Memurun saatlik izinleri yıllık izinden düşülür mü?

Mahkeme kararına göre saatlik izinlerin toplanması halinde, 10 güne denk gelen sürenin, ilk 10 günlük mazeret izinlerine karşılık olarak değerlendirilebilecek.

Maliye Bakanlğında yaşanan olayda, Türk Büro Sen üyesi bir memura 2011 yılında verilen saatlik izinlerin toplamı 85 saattir. Maliye Bakanlığı, bu saatlik izinleri, her 8 saati bir güne denk gelecek şekilde hesaplamış ve 10 günlük izni memurun yıllık izninden düşmüştür.

Memur, saatlik izinlerin toplanarak yıllık izinlerden düşülmesini dava konusu etmiştir.

Ankara 7. İdare Mahkemesi yaptığı incelemede, 657 sayılı Kanunda 10 güne kadar mazeret izni verilmesine ve ikinci 10 günlük mazeret izinlerinin (öğretmenler hariç) yıllık izinlerden düşülmesine yönelik düzenleme bulunduğunu tespitini yapmıştır. Mahkeme yaptığı bu tespit sonrasında, saatlik izinlerin toplanması halinde, ilk 10 güne tekabül eden sürenin, mazeret izni verilebilecek süre içinde kaldığını belirterek yapılan işlemin yanlış olduğuna karar vermiştir.

Memurlar.net'in haberine göre mahkeme kararının atıfta bulunduğu 657'nin 104/C bendi hükmü şu şekildedir:

C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

Mahkeme, saatlik izinlerin toplanarak yıllık izinden ancak ikinci 10 günlük mazerete tekabül eden süre kadar olması halinde düşülebileceğini belirtmiştir.

Yukarıdaki örnek gidecek olursak, memur eğer 2011 yılında 160 saat saatlik izin kullanmış olsaydı, bu toplamda 20 güne denk gelecekti. İlk 10 günlük süre mazeret izni sınırları içerisinde kalacak ama ikinci 10 günlük süre yıllık izinden düşülebilecektir.

İŞTE MAHKEME KARARI