Rapor parası nedir,nasıl ve kaç gün ödenir?

SGK rapor parası, raporlu olarak geçen günler için ödenen paradır.

MEMURLAR - SGK rapor parası, çalışanların sağlık sebeplerinden dolayı raporlu oldukları sürelerin maddi karşılıklarının SGK tarafından karşılanmasıyla alınan para miktarıdır. Bu sayede raporlu olarak geçirdiğiniz dönemlerde gelir kaybının önlenmesi ve mağduriyetlerin olmaması amaçlanmıştır.

Rapor Parası Çeşitleri Nelerdir?

5510 sayılı kanun çerçevesinde yapılmış olan düzenlemeye göre, 3 çeşit geçici iş göremezlik ödeneği vardır.

Bunlar;

1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta olan kişi işyerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.

2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) ssk primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.

3- Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.

Şartları Nelerdir?

a) İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.

b) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir.

c) Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.

d) Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

e) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Rapor parası hesaplamasında kişinin istirahatli olduğu gün sayısı kullanılır. SGK alınan raporlardan 2 gün kesinti yapmaktadır. Bu sebepten dolayı rapor parası ödenen gün sayısı en az 3 gün olmalıdır.

SGK Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK rapor parası alınan raporla alakalı belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ulaşmasından sonra kurum tarafından yapılan inceleme sonucunda sonuçlandırılır. Yapılan incelemeden sonra geçici iş göremezlik ödeneği ödemesini SGK, PTT şubelerine veya Ziraat Bankasına yatırır.

sgkrehberi.com