Tapu memurlarına döner sermaye Meclis gündeminde

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tapu ve kadastro müdürlüklerinde görev yapan memurun döner sermaye gelirinden pay alması için kanun teklifi verdi.

-TBMM Başkanlığına sunulan “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, tapu ve kadastro müdürlüklerinde görev yapan personele döner sermaye gelirinden pay verilmesini öngörüyor.

Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan Kanun Teklifinin gerekçesinde, tapu ve kadastro hizmetlerinin ihtisas gerektiren ve sicil hatalarından kaynaklanan zararların tapu memurlarına rücu edilebilmesi nedeniyle riskli bir hizmet kolu olduğu; personelin iş yükü bakımından müdürlükler arasında eşitsizlik olduğu; döner sermaye işletmesi bulunan kamu kurumlarında çalışanlara döner sermaye gelirlerinden pay verilirken tapu ve kadastro personelinin bu imkandan yararlandırılmadığı değerlendirmeleri de yer aldı.

FAZLA MESAİ ÜCRETİ KALKACAK 

Kanun Teklifinin kabul edilmesi durumunda; tapu veya kadastro müdürlüklerinin her birinde ay içinde yapılan işlemlerden dolayı elde edilen döner sermaye toplam gelirinin onda birinin fiilen görevde olan memur sayısına bölünmesiyle elde edilecek miktar, personelin aylık net taban ücretini aşmayacak şekilde, ilgili müdürlükte görevli personele net tutar olarak ödenecek. Bu şekilde ödeme yapılan personele ayrıca fazla mesai ödemesi ve fazla çalışma karşılığı izin de verilmeyecek.

Söz konusu Kanun Teklifi;

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Madde 1- 25/11/2010 tarih ve 6083 sayılı Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanunun 8. maddesine aşağıdaki şekilde yeni bir fıkra eklenmiştir.

6) Her Tapu veya Kadastro müdürlüğünde ay içinde yapılan işlemler nedeniyle tahsil olunan döner sermaye ücretinin toplamının onda biri; fiilen görevde olan memur sayısına bölünmek suretiyle, personelin aylık net taban ücretini aşmamak üzere müdürlükte görevli personele sosyal güvenlik ve vergi kesintilerinden istisna tutularak ödenir. Bu fıkra hükmüyle ödeme alan memurlara ayrıca fazla mesai ödemesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 178. maddesi uyarınca ücretli izin verilmez.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.