarak, yazılı olmasının daha uygun olacağını değerlendirmekteyiz) emri veren amire bildirir.
Amirin verdiği emirde ısrar etmesi ve bu ısrarını emri yazılı olarak memura bildirmek suretiyle ortaya koyması durumunda, memur verilen emri yerine getirmek zorundadır. Ancak, amir emrindeki ısrarını yazılı olarak bildirmezse, memur o emri yerine getirmez.
Amirin emrinde ısrar ederek bunu yazılı olarak verdiği durumlarda, bu emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk, emri veren amire ait olacaktır.
YERİNE GETİRİLMEYECEK Mİ?
Verilen emrin konusunun suç teşkil ettiği durumlarda, o emir hiçbir koşulda yerine getirilmez. Konusu suç olan emirler konusunda amirin ısrarlı olması ve emrin yazılı olarak verilmiş olması da bu emirlerin yerine getirilmesini gerektirmez.
Bu tür emirleri yerine getiren memur, sorumluluktan kurtulamaz. Ancak, acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için ilgili kanunlarda belirtilen istisnai haller saklıdır.