PTT personel alımı nasıl olur?

PTT, son zamanlarda memur olmak isteyenlerin bir hayli dikkatini çekiyor. Peki PTT personeli alımı nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde.

PTT son yıllarda çok sayıda personel alarak adayların dikkatini çekiyor. Peki PTT personel alımı nasıl gerçekleşir? PTT personeli olmak için ne yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar:

2013 yılında yürürlüğe giren 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu ile PTT KİT statüsünden çıkarılarak "anonim şirket" olarak yeniden örgütlendi. Değişiklik sadece kurumun statüsü ile sınırlı kalmadı. Personel rejimi de KİT personel rejiminden farklı bir hale getirildi. PTT, KPSS ile yapılan merkezi alımların dışına çıkarıldı.

PTT PERSONELİNİN STATÜSÜ NEDİR?

Kanunda yer alan geçici madde ile PTT'de çalışanların mevcut statülerini korumalarına imkan tanındı. 2013 yılına kadar PTT KİT statüsünde olduğu için, Kurumda 399 sayılı KHK ya tabi sözleşmeli personel ile memur istihdam edilmekteydi.

Mevcut çalışanlara 6475 sayılı Kanunla oluşturulan sözleşmeli statüye geçme hakkı tanındı. Ancak, çalışanların çoğu 399'a tabi statülerinde görevlerine devam etmeyi tercih ediyor. Mevcut çalışanların daha güvenceli ve oturmuş olan statülerini terk etmeleri çok beklenir bir durum da değil.

 İDARİ HİZMET SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞTIRIYOR

PTT'nin 2013 sonrasında verdiği ilanlarla alınanlar ise "idari hizmet sözleşmesi" ile çalıştırılıyor. Yayımlanan "Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik" ile de hak ve yükümlülükleri belirlendi.

Yönetmelik hükümlerinin genel olarak 399 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanunda esinlenilerek hazırlandığını söylemek mümkün. Ancak önemli birçok (göreve başlama, disiplin, göreve son verme vb.) konuda bu yasal düzenlemelerden daha katı bir tutum izleniyor.

 2013 sonrası alımlarla atananların 399 s. KHK ya tabi sözleşmeliden farklı olduğu konuları özetlemek gerekirse:

- Hak ve yükümlülükler benzer görünse de tabi olunan mevzuat farklıdır.

- 399 sözleşmeli personel açıktan atama yoluyla diğer KİT'lere (örneğin, DHMİ, EÜAŞ vb.) sınava tabi olmaksızın açıktan atanabilir. Memurlar ise hem diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, hem de KİT'lere herhangi bir sınava tabi olmaksızın naklen atanabilir. Ancak, PTT'ye yeni alımla yerleşeceklerin açıktan ya da naklen herhangi bir KİT'e ya da kamu kurum ve kuruluşuna geçme imkanı bulunmamaktadır. Özet bir ifadeyle kurum değiştirmek isteyenler sıfırdan işe girişte izlenilen usule tabidir.

- Ödenecek ücretin yasal dayanağı farklıdır. Bu nedenle, sosyal ve mali hakları farklıdır.

- PTT'nin özelleştirilmesi durumunda mevcut çalışanlar ilgili mevzuatı çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak atanabiliyor. Ancak, 2013 sonrası işe girenlerin PTT'nin özelleştirilmesi durumunda mevcut düzenlemelere göre memur olarak başka kurumlara nakil hakkı bulunmuyor.

 PTT PERSONELİNİN MALİ HAKLARI NELER?

İlanda personel için ödeme yapılacak personel için ödenecek ücretlere yer verilmiş durumda. PTT idari sözleşmeli personeline ödenecek ücretin üst sınırını belirleme yetkisi Kanunla Yüksek Planlama Kuruluna (YPK) verilmiştir. Tavan üzerinden personele ne kadar ücret ödeneceğini belirleme yetkisi ise Yönetim Kurulundadır.

Genel olarak fazla çalışma vb ödeme unsurları bir arada ele alındığında idari hizmet sözleşmeli personelin 399'a tabi personelden mali olarak biraz daha avantajlı bir durumda olduğu söylenebilir.

 PTT'DE ÜCRET YAPISI

PTT idari sözleşmeli personeli temel ücret ve ikramiye alır. Bunun yanında performans ücreti ve ilave ödemeler de bulunuyor.

Ücretler ile diğer mali ve sosyal haklar, Yönetim Kurulunca belirlenir. Ancak, avukatlık vekalet ücreti hariç, aylık ücret, ikramiye, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek veya diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması Yüksek Planlama Kurulunca (YPK) PTT için tespit edilecek üst sınırı aşamaz. 

 PERFORMANS DEĞERLENDİRME

Hizmetlerin, PTT hedefleri doğrultusunda, belirlenen standartlara uygun bir şekilde etkin sunumu ve hizmet alanların memnuniyetinin yükseltilmesini teminen; personelin bireysel başarıları ölçülerek, işini ne kadar iyi yaptığını tespit etme, kendisine bildirme ve gelişim planı oluşturma amacıyla performansı değerlendirmeye tabi tutulur.

Performans değerlendirme sonuçları; ücret, görevde yükselme, yer değiştirme, ödül ve eğitim gibi süreçlerde kullanılır. Performans kriterlerini Yönetim Kurulu belirlemektedir.

MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE TERCİH YAPACAKLARIN DURUMU 

PTT'ye idari hizmet sözleşmeli olarak atananların, merkezi yerleştirmede tercih yapmasını ve A grubu kadrolara atanmasını engelleyecek hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Ayrıca PTT'den istifa etmenin de herhangi bir yaptırımı bulunmuyor.