Polis teşkilatının tamamı eğitimden geçirilecek

Devam eden terör operasyonlarda can kaybının en aza indirilmesi ve tüm birimlerin benzer operasyonlarda başarıyla verilen görevleri eksiksiz yerine getirebilmesi için harekete geçen emniyet teşkilatı hizmet içi eğitimlerle artırmayı hedefliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün tüm personeli, Polis Akademisi'nin hazırladığı eğitim takvimi doğrultusunda "polis müdahale yöntem ve teknikleri", "araç durdurma ve güvenli şekilde müdahale ile şüpheli kişi ve araç arama", "İntihar saldırılarına karşı farkındalık" ve "acil müdahale" gibi konularda hizmet içi eğitime tabi tutulacak.

Bu amaçla Polis Akademisi tarafından hazırlanan eğitim müfredatı uygulanmaya başlandı. Öncelikle mesleğe yeni başlayacak memur adaylarını hedefleyen akademi, A'dan Z'ye tüm konularda eğitilmesi için çalışmalarını tamamladı.

POLİSLERE EĞİTİM GELİYOR

Eğitim süresince meslek için gerekli teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra öğrencilerin silah kullanma becerilerinin de geliştirilmesi için silahlı eğitimlere de ağırlık veriliyor. Bunun için öğrenciler, tabanca ve MP5 in dışında AK-47 olarak bilinen kalaşnikof silahlarla da "operasyonel atış ve meskun mahal" eğitimi alıyor.

Öğrencilere verilen bu eğitimden tüm personelin de faydalanabilmesi için yıl boyu aralıksız devam eden "kadro atışları"nın kapsam ve içeriğini değiştiren Polis Akademisi, bu yıl yapılacak atışlara tabanca ve MP5 in yanı sıra AK-47'yi de ilave etti. Ayrıca atışlarda kullanılan mermi sayısı da önceki yıllara oranla 6 kat artırılarak 300'e çıkartıldı. Bu rakamın AB üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında en çok atışın yapıldığı Almanya'dan bile iki kat fazla olduğu dile getiriliyor.

Öte yandan emniyetin bugüne kadar sürdürdüğü "savunma temelli" eğitim anlayışı da tarihe karışıyor. Yeni dönemde polise verilen eğitimin "müdahale odaklı" olması hedefleniyor. Bunun için emniyet teşkilatının resmi tüm unsurları haftada 5 gün 30 saat sürecek "polis müdahale yöntem ve teknikleri" adı altında bir eğitimden geçirilecek.

EĞİTİM 40 BİN PERSONELİ KAPSAYACAK

Eğitim ilk etapta Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ile kritik konumda olduğu değerlendirilen toplam 21 ilde görev yapan 40 bin personeli kapsayacak.

ACİL MÜDAHALE EĞİTİMİ VERİLMEYE BAŞLANDI

Emniyet teşkilatındaki tüm personelin aynı operasyonel kabiliyete ulaşması için düzenlenen "acil müdahale" eğitimi ise Antalya'nın Kepez ve Kemer ile Aydın'ın Didim ilçeleri, Afyon Nevşehir ve İstanbul'da verilmeye başlandı.

Özel hazırlanan alanlarda verilen ve 3 hafta süren eğitimde, katılanlara araç durdurma, kişi arama, sokak geçişleri, el yapımı patlayıcı ve bina araştırma gibi konu başlıklarında teorik ve pratik eğitim veriliyor.

İNTİHAR SALDIRILARIYLA İLGİLİ EĞİTİM

Son dönemde terör örgütlerin tercih ettiği bir yöntem olarak öne çıkan ve gerek araç gerek canlı bomba ile gerçekleştirilen intihar saldırıları üzerine polisin farkındalığı artırılacak. Bunun için zaman içerisinde tüm polislere "İntihar saldırılarına karşı farkındalık" eğitimi verilecek.

Söz konusu eğitimde polislere, canlı bomba ile bombalı araç kullanan kişilerin genelinde görülen davranış şekilleri aktarılacak. Eğitimde, canlı bombanın yürüyüş şeklinden, psikolojisine, olay yerine yaklaşımından kıyafet tercihlerine kadar tespit edilen ipuçları ile görevli memurların kısa sürede olaya nasıl müdahale etmeleri gerektiği anlatılacak.