Memurlar bir kerede en fazla kaç gün yıllık izin kullanabilir

Memurun bir yıl içinde en fazla ne kadar yıllık izin kullanma hakkı bulunuyor? İşte 657'ye göre bu sorunun yanıtı...

657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na göre, memurların bir defada en az veya en çok ne kadar süre ile yıllık izin kullanabilecekleri konusunda herhangi bir belirleme yer almıyor.

Hizmet sürelerine bağlı olarak yıllık izin süreleri farklı belirlenmiş olan memurların, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na göre, Devlet memurlarının bu Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları hükme bağlanmış ve yıllık izin konusunda da bazı belirlemeler yapılmıştır.

 

Yıllık izin konusunda Kanunda yer alan hükümlerden;

*1 yıldan az hizmeti olan memurların yıllık izin hakkının olmayacağı,

*1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar ile 11 yıldan az hizmeti olan memurların yıllık izin hakkının 20 gün olacağı, zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebileceği,

*11 yıl ve daha fazla hizmeti olan memurların yıllık izin hakkının 30 gün olacağı, zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebileceği,

*Yıllık izinlerin, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceği,

*Birbirini izleyen iki yılın izninin bir arada kullanılabileceği, ancak cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin haklarının düşeceği

anlaşılmaktadır.
MEMUR YILDA BİR DEFADA EN FAZLA KAÇ GÜN İZİN KULLANABİLİR?

Devlet Memurları Kanunu, iki yıla ait izinlerin birleştirilerek kullanılmasına imkan vermekle birlikte, yıllık izinlerin en az veya en çok kaç parça halinde kullanılabileceği konusunda bir belirleme yapma yerine, yıllık izinlerin amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceğinden söz ederek bu konuda amirlere takdir hakkı tanımıştır.

Bu çerçevede, uygulamada kurumların/amirler tarafından memurların yıllık izin kullanımı konusuna çeşitli sınırlamaların de getirildiği görülmektedir. Örneğin; bazı memurların yıllık izinlerini tek seferde ya da belli sürelerle kullanmaya zorlandıkları, bazı memurların ise herhangi bir sınırlama olmaksızın birer gün sürelerle bile yıllık izin kullanımına müsaade edildiği durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Bu çerçevede, hizmet gereklerinden kaynaklı zorunluluklar dışında, memurların yıllık izin haklarının parçalı olarak ya da birleştirilerek kullanılması konusunda kurumları/amirleri tarafından sınırlama veya zorlamaya gidilmesinin “yıllık izin hakkı”nın amaç ve kapsamı ile bağdaşmayacağını değerlendirmekteyiz.

Bu nedenle, memurun görevi ve bulunduğu kurumun yürüttüğü görev ve hizmetlerden kaynaklı zorunluluklar dışında, memurun istemesi halinde; içinde bulunulan yıla ait izin sürelerini kullanmayarak bir sonraki yıla aktarması veya içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıla ait yıllık izin sürelerini birleştirerek topluca kullanması mümkündür.

Buna göre, yıllık izin süresi 30 gün olan memurun bir önceki yıla ait 30 günlük izin süresini de bu yıla aktarmış olması ve izin kullanımında yol izninden de yararlanması durumunda, memurun bir defada kullanabileceği en uzun yıllık izin süresinin (yol izni dahil) 64 güne kadar çıkabileceği görülmektedir.