Memurların ek göstergesinde belirleyici üç önemli hak
Unvana, öğrenime ve kariyere göre şekillenen ek gösterge uygulamasını çalışma yaşamında etkileyebilecek üç önemli hakkın bilinmesinde fayda bulunuyor.
- Dünkü yazımızda da () belirttiğimiz üzere “” görev aylığında önemli ve hele de emekli aylığında en önemli unsur. Sınıflara ve unvanlara bağlı olarak “Kazanılmış hak aylık derecesine” göre yükselen ek göstergede memuriyet dönemindeki unvan ve sınıf değişiklikleri durumunda yapılması gerekli uygulamaların da bilinmesi gerekiyor. Emeklilikte hak kazanılacak ek gösterge üzerinde kariyerin, altı aylık kıdem uygulamasının, ek göstergesi farklı unvan değişikliklerinin ek gösterge uygulaması üzerindeki etkisinin önemli detaylarının bilinmesinde de fayda bulunuyor.
Unvana, öğrenime ve kariyere göre şekillenen ek gösterge uygulamasını çalışma yaşamında etkileyebilecek üç önemli hakkın bilinmesinde fayda bulunuyor.
Ek Göstergede Kariyer Uygulaması
İlgililerin kariyerleri ile ilgili sınıflardan başka sınıflara geçmeleri halinde kariyerlerinin ek göstergelerinin yeni sınıflarındaki ek göstergelerinden daha yüksek olması halinde; haklarında kariyer ek göstergelerinin uygulanması gerekiyor.
657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesindeki bu hükümle; doktor, mühendis, , müfettiş gibi kariyerleri ilgili görevlerden Genel İdare Hizmetleri Sınıfına ait l, 2, 3, 4 dereceli kadrolara atananlara kariyerlerinin ek göstergelerinden faydalanmaları imkânı bulunuyor.
Böyle sınıf değiştirenlerin kariyeri ile ilgili hizmet sınıfının ek göstergesi fazla ise, gerek görev aylıkları ve gerekse emeklilikleri esnasında bu ek göstergelerin esas alınması sağlanabiliyor.
Örneğin mühendislik kadro veya pozisyonundaki bir memurun kazanılmış hak aylığı bakımından da 2 nci derecedeyken daha sonra 1 inci derece müdür kadrosuna atanması halinde 1 inci derece müdürün ek göstergesi olan 2200 ek gösterge yerine kazanılmış hak aylık derecesine göre Teknik Hizmetler Sınıfındaki Mühendis unvanlı kadroda alabileceği 3600 ek göstergenin uygulanması gerekiyor.
Yalnızca 657 sayılı Kanuna tabi hizmet sınıfları ile ilgili olan kariyer uygulamasından
askeri personel, hakimler-savcılar ve akademik personelin faydalanması söz konusu olmuyor.
Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için