ÖSYM KPSS Lise/Önlisans Sınav Sonuçları-2014 Kpss sonuçları
2014 KPSS memur adayları sonuçlarını ne zaman öğrenebilecek?,2014 Kpss önlisans sınavı sonucu ne zaman açıklanacak?
ÖSYM, 27-28 Eylül'de yapılan KPSS önlisans ve ortaöğretim sonuçlarını açıkladı. KPSS önlisans/ortaöğretim 2014 sonuçlarınız memurhaber.com'da. KPSS sonuçları son dakika açıklandı.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilen, KPSS'nin ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumu 170 sınav merkezinde saat 09.30'da başladı. Adaylara, 120 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika süre verildi.Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, sınavın başlama saatinden önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulundu. Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı ya da pasaportları kontrol edilerek alındı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okudu ve ilgili oturumda cevaplanacak test için kullanılacak sınav evrakıyla içinde kalem, silgi bulunan kutular dağıtıldı.
KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR
KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.
KPSS A GRUBU KADRO
Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.
KPSS B VE C GRUBU KADROLAR
KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır
KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.
Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirleyen "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği" ile Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 1 Nisan 2013 tarihli kararı uyarınca yurt dışında alınan diplomaların denkliğinin kabul edilebilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında başvuran adaylardan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca haklarında sınava girme kararı alınanların, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'na girme zorunluluğu bulunuyor. Bu durumdaki adayların da KPSS'ye, kılavuzdaki kurallara uygun olarak başvurması gerekiyor.
Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl; ancak öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacak. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecek. 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra lisans düzeyinden mezun olan ve lisans düzeyinden KPSS'ye girmeyip KPSS'ye ortaöğretim veya önlisans düzeyinden giren adayların takip eden KPSS B grubu lisans sınavına girmeleri halinde, KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçları sona erecek; takip eden KPSS A grubu sınavına girmeleri KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçlarını etkilemeyecek.
KPSS'nin ortaöğretim oturumuna 1 milyon 828 bin 53 aday başvurmuştu. Kamu Personeli Seçme Sınavı, ortaöğretim düzeyine yönelik yapılan oturumla tamamlandı. Sınav sonuçları ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenilecek. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.ÖSYM'in şu tarihte açıklanacak diye resmi bir açıklaması bulunmamaktadır. En son yapılan KPSS sınavı yani 2 sene önceki sonuçlara göre bir kıyaslama yaptığımızda KPSS sonuçlarının bayramdan sonra açıklanacağını görmekteyiz. Geçen yıl kpss sonuçları tam 30 günde açıklanmıştı. 2 sene içerisinde OSYM bir çok sınav ve yerleştirme sonuçlarını kısa bir süre içinde açıklasada 2014 KPSS sonuçları'nın büyük ihtimal bayramdan sonraki hafta açıklanacak.
KPSS ÖĞRETMENLİK SINAVI NEDİR?
KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan tüm eğitim kurumlarında gerek sözleşmeli ve gerekse kadrolu olarak öğretmenlik yapacak olan tüm adayları kapsamaktadır .Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir. KPSS öğretmenlik sınavında Genel Yetenek - Genel Kültür sınavına ek olarak 120 sorudan oluşan Eğitim Bilimleri (Pedagojik Formasyon) sınavı yapılır.
KPSS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?
ÖSYM tarafından her yıl yapılan KPSS-Lisans sınavında alınan puanlar 2 yıl süre ile geçerlidir. Sürede esas alınan yıl değil, bir sonraki KPSS sınavıdır. Yani 2008 KPSS puanları 2010 KPSS sınavı yapana kadar geçerlidir.KPSS'ye Başvurma Koşulları Nelerdir? KPSS'ye ortaöğretim kurumlarından (lise ve dengi meslek lisesi), önlisans programlarından (iki yıllık meslek yüksekokulu ve açık öğretimin iki yıllık programları) ve lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilmektedir. Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları tarihte, B Grubu kadrolar için ÖSYM'ye Tercih Formlarını teslim ettikleri tarihte mezun durumda olmaları şarttır. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların KPSS başvuru kılavuzunda veya ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir. Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmamaktadırlar. Sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan adaylar, sınavın geçerlik süresi içinde mezun olacaklarını düşünüyorlarsa, sınava mezun olacakları düzeyde girmeleri uygun olacaktır. Sınava başvurulan tarihte mezun durumda olmadığı için öğrenim durumunu mezun olacağı düzeyin altındaki düzeyde işaretleyen adaylar, sınav tarihinden önce mezun olmuşlarsa, mezun oldukları tarihin, sınava başvurunun bitiş tarihi ile sınav tarihinin bir gün öncesi arasında mezun olduğunu gösteren bir belgeyi ÖSYM'ye mutlaka göndermeli veya bizzat götürmelidirler. Bu adaylar, sadece Ankara'da sınava alınabileceklerdir. Sınav tarihinden önce mezun olmuş adayların, bir alt öğrenim düzeyinde sınava girmeleri halinde, bu sınavın sonuçlarına göre atamalarının yapılması mümkün değildir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı Puanları Nasıl Hesaplanır?
