ÖGESEN'in 50/d toplantısında sunduğu rapor!

Öğretim Elemanları Sendikası'nın 50/d toplantısında sunduğu, '2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/D Maddesi Uyarınca Atanan Araştırma Görevlileri İle İlgili ÖGESEN Raporu' sadece Memurhaber.com'da.

MEMURHABER.COM/ÖZEL-NİYAZİ SOLAK: Öğretim Elemanları Sendikası'nın 50/d toplantısında sunduğu, '2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/D Maddesi Uyarınca Atanan Araştırma Görevlileri İle İlgili ÖGESEN Raporu' sadece Memurhaber.com'da.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/D Maddesi Uyarınca Atanan Araştırma Görevlileri İle İlgili ÖGESEN Raporu

a. 50/d Maddesinin Sebep Olduğu Sorunlar
1. Yükseköğretimde 50 bin doktoralı öğretim elemanına ihtiyaç olmasına rağmen 50/d’li araştırma görevlilerinin işlerine son verilerek binlerce yetişmiş insan heba ve mağdur edilmektedir. Bu durum ayrıca gelecek kaygısı sebebi ile verimli bir lisansüstü eğitim süreci geçirilememesine ve zaman kaybına sebep olmaktadır.

2. Statüsü ve yapılan iş aynı olmasına rağmen farklı araştırma görevliliği karoları (33/a, 50/d, ÖYP-33/a) çeşitli adaletsizliklere yol açmaktadır. Örneğin bir üniversite tüm araştırma görevlilerini 33/a maddesi uyarınca atarken, başka bir üniversite tüm araştırma görevlilerini 50/d maddesi uyarınca atayabilmekte veya aynı üniversitede, aynı fakültede, aynı bölümde görev yapıp farklı statüde araştırma görevlileri atanabilmektedir. Bu durum 50/d-33/a atama tipi farklılığının keyfi uygulamalara ve araştırma görevlileri arasında eşitsizliğe sebebiyet vermektedir.

3. 50/d maddesi uyarınca ataması yapılan araştırma görevlilerini, çalıştıkları kurumlarda çoğu yönetici “Burslu Öğrenci” statüsünde görmekte fakat normal bir araştırma görevlisi olarak çalıştırmaktadır. Ayrıca 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50. Maddesinin d bendinde “Lisansüstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler.” denilmektedir. Dolayısı ile bu maddede “Burslu Öğrenci” statüsü ile “Öğretim Yardımcılığı” statüsü ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Kurum sicil numarası ve emekli sicil numarasına sahip tüm 50/d’li Araştırma Görevlilerinin Öğretim Yardımcısı statüsüne sahip olduğu kanun maddesinde açıkça ortaya konmuştur.

4. 50/d Araştırma Görevlileri gelecekleri ile tehdit edilerek Mobbinge maruz kalabilmektedir.

5. 50/d Araştırma Görevlileri YÖK’ün yurtdışı araştırma burslarından faydalanamamaktadır.

6. Bazı üniversiteler 50/d maddesi uyarınca atanan araştırma görevlilerine yüksek lisans eğitimi sonrası doktora eğitimi fırsatı vermeden kadroları ile ilişiklerini kesmektedir.

b. 50/d Sorunu İçin Çözüm Önerileri

1. Çözüm noktasında ilk önerimiz YÖK’ün alacağı bir kararla 50/d uyarınca atanan araştırma görevlilerinin herhangi bir koşul (doktora yeterliliği geçmiş olmak, yayın vb.) aranmaksızın 33/a uyarınca atanmaları ve daha önce ilişikleri kesilen 50/d’li araştırma görevlilerinin belirli bir süre içinde başvurmaları halinde göreve iadelerinin sağlanmasıdır. Bu öneri için genel gerekçemiz araştırma görevliliğine ilk kez ataması 33/a uyarınca yapılan araştırma görevlilerinin alım şartlarının (ALES, Yabancı dil, Not ortalaması, cari alımlar için bilim sınavı notu) 50/d uyarınca ataması yapılan araştırma görevlileri ile aynı olması ve başka bir şart istenmemesidir. Ayrıca kanuni düzenleme ile bu madde tamamen kaldırılmalıdır.

2. Eğer 50/d sorunun çözümü 50/d’den 33/a’ya geçiş kriterleri konularak gerçekleştirilmek ve 50/d maddesinin devamlılığı istenirse aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat edilmelidir:

 YÖK objektif, uygulanabilir kriterler belirlemeli, bu kritelerleri üniversite yöneticilerinin inisiyatifine bırakmamalı, ve çözümü tek seferlik değil sürekli olarak uygulamalıdır.

 Fakülte bazlı ayrım kesinlikle yapılmamalıdır. Özellikle Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin Temel Tıp Bilimleri Bölümlerinin Öğretim Üyeleri çok büyük bir çoğunlu "Hekim" değildir. Buna rağmen hekim olmayan 50/d Araştırma Görevlileri, hekim olan üst yöneticilerden baskı görmekte ve fakülte de kadro verilmek istenmemektedir. Örneğin bütün Araştırma Görevlilerini 33/a kadrosuna geçiren bir çok üniversite Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerini dışarıda bırakmıştır. Oysa Temel Tıp olmadan bu fakülteler tamamen işlevsiz kalacaktır.

 Doktora eğitimi olmayan bölümlerde ve yüksek lisans eğitimi bittikten sonra kadro ile ilişiklerini kesen üniversitelerde istihdam edilen 50/d’li araştırma görevlerinin ilişiklerinin devamını sağlayacak ve doktora eğitimlerini garantiye alacak bir maddenin de karara eklenmesi gerekmektedir.

 Doktora eğitimlerini tamamlayan fakat kriterleri sağlayamayan 50/d’li araştırma görevlilerine kriterleri sağlayabilmesi için bir (1) yıl ek süre verilmelidir.

 Daha önce ilişiği kesilen 50-d’li araştırma görevlilerinin talep etmeleri halinde kadroya iadeleri gerçekleştirilmeli ve kriterleri sağlayabilmeleri için ek süre verilmelidir.

ÖGESEN olarak kriter önerilerimiz aşağıda sıralanmıştır:

• Doktora yeterliliği geçmiş olmak,
• Uluslararası ya da ulusal hakemli dergilerde bir (1) adet makalesi bulunmak,
• Uluslararası ya da ulusal kongre, sempozyum veya seminerlerde bir (1) adet sözlü sunumu ya da iki (2) adet poster sunumu gerçekleştirmiş olmak.

ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak