Memurlar işe sakallı gidebilir mi 2016 yönetmeliği

Devlet memuru işe sakallı gidebilir mi? Memurlar kamu dairesine sakallı gidebilir mi, kılık kıyafetler 2016'da değişecek mi? İşte yeni yönetmeliğin esaslarıyla memura getirilen kılık kıyafet sınırlamaları...

Devlet memurlarının kamu dairelerinde bazı memurlar zaman zaman Yönetmelikle belirlenmiş kılık ve kıyafet hususunda dikkatli olmuyor; yönetmeliğin getirdiği kural ve sınırlamalara uymayabiliyor... Peki 2016'da memurların kılık kıyafet yönetmeliğinde değişimler ne yönde... İşte yanıtı...

16/7/1982 tarih ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”, memurların görevli başında kılık/kıyafetlerinin nasıl olması gerektiğini belirlerken, mevzuatta öngörülen kılık ve kıyafet kurallarına uymayan Devlet memurlara verilecek disiplin cezaları ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

MEMUR SAKALIYLA İŞE GİDEBİLİR Mİ?

Yönetmeliğe göre, memurun sakal bırakarak veya sakal tıraşı olmadan işyerine gelmemesi gerekir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ise, belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranan memura UYARMA cezası verilmesi ve bu durumun tekrar etmesi durumunda KINAMA cezası verilmesi öngörülmüştür.

Bu çerçevede, Yönetmelikteki sakal yasağı düzenlemesi kaldırılmadan veya değiştirilmeden, memurun sakal bırakarak veya sakal tıraşı olmadan işe gelmesi, disiplin cezası verilmesini gerektiren bir durum olacaktır.


BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKTI FAKAT SAKAL YASAĞI KALMAMIŞTI!

Öte yandan, 2013 yılında söz konusu Yönetmelikte önemli değişiklikler yapılmış ve kamu çalışanlarının başörtülü olarak görev yapmalarının önündeki yasak kaldırılmıştı. O dönemde, memurların sakal yasağının da kaldırılacağı yönünde spekülasyonlar yapılmasına rağmen sakal yasağı devam etmişti. Ancak, izleyen süreçte ve günümüzde bazı memurların sakal tıraşı olmadan işe gittikleri de görülmüştür/görülmektedir.

YÖNETMELİK ERKEK MEMURLARININ KILIK KIYAFETİ İÇİN NE DİYOR?

Erkek memurların;

-Elbiseleri temiz, düzgün, ütülü ve sade olmalıdır.

-Ayakkabıları kapalı, temiz ve boyalı olmalıdır. (Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez)

-Bina içinde ve görev mahallinde başı daima açık olmalıdır.

-Favorileri kulak ortasından aşağıda olmamalıdır.

-Saçları, kulaklarını kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılmalı ve temiz, bakımlı, taranmış olmalıdır.

-Hergün sakal tıraşı olması ve sakal bırakmamaları gerekir.

-Bıyıklarını tabiî olarak bırakmaları, uzunluğunun üst dudak boyunu geçmemesi, üstten alınmaması, yanların üst dudak hizasında olması ve alt uçlarının dudak hizasından kesilmesi gerekir.

-Kravat takması, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri sü­veterler giymemesi gerekir.

-Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşmamaları gerekir.

Öte yandan, hizmet gereği kılık kıyafet uygulamasında farklılığa gidilebilecek meslekler de olabilmektedir.

YAZ DÖNEMİNDE KILIK KIYAFET DÜZENLEMESİ

Kıyafet Yönetmeliğine göre, 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında yaz kıyafeti uygulaması yapılabilmektedir.

Ancak, bu Yönetmeliğe istinaden yaz dönemlerinde çıkarılan Başbakanlık Genelgelerinde sadece; makam odalarına giriş ve çıkışlar da dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırıldığı görülmektedir.