Memurların fazla çalışmasına ek ücret verilir mi?

Memurların mesai haricinde yaptığı çalışmalara ek ücret verilir mi? İşte memurların fazla çalışmaları ve ek ücretleri hakkında ayrıntılı bilgi...

Memurların işleri bazen mesai saatlerinin dışına sarkabiliyor. Peki bu durumlarda memurlara çalışmalarının karşılığında ek ücret verilir mi? İşte ayrıntılar...

Anayasa'nın 128'inci maddesi, memurların aylık ve ödeneklerinin kanunla düzenleneceğini, mali ve sosyal haklara ilişkin olarak ise toplu sözleşme hükümlerinin saklı olduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99 uncu maddesinde, memurların haftalık çalışma sürelerinin genel olarak 40 saat olduğu, 100 üncü maddesinde de günlük çalışma saatlerinin merkezde Bakanlar Kurulunca illerde ise valiler tarafından belirleneceği öngörülüyor.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNA GÖRE FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Devlet memurlarına hangi hallerde fazla çalışma yaptırılacağı ve fazla çalışma ücretinin nasıl belirleneceği ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 178 inci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

" 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;

a. Salgın hastalık ve tabii afet gibi olağanüstü hallerin olması (bu hallerin devamı süresince),

b. Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,hallerine münhasır olmak üzere, yaptırılacak fazla çalışmalar ücretle karşılanır.Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir."

BUNA GÖRE FAZLA ÇALIŞMALARA ŞU HALLERDE ÜCRET VERİLİR 

1- Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin meydana gelmesi,

2- Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,
halinde ücretle karşılanabiliyor.

ÜCRETLE KARŞILANMAYAN FAZLA ÇALIŞMALAR 

"Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir. "

Bu hükme göre de fazla çalıştırılan personele her 8 saat için bir gün hesabıyla izin verilmesi gerekiyor.

Diğer taraftan, yukarıda belirtilen haller dışında özel kanun, toplu sözleşme hükmü veya Bakanlar Kurulu kararıyla da fazla çalışma ödemesi verilebiliyor.