Adayların KPSS puanının hesaplanmasında kullanılan işlem basamakları aşağıda verilmiştir.
KPSS puanın belirlenmesinde o yıl sınava giren öğrencilerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri belirleyici olmaktadır.
Puanın Hesaplanması
1-)Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri Testleri için adayın doğru cevaplarından yanlış cevap sayısının dörtte biri düşülerek ham puanlar bulunur.
2-)Ham Puanlara ait aritmetik ortalama ve standart kayma değeri hesaplanır.
3-)Adayın ham puanı ,aritmetik ortalama ve standart kayma kullanılarak standart puan hesaplanır.
T : Standart Puan
Adaya ait ham puan (yanlış cevapların dörtte biri doğru cevaplardan çıkarılarak elde edilen puan)
Sınava giren bütün adayların ham puanlarının aritmetik ortalaması
Sınava giren bütün adayların ham puanlarının standart kayması
2. Üç ayrı Bölüm için hesaplanan standart puanlar
Genel Yetenek : 0,3 ile
Genel Kültür : 0,3 ile ve
Eğitim Bilimleri : 0,4 ile çarpılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanır.
3. ASP'lara ilişkin aritmetik ortalama ile standart kayma hesaplanarak aşağıdaki formül ile KPSS puanı hesaplanır.
KPSS =
ASP = Adayın ağırlıklı standart puanı
= Ağırlıklı standart puan dağılımına ilişkin aritmetik ortalama
S = Ağırlıklı standart puan dağılımına ilişkin standart kayma
B = ASP dağılımında en yüksek ASP
KPSS'de kopya sorgusu
2010 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) eğitim Bilimleri sınavında kopya iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı MemurSuçları Bürosu'nda yürütülen soruşturmada, Savcı Yücel Erkmen, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) yazı yollayarak Devlet Personel Başkanlığı'ndan 2010 ve 2013 yılları arasında başarı puanlarına dayanılarak devlet kurumlarına yerleştirilenlerle ilgili bilgi istedi. Maliye Bakanlığı'na yazılan yazıda ise şüphelilere yönelik son 5 yılda mali bir inceleme yapılıp yapılmadığı soruldu. ÖSYM'ye gönderilen talepte de 2010 eğitim bilimleri sınavından 100 ve yakın puan alan 3227 kişinin iletişim bilgileri, TC numaraları istendi.
Kamuya girenler araştırılıyor
Devlet Personel Başkanlığı'na 9 Eylül 2014'te gönderilen talimatta KPSS eğitim bilimleri sınavından tam puan ve tam puana yakın puan alan adaylarla ilgili isim listesi gönderilirken, şu bilgiler istendi: “Şahısların ÖSYM Başkanlığınca KPSS sınavlarının sonucuna istinaden, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait başarı puanlarına dayanılarak devlet kurumlarına yerleştirilen olup olmadığı, var ise hangi yıl, hangi başarı sırası ile yerleştirildiği ve halen görevli bulunduğu kurumun belirtilerek gönderilmesi.”
ÖSYM'den ise 2010 yılı KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 100 ve üzeri doğru cevap yapan 3227 şahıstan, 2011-2012-2013 ve 2014 yıllarında üzenlenen KPSS sınavlarına girenlerin doğru cevap sayıları, puanları, iletişim bilgileri, TC numaraları, adresleri istenen bilgiler arasında yer aldı. Maliye Bakanlığı'ndan ise söz konusu isimlere yönelik son 5 yılda inceleme yapılıp yapılmadığı, yapılmamış ise yapılarak savcılığa teslim edilmesi talep edildi.
Sekiz ÖSYM personeline ceza
2010'da yapılan sınavda KPSS soruları dışarı sızmış, sınavda 350 aday 120'de 120 yapınca skandal patlak vermişti. Sınav iptal edilmiş, hem Ankara Cumhuriyet Savcılığı hem de YÖK soruşturma başlatmıştı.YÖK'ün yürüttüğü idari soruşturmada disiplin kurulu, 'Kanaat oluştu ama kesin delile ulaşılamadı' diyerek açığa aldığı 8 ÖSYM personeline 'görevi suiistimal'den 10'da 1 maaş kesme cezası vermişti.
“Millet gocunuyor”
KPSS sınavında eşiyle beraber 120 net yapan dönemin Kayseri Özel Yelkenoğlu Lisesi Müdür Yardımcısı Bahadır Yolacan iddiaları yalanlayarak, “Selcuk Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyorum. 38 yaşındayım. İlk kez KPSS'ye girdim. Tarih öğretmeni eşim Reyhan'ı da teşvik edip dershaneye yazdırdım. Bir yıl her gün 3 saat calışarak, kazandık. Millet gocunuyor” demişti.